Обща информация

Нова измама по имейл източва кредитните карти на българи във Великобритания

Българи във Великобритания горят от нова и хитра онлайн измама. Нашенците получават имейл на електронната си поща, който е изпратен уж от Данъчните служби (HMRC), но всъщност е пълна измама или т.нар. „фишинг“.

В имейла си злосторниците уведомяват хората, че са надплатили данъци и трябва да дадат своите данни, за да им се върне надплатената сума. Самото писмо е написано много добре и е изпипано в детайли, за да не се усъмнят хората. Но когато се посети линка и се вкарат личните данни, включително и тези на кредитната карта на жертвата, вместо да бъдат върнати пари, хората забелязват, че започват да им липсват такива от сметките.

Имейл измамата е много хитро измислена, защото точно в този период от годината много самонаети лица декларират доходите си и плащат данъците си. Голяма част от нашенците на Острова работят за себе си, а много често когато изчисляват данъците си те надвишават сумата и след това трябва да си вземат надплатеното обратно. Именно така много българи се подлъгват по измамната схема, която остава актуална и до днес.

Затова е важно информацията да се сподели и види от колкото е възможно повече хора, за да не хванат и те на въдицата, на която вече се закачиха много други българи. Препоръчваме ви да разгледате и статията ни „Какво представляват фишинг атаките и как да се защитим?“, в която ще научите повече за т.нар. „фишинг“ и как да се предпазите от него.

Ако вече сте се хванали на тази измама и от кредитната ви карта липсват пари, можете да се обадите в банката, за да се възползвате от защитата, която имате по закон. Имайте предвид, че възстановяването на източената сума вероятно ще отнеме доста време и бюрократични процедури, но все пак шанса да получите парите си обратно накрая е голям.

Категории