Жилище Търсене и купуване на жилище

Новите промени, свързани с ипотечните кредити и как ще ни се отразят

Ипотечният кредит в повечето случаи е най-големият заем, който хората вземат през живота си. Сега изискванията за получаването му в Обединеното кралство стават по-сериозни.

От 26 април, 2014 година, бяха въведени в сила нови правила, според които на всеки кандидат за ипотечен кредит трябва да му бъде направена щателна проверка, за да бъде одобрен. Това ще намали броя на одобрените кандидати и ще се отрази негативно върху времето за разглеждане на молбите за кредит.

Целта на тези промени е да се избегне ситуацията, която се получи преди световната финансова криза през 2008 година, когато масово се одобряваха кандидатите за ипотечни кредити.

Тогава беше достатъчно да бъдат проверени само доходите на кандидатите и те да кажат на кредитора, че ще могат да изплащат вноските по ипотеката си без проблем. След това с настъпването на световната финансова криза, нещата се промениха из основи. Голяма част от хората не можеха да погасяват вноските си. Именно заради това вече се налага щателната проверка на всеки кандидат, преди  да му бъде отпуснат ипотечен кредит.

Ако новите правила, свързани с ипотечните кредити ви звучат логично, тогава какъв е проблемът? Просто трябва да имаме предвид, че ще има по-щателната проверка, а това значи, че ще ни се наложи да чакаме по-дълго време, докато разберем дали молбата ни за ипотечен кредит е одобрена или не. Също така, когато се явим на интервю при кредитора, ще ни бъдат задавани много повече въпроси, сред които такива и за начина ни на живот и други, които може да ни се струва, че нямат голяма връзка с това, дали ще бъдем подходящи кандидати за получаване на ипотека.

Освен това, хора, които преди са имали шанс за получаване на ипотечен кредит, сега може и да не бъдат одобрени или да им бъде предложена значително по-малка сума, която може и да не им свърши работа. Промените ще затруднят тези, които искат да закупят първото си жилище, дори може да откаже някои от тях от скорошни планове за вземане на ипотечен кредит. Същото важи и за хората, които искат да реипотекират.

Както споменахме, кредиторите ще ви задават доста повече въпроси, свързани с бюджета ви. Например каква сума получавате на месец и колко от нея ви остава под формата на спестявания. Колко често харчите пари за фризьор, за развлечения. Колко пъти в годината ходите на почивка и къде, имате ли деца и ако да, каква сума отива за отглеждането им, детски градини, детегледачки и т.н., както и други лични въпроси, за които трябва да сте подготвени, дори и да смятате, че са неуместни.

Друго важно нещо, което ще ви попитат е очаквате ли в дългосрочен план да останете без работа, дали има опасност доходите или работните ви часове да намалеят.

Въпреки че новите правила бяха въведени едва преди малко повече от месец, повечето кредитори вече се придържат към тях и задават подобни въпроси на кандидатите за ипотечен кредит, както и правят щателна проверка.

Заради новите промени брокерите на недвижими имоти съветват кандидатите да подготвят и обмислят добре семейния бюджет, преди да се впуснат в приключението, наречено „ипотека“. Те препоръчват да изчислите до последния пенс всеки приход и разход и да подкрепите всичко с доказателства – документи, фишове и банкови извлечения. Заради забавянето при проверката на кандидатите е препоръчително да изпратите всички формуляри и документи на един път, за да избегнете допълнително закъснение на отговора от страна на кредитора.

Някои брокери препоръчват и да „почистите“ семейния бюджет – откажете всички абонаменти за клубове, които не ползвате и по възможност ограничете максимално разходите, без които можете, преди да подадете молба за получаване на ипотечен кредит.

В Обединеното кралство към момента има повече от 10 милиона ипотечни кредита на стойност над 1 трилион паунда. Хората, които купуват жилище за пръв път, заемат средно около 137 хиляди паунда.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!