Пътуване и транспорт Шофиране

Нововъведения в практическия изпит по шофиране от април 2017г.

Кандидат-шофьори, пригответе се, защото от април се въвеждат нови елементи в изпита по шофиране. От централата на лицензионния орган DVLA, заявиха, че е крайно време да бъдат преразгледани и преработени някои тестови ситуации от изпита по шофиране така, че той да съответства на реалната пътна обстановка в страната.

Един от новите елементи, например, ще бъде демонстрирането на умения да се шофира със сателитен навигатор. Повече от 60 процента от хората във Великобритания използват навигация на пътя, а това досега не беше застъпено в часовете по кормуване.

Промяната в елементите на изпита по кормуване идва в резултат от високата статистика на произшествия с млади шофьори през миналата година и на изследванията за често срещани пътни ситуации, причинили тези произшествия.

Кои са ключовите промени в новия практически изпит по шофиране:

При досегашния вариант на изпита в началото се задаваха два въпроса от типа “Покажи ми… кажи ми…”, докато колата е в покой като например, “Кажи ми какво би проверил по автомобила, преди да седнеш и да потеглиш?”, като отговорът може да бъде налягането в гумите, светлините, маслото и други течности и т.н. Могат да ви помолят да покажете как бихте извършили самата проверка на всяко от назованите неща. С новата промяна един от тези два въпроса ще се задава, докато колата е в движение и изпитваният шофира. През зимен месец изпитваният ще трябва да демонстрира и процедура по размразяване на колата.

От десетминутно самостоятелно шофиране с устни указания за посоката и спрямо указанията на пътните знаци, изпитваните вече ще трябва да шофират самостоятелно в продължение на двадесет минути, следвайки указанията на сателитна навигация и пътни знаци при включено радио в колата.

Досега трябваше да се изпълнява една от следните маневри: обръщане на посоката на движение на прав път; вземане на уличен завой на заден ход; паркиране на заден ход (на указано паркомясто или паралелно паркиране на страната на пътя).  Вече ще трябва да се изпълняват две от следните маневри: влизане и излизане на заден ход от паркомясто; маневриране през автомобилна алея на верига за бързо хранене или през автомивка; спиране отдясно, обръщане на колата и влизане в трафика на съседното платно; паркиране на заден ход (на паркинг или в страни на пътя).

Категории