Обществен транспорт в Лондон - TfL

Обществен транспорт в Лондон – автобуси

В Лондон се движат автобуси почти постоянно, като много (но не всички) автобусни линии се обслужват денонощно. На сайта countdown.tfl.gov.uk можете да проверите в реално време след колко време ще пристигне автобусът, който чакате. Друг начин за проверка в реално време е да ползвате някое от приложенията за смартфони, например Next Bus Arrivals London за iOS или Live London Bus Tracker за Android.

Автобусната мрежа в Лондон е претърпяла много подобрения през последните години и вече разполага с нови автобуси, по-голяма честота на автобусите по отделните линии и улеснен достъп до превозните средства за хора с увреждания.

Повечето автобуси в Лондон се експлоатират от частни оператори, които имат възложени поръчки от TfL (Transport for London). Малка част от автобусните услуги в Лондон се експлоатират от други фирми и не са част от поръчките на TfL.

Таксуване в автобусите

От 6 юли, 2014 година, TfL забраниха купуването на автобусни билети с пари в брой директно от шофьора на автобуса. Пътниците трябва да си купят билет или преди да се качат в автобуса; това може да стане и от автоматите на спирките или да ползват пътническа карта (Travelcard или Bus and tram pass) или карта „Ойстър“ (Oyster Card), които могат да маркират директно на устройството в автобуса.

Картата за автобус и трамвай за една седмица (Bus and tram pass) струва 19.60 паунда. Цената на картата за един месец (monthly) е 75.30 паунда, а за цяла година (annual) – 784 паунда. Цените са за възрастни, като трябва да имате предвид, че цената за студенти, ученици над 16 години може да е по-малко.

Всички деца под 16 години, които живеят в Лондон и са в редовната форма на обучение, могат да пътуват безплатно с автобус. Имат нужда от т. нар. photocard (не се изисква за деца под 5-годишна възраст). Безплатно пътуване е осигурено и за хора в инвалидни колички, както и за най-възрастните и хората с тежки увреждания.

Имайте предвид, че ако срокът, за който сте закупили билети изтече, но не сте го употребили, не може да ви го заменят, нито да продължите да го ползвате.

Начин на пътуване

Отпред на всеки автобус е написан номерът му и имената на главните спирки, където автобусът спира.

Ако чакате на спирката и идва превозното средство, с което ще пътувате,  трябва да вдигнете ръка, за да спре. Ако не го направите и никой от пътниците вътре няма да слиза на вашата спирка, автобусът просто ще ви подмине.

Когато искате да слезете от автобуса, натиснете предварително копчето, за да уведомите шофьора, че искате да спре.

Категории