Обща информация

Новите критерии за определяне размерите на пощенските колети и таксата за изпращане

Тъкмо когато по-голямата част от хората свикнаха с новите критерии за определянето размерите на пощенските колети, които бяха въведени

от Royal Mail през миналата година, от 20 октомври тази година те отново се променят.

Два размера от малките колети – “small” – сега ще преминат към категория “много малки” – “extra small”.

Отделно от това, цената за изпращане на най-обемните малки колети, които се водят “larger small”, ще бъде намалена от 3,80 паунда на 2,80 паунда, но само до 18 януари догодина.

Но нещата не се изчерпват до тук. Ако изберете да използвате услугите на конкурентен оператор, помнете, че критериите за размера и теглото на пакета могат да са коренно различни от познатите ни. Да не споменаваме и обема – някои оператори измерват колетите в литри, а други в кубични сантиметри, което допълнително затруднява клиентите.

А смятате ли, че знаете каква е разликата между писмо, малък пакет и колет? Ако сте убедени, че сте наясно, тогава се пригответе за спор с пощенските служители, защото те имат коренно различни представи.

Ако планирате да изпратите колет за наближаващите Коледно-новогодишни празници, то трябва да сте ако не гении, то поне много добри по математика, за да го направите… или пък си носете рулетка с вас, за да измервате всяка покупка в какъв пакет ще влезе.

Малките колети от пакети с обем 12,6 и 14 литра вече са с допустим обем до 25,2 литра или в размери: височина 16 см, дължина 45 см и ширина 35 см.

Освен размера на колета, има и друг фактор – теглото му. Освен да се събира в горепосочените размери, пратката ви трябва да не надвишава повече от 2 килограма, защото в противен случай ще бъде зачетена като “среден колет” – “medium parcel”.

Повечето британци споделят, че тези чести промени и начини за пресмятане са много объркващи и вече голяма част от тях се отказват да правят тези сметки – просто отиват в пощата, пускат колета и чакат да ги изненадат със сумата, която трябва да платят.

От Royal Mail се оправдават с това, че всеки потребител може да си закупи кутия от тях, на която ще е написана определена цена според размерите си, да се прибере вкъщи и да види дали тя ще побере това, което иска да изпрати. Ако се събере, то потребителят ще знае около каква сума ще му излезе изпращането на колета, а ако кутията е малка ще трябва да си вземе по-голяма.

Категории