Образование

Нова програма за здравно и сексуално обучение ще бъде въведена до 2020 г. в в училищата във Великобритания

Новото обучение в училищата гарантира, че образованието подготвя младите хора за живота в съвременния свят.

От септември 2020 г., сексуалното образование ще стане задължително в училищата във Великобритания. Децата в начална училищна възраст (primary school) ще изучават предмета образование на взаимоотношенията (relationships education). В гимназията (secondary school), този предмет ще се нарича образование на взаимоотношенията и сексуално образование (relationships and sex education).

Амбициозните планове, наложени от министъра на образованието Дамян Хинд, предвиждат всички училища във Великобритания да обучават децата на физическо и психическо здраве и да ги информират как да останат в безопасност и офлайн, а също така и  да са наясно как да изграждат здравосвловни връзки.

Тези промени се налагат поради факта, че за последните 4 години, има близо 30 000 получени сигнала за сексуален тормоз в училищата, а също и за това, че са зачестили онлайн публикациите от тинейджъри на текстове, образи и клипове с провокативно сексуално съдържание.

Училищата ще бъдат подпомагани от специалисти при разработването и поднасянето на  новите теми. Въвеждането на новите предмети може да стане след като материалите са готови и са налични – още от септември 2019 г., като програмата ще бъде въведена окончателно от септември 2020 г.

Задължителното здравно образование ще гарантира, че учениците ще разберат ползите от по-здравословния начин на живот, какво определя тяхното физическо здраве и как да изградят умствена устойчивост и благополучие. Някои от темите, с които децата и младите хора ще се сблъскат при това обучение е как да разпознават психично болните хора и как да реагират в сложни ситуации.

Ето и някои от по-главните елементи на новото обучение:

Имидж и идеалното тяло

Много неща са се променили от след последната утвърдена учебна програма, актуализирана през 2000 година. Една от най-важните новости е появата на социалните медии. Платформи като Instagram и Snapchat бяха създадени, за да помогнат младите момичета за това, да са доволни от телата си и всъщност да разберат, че много от публикуваните снимки онлайн не са автентични. Правителството на Великобритания идентифицира „натиска върху младите хора да сравняват и споделят своите образи“ и чрез новата учебна програма си поставя за цел „да помогне на децата да се справят с натиска и да разберат разликата между образите, които виждат онлайн и реалността“.

Сескуален тормоз онлайн

Съвременен проблем, който специалистите засягат в програмата на обучение, е сексуалният тормоз онлайн и начини за справяне в различните ситуации. Целта на новата програма е учениците да научат, че хората често действат по различен начин онлайн и че „същите принципи на уважение трябва да важат както онлайн така и при взаимоотношенията на живо“. Учениците в средните училища ще се запознаят с рисковете от публикуване на текстове и снимки с провокативно съдържание по техен адрес в социалните мрежи, с цел отмъщение от страна на бивш партньор или приятел и вредата, която нанася това действие. Целта на обучението е, децата да бъдат подготвени да се справят с подобен род ситуации, без да стигат до крайности и да страдат.

Гледане на филми с порнографско съдържание

Благодарение на интернет, достъпът до порнографско съдържание е много лесен. Родители, настойници и учители трябва да вземат в предвид факта, че гледането на филми с порнографско съдържание може да създаде опасно изкривена представа у младите хора, относно сексуалните взаимоотношения. Новите уроци ще разясняват на учениците от средното училище, че „филмите от този вид, често показват изкривена картина на сексуално поведение. Гледайки  ги младите хора могат да си създадат погрешни възгледи относно начина на общуване и да повлияят отрицателно върху поведението им към сексуалните им партньори в бъдеще“.

Раждаемост

Децата в средните училище, ще научат подробности за репродуктивното здраве, включително влиянието на начина на живот върху мъжката и женската плодовитост.

Толерантността към хората с различна сексуална ориентация

В новата учебна програма ще бъдат включени занятия, които ще целят да научат децата да се отнасят към хората с различна сексуална ориентация (LGBT обществата) с уважение. В учебната програма няма да бъдат засягани подробности за интимните отношения между хомосексуалистите. За да има равенство между хомосексуалистите и хетеросексуалните хора, обаче, от учебната програма ще бъдат премахнати и подробностите за интимните отношения между хетеросексуалните. В по-горния курс на обучение, учениците ще имат часове, в които ще бъдат запознавани с различните варианти за сформиране на семейство между хомосексуалисти и как да проявят толерантността към този тип семейства.

Занятия по психично здраве

Тези занятия ще са част от предмета здравно образование, който ще се изучава независимо дали децата са в началното училище или в гимназията. За първи път, обаче, часовете, отделени в учебната програма за психичното здраве ще са равни на тези за  физическо възпитание. В началното училище, учениците ще бъдат обучавани как да разпознават различните емоции и как да говорят за тях. В гиманзията, фокусът ще е върху разпознаването на симптомите на тревожността (anxiety) и депресията и начините за ранното справяне с депресивни състояния.

 

 

 

 

Категории