Имиграция и работа Работа във ферми и фабрики - Work Permit

Отново се въвежда програма за 6-месечни визи за селскостопански работници след брексит

Британските фермери ще могат да набират работници извън Европейския съюз за сезонна работа след брексит, в рамките на нова програма. Правителството обяви, че инициативата в периода между пролетта на 2019 и декември 2020 година ще спомогне за решаване недостига на работна ръка през пиковите производствени периоди.

Работници на брой до 2500 на година ще получават шестмесечни визи

Националният фермерски съюз изрази своите опасения, че липсата на работна ръка може да попречи на реколтата да се обере. Фермерите са отчели отлив на работници от Европейския съюз от референдума за брексит насам.

Програмата, която ще тече по време на преходния период след излизането на Великобритания от Европейския съюз, бе обявена от Вътрешното министерство и Министерството на околната среда, храните и селскостопанските въпроси.

Министрите подчертаха, че стартът на програмата ще бъде наблюдаван отблизо и тя ще бъде прекратена, ако има доказателства, че работниците не се връщат в родните си страни след изтичане на визите им.

„Силни аргументи“

Правителството заяви, че в бъдеще в британските ферми ще се появят повече автоматизирани решения за събиране на реколтата. От друга страна, правителството каза също, че отрасълът трябва да остане конкурентоспособен и че повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в момента използват сезонни работници за прибиране на плодовете и зеленчуците.

Секретарят по околната среда Майкъл Гоув заяви, че тази пробна програма ще бъде подробно преглеждана, за да се прецени как най-добре да се посрещнат дългосрочните нужди на селскостопанската индустрия.

„Вслушахме се в силните аргументи на фермерите относно нуждата от сезонна работна ръка, за да се поддържа индустрията продуктивна и печеливша“, заяви той.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заяви:

„Тази пробна програма ще даде достъп на фермерите до сезонната работна ръка, от която имат нужда, за да останат продуктивни и да печелят през натоварените месеци от годината“. Президентът на Националния фермерски съюз Минет Батърс заяви, че производителите ще бъдат много по-спокойни, като знаят, че ще имат достъп до работници следващата година след „изключителни проби и несигурни времена“.

По думите й, програмата е „признание от правителството, че британското селско стопанство е успешен и процъфтяващ сектор, който е изправен пред уникални изпитания, но е способен да произведе повече чудесни, здравословни плодове и зеленчуци“.

Първата програма за сезонна работа ръка в британските ферми е въведена след недостига на работници след Втората световна война.

Последната вариация на програмата бе за работници от Румъния и България, но приключи преди пет години, когато бяха вдигнати ограниченията за имигранти от двете страни.

Категории