Пътуване и транспорт Шофиране

Нова такса грози водачите на дизелови автомобили, които искат да шофират в централен Лондон

Обмисля се вариант водачите на дизелови автомобили да заплащат такса в размер на 10 паунда при шофиране из централната част на Лондон. Таксата ще се прибавя към сегашната такса от 11,50 паунда, която плащат всички водачи при навлизане с автомобилите си в централната част на британската столица.

Кметът на Лондон, Борис Джонсън, обмисля въвеждането на новата такса с цел централната част на града да се превърне в зона, в която вредните емисии са сведени до абсолютен минимум. Той съобщи, че ще се постарае това да стане най-късно до 2020 година.

От вестник „Таймс“ съобщиха, че кметът също възнамерява да убеди правителството да повиши на пътния данък на дизеловите автомобили, с цел хората да започнат да шофират превозни средства, отделящи  по-малко вредни емисии.

По-високият пътен данък и новата такса вероятно няма да засегнат дизеловите автомобили, които отговарят на европейските стандарти за отделяни вредни емисии, но пък вероятно ще се отразят негативно и на бензиновите автомобили, произведени преди 2006 година.

Февруари тази година беше съобщено, че замърсяването на въздуха около Бъкингамския дворец е 4 пъти по-високо от законния лимит, определен от ЕС.

От Министерството на околната среда съобщиха, че ако не се вземат мерки за намаляване на вредните емисии на автомобилите, Лондон, Бирмингам и Лийдс ще са достигнали критично ниво на замърсяване на въздуха до 2030 година.

Според статистика на британското правителство, през 2010 година замърсяването на въздуха вследствие на вредните емисии на автомобилите е допринесло за смъртта на 28 000 души из цялата страна.

Друго предложение е, всички европейски автомобили, произведени след 1 януари, 2015 година, да отговарят на европейските стандарти за отделяни вредни емисии.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!