Обща информация

Общи съвети за обогатяване на знанията по английски език

Вече не сте начинаещи и знаете поне малко английски, но все пак искате да обогатите познанията си? Това е похвално, но задължително трябва да се въоръжите с време и търпение, защото няма как да постигнете добри резултати за кратък период и без да сте отдадени. Все пак не мислете, че ще ви трябват часове на ден, достатъчно е да отделяте по 30 минути и ако имате желанието да се самоусъвършенствате, ще постигнете завидни резултати.

Преди всичко се замислете защо искате да учите английски език и дали времето, което ще прекарате в обучение е оправдано. Ако искате да учите английски, за да работите след това в англоговоряща държава или просто защото ви е нужен за работата ви, тогава обучението е оправдано, но ако смятате да го учите просто така, защото някой ви е казал, че в днешно време е модерно всеки да знае чужд език, тогава по-добре се замислете дали наистина е удачно да си уплътнявате свободното време с това.

Ако сте сигурни, че искате да продължите с ученето на английски език, ето и няколко съвета, които ще ви помогнат:

 • Поставете си определени цели и срокове за тяхното изпълнение. Например колко добре искате да научите граматика и за какъв период искате да го постигнете. Същото важи за четене, слушане и говорене.
 • Помислете как можете да продължите да се усъвършенствате след като постигнете поставените цели, все пак дори и тогава не трябва да се отказвате, защото нов език не се учи толкова лесно, колкото предполагате и винаги ще има какво още да научите.
 • Ако имате време и финансова възможност, запишете се на езиков курс. Този вариант е особено удачен ако нямате достатъчно желание да учите сами и ви е по-приятно с група.
 • Учете английски навсякъде. Така освен, че ще вършите всичките си ежедневни задачи ще можете да научите и нещо ново и полезно. Това може да стане като слушате музика, четете новини и списание, гледате филми и дори разговаряте и пишете, разбира се всичко това на английски език.
 • Когато чуете някоя нова дума или израз си я запишете някъде или се постарайте да я запомните, а когато имате възможност проверете какво значи.
 • Намерете си другарче. Ученето ще стане много по-забавно ако не сте сами, затова намерете приятел или колега, който също иска да обогати познанията си по английски и учете и се упражнявайте заедно.
 • Старайте се да общувате на английски по-често. Така речникът ви ще се обогати много бързо и ще постигнете още по-добри резултати.
 • Учене и упражнения, това е ключът към успеха. На повечето хора им се иска да научат чужд език по лесния начин, но такъв за съжаления няма. Няма да постигнете добри резултати ако не учите граматика и не се упражнявате редовно.
 • Учете често и по-малко. Това правило вероятно ви е познато, ако се храните здравословно, но то важи в пълна сила и за обучението. По-добре е да четете често и  да запомняте по-малко отколкото да учите дълго време без прекъсване и накрая да се окаже, че сте забравили голяма част от прочетеното.

И за финал – старайте се да отделяте време за учене всеки ден и винаги когато свършите си направете обзор за наученото днес и си поставете нова цел за утре. Ако имате достатъчно желание ще обогатите знанията си и ще постигнете всичките си цели.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!