Образование

Няколко съвета за изучаване на английски език

Ако имате желание или просто ви се налага да изучавате английски език, то като всеки друг човек ще искате това да стане възможно най-бързо, за да се възползвате от това предимство. В по-долните редове ще прочетете няколко изпитани съвета, които ако спазвате,  гаранция, че ще имате добри резултати за кратко време.

Най-важното нещо е да не се притеснявате, че ще сгрешите, защото това ще ви дърпа назад. Опитайте се да не мислите за това, че може да допуснете грешка и говорете. Говорете много. Ако допуснете грешка, най-вероятно ще ви поправят и няма как да я допуснете втори път.

Да сте сред обкръжение от англоговорящи хора е най-бързия и лесен начин за научаване на езика, но ако нямате тази възможност се опитайте да гледате повече филми и предавания без субтитри, да слушате музика и радио и да четете книги. Старайте се книгите да не са превод от друг ези, ами английският да е езикът, на който е написана книгата от самия автор. Започнете с книжки за деца, в това няма нищо смешно или срамно и след като започнете да разбирате всичко и нямате затруднения в разбирането на текста, преминете към по-големи книги. След около 15-20 книги, нивото ви на английски ще е изключително завишено в сравнение с преди. Не се стряскайте от бройката, това всъщност не е много, особено ако четивата ви са интересни и увлекателни, като даже не е задължително да са дебели книги, просто си изберете такива според вкуса ви и свободното време, с което разполагате.

Учете всекидневно, ако имате възможност, защото това е много важно. Повторенията са ключа в научаването на езика. Упражненията, които правите не трябва да са едни и същи всеки ден, като например само да четете или само да слушате. Правете от всичко,  не пренебрегвайте никое от тях.

Опитайте се да прилагате научените неща в ежедневието. Обогатявайте речника си и използвайте научените фрази и изречения и се опитвайте мислено да ги обръщате от български на английски и обратно.

Важна част от изучаването на чужд език е да го учите с желание. Ако го учите по принуда, то най-вероятно няма да има голям резултат. Учете с радост и попивайте всяко ново нещо, за да имате успех в това което правите.

Преговаряйте си научени неща, които не използвате често, защото се забравят. Ако си мислите, че след като нещо е научено веднъж, няма нужда да се чете отново, това не е така. След определено време сами ще се убедите, че забравяте разни неща, които сте сигурни, че сте учили, просто защото мозъка на човек е така устроен. Но ако преговаряте често нещата, които не се използват толкова често, но знаете, че ще може да ви потрябват някой ден, няма да изпадате в неловки ситуации.

Ако в определено изречение срещнете непозната дума, не бързайте веднага да отворите речника. Огледайте контекста на изречението и се опитайте сами поне да предположите какво може да означава дадената дума. След това проверете дали предположението ви е било правилно.

Не забравяйте, че език не се учи само на теория, трябва и много практика.

Категории