Обща информация Пари и финанси Семейство

Няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите сметките за телефон

Много хора предпочитат да използват мобилни телефони и услугите на мобилен оператор, но голяма част от населението все още има и употребява домашни телефони. Ако сметките за домашния телефон изяждат голяма част от месечния ви бюджет, значи е време да вкарате нещата под контрол. За да стане това просто следвайте нашите съвети:

 • Сменете доставчика си.

Когато сметките за телефон са големи всеки месец, независимо от това колко малко говорите, значи може би трябва да смените доставчика на тази услуга. Ако не сте проверявали скоро как вървят цените за разговори, може би е време да го направите и ако си намерите доставчик, чиито цени ви устройват, незабавно преминете към него.

Не се заблуждавайте, че BT е единствената компания, която предлага подобни услуги. Има други доставчици, които взимат по-евтино и е много вероятно да останете по-доволни от тях.

Ако имате компютър у дома, можете да се възползвате от пакетна услуга – домашен телефон и интернет. Така цената на пакета ще е още по-ниска и ще пестите повече.

Направете необходимото проучване, разберете кой доставчик предлага най-изгодни цени и се включете към него. Ако искате пакетна услуга интернет и телефон, може да използвате този сайт, за да сравните цените още сега.

 • Използвайте услугите на трети доставчик.

Третите доставчици (Override Provider) са доставчици, чиито услуги можете да използвате като наберете определен код преди телефонния номер, който търсите. Когато правите обажданията си през тях плащате много по-малко, като за това не ви идва сметка в края на месеца, ами просто след приключване на обаждането, парите ви се изтеглят от вашата кредитна или дебитна карта. За да ползвате техните услуги трябва да имате домашен телефон към някой от официалните доставчици на подобна услуга.

Когато се свържете през трети доставчик ще платите начална такса за това, след което може обаждането ви да е напълно безплатно или пък да ви таксува много евтино за всяка минута, която говорите.

Ако трябва да позвъните на друг домашен телефон ще ви бъде най-изгодно да използвате услугите на 1899. Ще платите начална такса от 4 пенса, а след това обаждането ви е безплатно.

Когато искате да звъните от домашния към мобилен телефон е препоръчително да използвате услугите на 18185. При тях началната такса е в размер на 5 пенса, а след това ще платите по 6 пенса на минута.

Имайте в предвид, че този тип доставчици имат и особено изгодни цени за разговори в чужбина, така, че определено си заслужава да използвате услугите им.

За повече информация:

Alpha Telecom

18185

1899

 • Говорете и пращайте съобщения напълно безплатно от компютъра си.

Ако имате личен компютър, таблет или смартфон и интернет свързаност можете да използвате някой от многото начини за връзка с хората.

Най-известната програма за безплатни разговори по цял свят е Skype. Можете да я изтеглите и инсталирате безплатно от официалния сайт, след което трябва да си регистрирате потребителско име и вече можете да я използвате. Естествено ще имате нужда от микрофон, но повечето лаптопи и таблети имат вградени.

В случай, че ви се налага да изпратите текстово съобщение на някого, можете да използвате някой от многото сайтове, които предлагат подобни услуги и то напълно безплатно. Ако не знаете такива сайтове, тук можете да ги откриете.

 • Не звънете на номера, които започват с  0870 и 0845.

Номерата с 0870 и 0845 в началото са с добавени импулси и струват около 10 пъти повече от обаждане към един нормален номер. Рядко доставчиците включват безплатни минути към подобни номера, така, че не се заблуждавайте излишно и най-добре избягвайте да звъните на такива телефони.

Все пак абонатите на BT имат включени минути към подобни номера, но това зависи от абонаментния им план.

Винаги проверявайте предварително дали имате безплатни минути преди да позвъните на подобен номер.

 • Винаги проверявайте разпечатката си за нередности.

Много компании „по грешка“ таксуват абонатите си с повече от това, което са изговорили. Затова винаги проверявайте разпечатката си за нередности и грешки, защото ако не го правите може би всеки месец плащате повече, без дори да се усетите.

Когато дойде разпечатката ви в края на месеца я разгледайте внимателно и проверете всички номера, на които се е позвънявало. В случай, че не ви идва разпечатка, можете да я проверите и онлайн. Ако звъните много и нямате времето и възможността да проверите всички номера просто разгледайте за разговори, които са били или прекалено дълги и скъпи или за чести разговори, които са подозрително кратки. Ако забележите нещо нередно веднага се свържете с вашия доставчик и му заявете, че няма да платите, докато не изясните проблема. Особено важно е да не сте платили вече, защото шансът да ви върнат парите след това намалява драстично, а и процедурата може да бъде наистина тромава.

 • Ограничете обажданията към телефонни справки и всякакви информационни номера.

Живеем във време, в което всеки от нас има вкъщи компютър, интернет или поне телефонен указател. Абсолютно ненужно е да звъните на каквито и да било телефонни справки и други информационни номера, при условие, че с лекота може да намерите необходимата ви информация в интернет или в указателя.

Друг вариант е да позвъните на безплатни телефонни справки. Сами се досещате, че безплатен обяд няма, затова когато звъните на подобен безплатен номер, преди да научите това, което ви трябва ще ви се наложи да изслушате реклама, но ако имате търпение и това е вариант. Пример за безплатни справки е номер 0800 100 100. Имайте в предвид, че обажданията ви към подобни номера може и да не са безплатни, ако звъните от мобилен телефон.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!