Пари и финанси Спестявания - Savings

Няколко интересни начина за пестене на пари

Повечето хора смятат, че е лесно да се пестят пари, но когато започнат осъзнават в каква голяма заблуда са били. Винаги когато решим да отделим известна сума, която да вложим в спестовната си сметка пред нас се изправя изкушение под формата на нов тоалет, обувки, техника или т.н. За да пестите успешно преди всичко трябва да имате голяма самодисциплина и да се твърдо решени да го направите. Все пак ние ще ви предложим няколко интересни начина и съвета, за да пестите още по-успешно.

Преди всичко трябва да си направите спестовна сметка

Преди да започнете каквото и да било трябва да си направите изгодна спестовна сметка в някоя банка, където да влагате спестените пари. Разбира се, най-добре е да предпочетете банка, която предлага възможно най-големи лихви и добри условия за клиентите си. Тук всичко е въпрос на личен избор, все пак става дума за вашите пари, затова е най-добре да избирате сами.

Няколко интересни начина за пестене

След като сте готови с банковата сметка може да започнете да пестите. Най-добрият начин за това е да успеете да се залъжете да спестявате, без дори да го осъзнавате. Все пак всеки човек е различен, при някои това би проработило, но при други не. Ако не ви липсва дисциплина и желание, вие ще успеете да пестите без никакви проблеми, но ако не сте от тези хора, методът със залъгването е препоръчителен.

 • Направете си директен дебит.

Най-лесният начин за пестене е да си направите директен дебил от разплащателната сметка, в която ви превеждат заплатата към спестовната. Така всеки месец когато получите заплатата си, част от нея автоматично ще се превежда в спестовната ви сметка и няма да има риск да похарчите парите преди да ги внесете. Просто преценете каква ще е сумата на директния дебит (препоръчително е да е от 5% до 10% от месечната ви заплата), като трябва да се постараете тя да не е прекалено висока, за да не оставате без пари.

 • Потрудете се за повишение на заплатата.

Заслужете си повишение на заплатата и след това всеки месец внасяйте разликата в спестовната сметка. По този начин отново ще разполагате с доскорошната си заплата, но с тази разлика, че ще спестявате и пари.

 • Разхождайте се повече и карайте колело когато е възможно.

Вместо да пътувате ежедневно с автомобил, може да спестите от гориво и таксита като ходите пеша или карате колело когато е възможно. Тук интересното е, че спестените пари може да ги събирате и в края на всяка седмица или месец да ги влагате в спестовната си сметка.

 • Носете си напитки и храна от вкъщи.

Вместо да ходите без нищо на работа всеки ден и да си купувате напитки и храна навън, може да си вземете от вкъщи и така да спестите доста добра сума пари, която също да вложите в спестовната си сметка в края на седмицата или месеца.

 • Купете си касичка.

Може да ви звучи детинско, но всъщност не е. Купете си една касичка или в краен случай вземете един буркан и пускайте пари всеки път когато се отдадете на някой лош навик. Например ако сте на диета, всеки път когато я нарушите пускайте пари в касичката, така освен, че ще се стимулирате да не се отдавате на лошите навици, вие ще пестите когато това стане.

 • Направете си кешбек кредитна карта.

Ако все още нямате кешбек (cashback) кредитна карта ще е добре да си направите, за да пестите още повече. Когато пазарувате с такава карта ви се връща определен процент от похарчената сума, така, че се старайте винаги когато ви се възвърне някаква сума да я влагате директно в спестовната си сметка.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!