Други Обща информация

Нов закон криминализира стриймването с Коди

Използването на мултимедиен плеър като Коди за стрийминг на пиратско видео съдържание онлайн е толкова незаконно, колкото и изтеглянето на нелегално копие, това отсъди в края на април 2017 година Европейският съд.

Докато тегленето на нелегално копирани епизоди на сериали като например „Игра на тронове“ или „В обувките на Сатаната“ представлява нарушение на авторските права, доскоро нещата около стриймингът бяха обвити в неяснота.

Това е така, защото когато нещо се стриймва онлайн, файлът се складира само временно на устройството на потребителя, а временните копия обикновено са освободени от закона за авторско право.

Въпреки това, с повратно решение наскоро, Съдът на Европейския съюз се произнесе – накратко, всеки, който стриймва нелегално копиран филм, сериал, телевизионно предаване и други материали защитени с авторско право, нарушава закона – както би бил нарушен и ако видеоматериалите са изтеглени пиратски.

Съдът обясни, че стриймингът на съдържане въздейства наблагоприятно на нормалната експлоатация и причинява неразумна щета на законните интереси на носителите на авторските права.

С други думи, притежателите на авторските права губят пари, защото хората стриймват съдържанието им безплатно онлайн, вместо да си плащат за него.

Решението на съда е значимо, защото с него вече се изключва правна защита срещу обвинения в пиратство и нарушаване на авторски права, докато преди обикновено защитата пледираше, че файловете остават само временнно на устройствата.

Стриймингът на пиратско съдържание се счита за гражданско престъпление, а не за криминално, което означава, че потребителят може да загази, само ако притежателят на авторските права реши да го съди, но решението на съда може да промени начина, по който много хора гледат на стрийминг услугите.

Новините идват на фона на доклади, според които рекорден брой потребители редовно стриймват пиратско съдържание.

Във Великобритания основно фокусът пада върху Коди – безплатен медиен плеър, който позволява на потребителите да стриймват филми, сериали телевизионни програми и други чрез интернет.

Самият медиен плеър не е незаконен, нито пък е незаконно да се продават хардуерни устройства с инсталиран Коди на тях, но много от търговците, които продават подобни устройства добавят към плеъра добавки, разработени от трети лица, които позволяват лесното стриймване на пиратско съдържание от устройството към телевизора.

Федерацията срещу кражба на авторските права, заедно с няколко правоприлагащи органа, започна голяма акция срещу продажбата на тези “предварително заредени” устройства, .

Сайтове като Ибей и Амазон са забранили продажбата на подобни устройства, а някои дистрибутори са глобени заради това, има дори осъдени на затвор.

Разбира се, това не спира хората да си купуват устройства с “чист” Коди и след това сами да инсталират на плеъра добавките за пиратско съдържание.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov
  • Как работи един бизнес в капиталистическия свят. септември 25, 2019
    Всеки един бизнес има капацитет. Да кажем Иван счетоводителя може да обслужи по 10 човека на ден, но той има повече от 10 клиента и за момента няма възможност да наеме хора на които да се довери и да му помагат.Той обслужва тези 10 човека, но в дадени дни му е натоварено и не може […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!