Видове банкови сметки Пари и финанси

Откриване на британска банкова сметка за новодошли и чужденци

Има ли начин да си открием британска банкова сметка лесно и без да е необходимо да имаме добър кредитен рейтинг, доказателство за адрес и дори без да живеем в страната? Всъщност има и се нарича Monese.

Различава се от банките с това, че всеки може да си направи сметка бързо и лесно, директно от смартфона си, без да преминава кредитна проверка, да доказва адрес и да попълва куп документи.

Monese е добър начин да започнете, ако тепърва сте пристигнали във Великобритания и все още не можете да си отворите сметка в някоя от големите местни банки, но такава ви трябва. Дори можете да си направите Monese сметка още преди да сте заминали, т.е. докато сте още в България.

Едно от предимствата на Monese e, че можете да държите различни валути във вашата сметка, например евро и паунди, което е много удобно.

Преди всичко трябва да отбележим, че Monese се води електронна парична институция, но не банка. Това значи, че за разлика от банките, тя няма правото да реинвестира и работи с парите ви, няма правото да ви позволява овърдрафт и заеми, не плаща лихва върху парите ви. Въпреки това, можете да бъдете сигурни в Monese, защото институцията е регистрирана и подкрепена от финансовите регулаторни органи във Великобритания.

За да си откриете сметка в Monese, трябва да имате навършени 18 години, да живеете в страна от Европейската икономическа зона (ЕИЗ), сред които е и България, и да имате валиден документ за самоличност – паспорт или лична карта. Разбира се, ще ви трябва и смартфон или таблет, тъй като регистрацията в системата става посредством мобилно приложение, с цел по-голямо улеснение и бързина.

Самото мобилно приложение трябва да се изтегли от Google Play от компютъра или директно от мобилното ви устройство, като след се инсталира. Тук трябва да вмъкнем, че приложението е налично само за смартфони и таблети с операционна система Android и все още не е налично за потребители с iOS, т.е. iPhone и iPad.

Когато стартирате приложението ще трябва да следвате процеса за регистрация, който е много бърз и лесен. Въвеждате снимка на документ за самоличност и ваша лична снимка и след това сте готови да използвате сметката си.

Когато си отворите сметка и в нея влязат пари, системата на Monese ги прехвърля в защитени физически банкови сметки на големи европейски банки, за да са на сигурно място. Вие, разбира се, можете да разполагате с парите си както и когато поискате директно през Monese.

Самата банкова сметка в Monese можете да използвате както всяка друга, като всичко е безплатно, с изключение на международните парични преводи.

Въпреки това от Monese планират да въведат потребителски такси при някоя от следните операции – международен паричен трансфер, теглене на пари или плащане с карта в чужбина, теглене на пари от банкомат във Великобритания и експресни вътрешни банкови преводи.

От Monese предоставят на клиентите си по пет безплатни кредита на месец, които могат да се използват за платените операции, като един кредит е за една операция, така че няма да е необходимо да плащате за платени услуги, ако не ги ползвате често.

Често задавани въпроси:

Не живея във Великобритания, мога ли да си отворя сметка в Monese?

Да, сметка може да си направи всеки човек, който живее в страна от Европейската икономическа зона (ЕИЗ).

Нямам добър кредитен рейтинг, ще ми бъде ли позволено да си открия сметка?

Да, можете да си откриете сметка, без да се притеснявате от това дали имате добър или лош кредитен рейтинг, или дали имате такъв изобщо.

Задължително ли е да потвърдя самоличността си?

Не е задължително, но в такъв случай ще ползвате само базови функции и ще имате ограничения при теглене и превод на пари. Потвърждаването на самоличността става бързо и е напълно безплатно, така че можете първо да изпробвате базовата функционалност на Monese, а след това ако решите да потвърдите самоличността си.

Трябва ли да представя доказателство за адрес?

Ако искате да потвърдите самоличността си, ще трябва да докажете и адреса си. Както уточнихме по-нагоре, няма нужда той да е британски, достатъчно е да живеете в страна от ЕИЗ. Като доказателство на адрес можете да ползвате всякакъв документ или официално писмо, на които да е изписано името и адреса ви.

Защо не мога да преведа пари извън сметката си?

За да превеждате пари извън сметката си ще трябва да потвърдите самоличността си.

Нямам документ, който да докаже адреса ми, какво да правя?

Не се тревожете, свържете се с поддръжката на Monese на имейл адрес: support@monese.com или телефон +44 (0) 1706 304 001 и е много вероятно те да намерят решение за вашия казус.

Ще има ли приложение и за потребители с iOS операционни системи?

Да, от Monese разработват и приложение за всички хора, които ползват iPhone и Също се очаква да се пусне и онлайн система, в която може да се влиза от всеки компютър.

Повече за Monese можете да научите на официалния сайт www.monese.com, a мнения и отзиви на потребители относно електронната институция можете да намерите на сайта www.otzivi.co.uk.

Категории