Пари и финанси

Няколко бързи съвета как да намалите разходите за домашен телефон

В тази статия ще прочетете няколко бързи съвета от нас за това как да намалите разходите си за домашен телефон. Разбира се, да смените оператора си е най-добрия вариант, но има и други неща с които да ограничите разходите си, без да се налага това.
 • Плащане чрез директен дебит. Повечето телефонни доставчици ще Ви таксуват допълнително, ако платите в брой, с чек или какъвто и да е друг начин, различен от директния дебит. Напр. при Virgin Media плащате допълнително 5 паунда на месец при недиректни плащания.
 • Проверете социалните тарифи. Ако имате финансови затруднения или сте инвалид и имате необходимост от стационарен телефон, говорете с Вашия телефонен доставчик. Би могло да има социална програма/тарифа, която ще намали Вашите разходи за телефон.
 • Безплатни телефонни обаждания  в Интернет. Може да разговаряте безплатно с всеки, независимо в коя точка на света се намира, посредством Интернет. Skype и MSN Messenger са програми, които Ви позволяват да използвате слушалки и камера, за да разговаряте с приятелите си. Това обаче, не означава, че  винаги разговорите от Интернет до стационарен телефон са по-евтини, защото понякога те се таксуват, например, когато през Скайп (компютър, телефон) се избира стационарен или мобилен телефон, без другата страна да ползва Скайп.

 Следващите съвети се отнасят при положение, че говорите повече от домашния си телефон, отколкото през интернет.

 • Информирайте се за пиковите часове на телефонните компании. Винаги проверявайте кои часове са пикови и кои не. За да ви излиза по-евтино, старайте се да говорите в ненатоварени часове. Ето и таблица с пиковите (най-натоварените) часове на телефонните доставчици във Великобритания.

BT –    7.00 – 19.00

TalkTalk –  7.00 – 19.00

Virgin Media –  7.00 – 19.00

Primus –   8.00 – 18.00

Post Office –   6.00 – 18.00

 • Откажете се от услугите гласова поща и идентификация на този, който звъни (caller ID). Ако сте абонат на BT и ползвате услугата „гласова поща“ или „caller ID”, имате две таксуващи се или включени обаждания на месец. За другите обаждания заплащате.

В миналото, ако сте използвали друга услуга за обаждания (докато същевременно плащате за телефонна линия на ВТ), беше възможно да провеждате обаждания, набирайки префикс 1280 за безплатна услуга. Това вече не е възможно с всички телефонни доставчици, ето защо разглеждайте добре услугите, които Ви се предлагат, за да намалите разходите си.

 • Затворете телефонната слушалка и наберете отново. За съжаление, повечето телефонни пакети с „неограничени“ обаждания са, всъщност, ограничени. Напр. ако абонаментът ви има включени безплатни разговори през вечерите, това обикновено се отнася за първия час или малко след него. След това, разговорите се таксуват. За да го избегнете, просто прекратете обаждането преди изтичането на този един час, след което може да наберете отново.

ВТ – 60мин.

TalkTalk – 60мин.

Virgin Media – 60мин.

Primus – 90мин.

Post Office – 60мин.

 • Мобилни абонаменти „обратно повикване“. Безплатните минути на мобилните оператори са включително за обаждания към стационарни линии, но включените обаждания в стационарните абонаменти, обикновено не включват обаждания към мобилни оператори. И така, ако имате безплатни минути, сключете договор за обратно повикване с приятели, които се обаждат от стационарен на мобилен телефон.
 • Използвайте телефонни доставчици-заменители (override providers). Възможно е да намалите телефонните разходи, без да променяте телефонната линия. Просто използвайте no-frills override доставчик, където е нужно да наберете телефонен код за свързване с тяхната услуга, след което плащате по тяхната тарифа. Така може да намалите телефонните разходи за обаждания през деня от 5 паунда/мин. до 5 паунда на обаждане и да намалите наполовина разходите си при обаждания към мобилни телефони.
 • Внимавайте с номерата започващи с  0870. ВТ и TalkTalk имат включени, безплатни минути към номера, започващи с 0870, но други телефонни доставчици нямат подобна услуга и Ви таксуват по 10паунда/мин.
 • Подбирайте внимателно абонамента си. Не се включвайте незабавно към най-скъпия пакет с неограничени обаждания по всяко време, при положение, че няма да ги използвате. Например, стандартният телефонен пакет на ВТ предлага неограничени обаждания към стационарни номера през уикенда. Плащайки малко повече, ще имате безплатни обаждания през вечерта и уикенда.

Можете да се придържате към някои от тези съвети, но ако искате винаги може да смените оператора и по този начин да намалите разходите по домашния си телефон с повече.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • Бих препоръчал да използвате сайта http://www.saynoto0870.com/
  В този сайт може да намерите заместители на телефонни номера 0870, 0845 и вместо да плащате по 10п на минута да платите 3 да кажем.

Категории