Жилище Семейство

Отопление на ток и газ

Ако сте сред многото хора, които се питат как им е по-изгодно да се отопляват – на ток или на газ, прочетете тази статия и вече ще сте на ясно за предимствата и недостатъците на двата вида отопление и кое от двете решения би се отразило по-благоприятно на вашия бюджет.

Предимства и недостатъци

.

Първо ще разгледаме предимствата и недостатъците на отоплението на ток.

Предимства:

 • Отоплителните уреди са по-евтини и инсталацията им е много по-лесна в сравнение с газовите;
 • Уредите са лесни за поддръжка;
 • Всяко домакинство, което има електричество може да се отоплява.

Недостатъци:

 • Цената на електроенергията е доста висока и не се очаква да бъде намалена;
 • Някои отоплителни уреди изразходват доста електроенергия и при повечето липсва по-прецизен контрол за топлоотделянето.

Предимства и недостатъци на отоплението на газ.

Предимства:

 • Газта е изключително продуктивна, отоплява по-добре и е по-евтина;
 • След газификация, газта минава по тръби директно към вашия котел и не трябва да зареждате бутилки;
 • Процедурата по смяната на газовия котел е изключително лесна.

Недостатъци:

 • Цените на газа също се покачват и вероятно ще останат високи, така, че не е особено сигурно дали в бъдеще ще е достатъчно изгодно отоплението на газ;
 • Ако не сте газифицирани ще трябва да платите за това;
 • Трябва ежегодно да се прави преглед на газовата инсталация;
 • Вреди на околната среда.

Кое е по-изгодно?

А сега да преминем към най-важната част, от която повечето хора се интересуват, а именно отоплението на ток или на газ е по-изгодно. Достатъчно е да кажем, че електроенергията е 3 пъти по-скъпа от газта за киловат/час, така, че ако разполагате с добър и съвременен кондензен котел, отоплението на газ ще ви излезе много по-евтино.

Разбира се, ако жилището ви не е газифицирано ще трябва да го направите, което пък ще ви струва пари, но инвестицията ще се изплати много скоро. Ще трябва да инвестирате още пари, ако нямате кондензен котел, както и ако искате газов проточен бойлер и радиатори за стаите. Покупката на тези неща може да ви струва около 2,000-2,500GBP. Освен това ще трябва да плащате периодично на професионалист, за да прави проверка на инсталацията, все пак трябва да внимавате да не изтича газ отникъде, защото е опасно.

Ако сте решили да си закупите електрически радиатори, конвектори и всякакви други подобни отоплителни уреди, ще забележите, че тяхната цена е много по-ниска от тази на газовите. Инсталацията им също е много по-лесна, но тук приключват предимствата им. След това обаче, сметките за електроенергия ще са достатъчно красноречиви и ще се убедите в лошата инвестиция, която сте направили.

Факт е, че цената на електроенергията не е толкова висока през нощта, когато е на нощна тарифа, но защо да се ограничавате и да отоплявате стаите повече през нощта, като цената на газа е една и съща през цялото денонощие и е много по-евтина? Трябва да се спомене и факта, че включените електроуреди (независимо дали са радиатори, бойлер и т.н.) оставени без наблюдение, особено през нощта са изключително опасни.

В заключение може да се каже, че отоплението на газ е много по-изгодно и ако имате възможност за газификация е добре да го направите.

 

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории