Категории

Пари и финанси Шофиране

От какво зависи цената на една автомобилна застраховка?

Според Асоциацията на британските застрахователи за последното тримесечие на 2016 година средната цена на автокаско застраховката във Великобритания е била 462 паунда за година или 38.50 паунда на месец. Асоциацията твърди, че цените са били с 4,9% по-високи от тези през третото тримесечие на изминалата година или с 9,3% по-високи от средното за 2015-та.

И докато от Асоциацията на британските застрахователи използват данни от застрахователните компании, други организации са на друго мнение. Така например, според “Мъни супермаркет” средната цена на годишна автозастраховка за периода март – май 2016 година е струвала 470 паунда, а според “Конфюзд” средната цена за първото тримесечие на 2017 е достигнала 781 паунда.

Въпреки че данните на различните организации се различават, едно е сигурно – цените се повишават с всяка изминала година.

Но от какво точно зависи цената на една автомобилна застраховка?

Преди всичко нека започнем с възрастта и опита на шофьора. Тук основното правило е: колкото по-млад и неопитен е той – толкова по-скъпа е застраховката. Особено ако водачът е между 17 и 25 години и възнамерява да шофира по британските пътища, ще трябва да се подготви за плащането на една немалка сума.

Според застрахователите начинаещите и младите шофьори плащат много по-високи автозастраховки, защото са високорискова група.

Обратното също е вярно – по-възрастните и по-опитни шофьори плащат по-малко, разбира се, има изключения.

Друг фактор е дали водачът има текущи или скорошно изтекли наказания. В застрахователната история нарушенията се взимат предвид 5 години, след като са направени, въпреки че наказанията, наложени от DVLA (КАТ) се заличават след 4 години. Съответно водач, който е глобяван и наказван често от органите на реда, няма как да има евтина автозастраховка, но съвестните шофьори могат да получат по-добре цена, защото застрахователят вижда, че те не са рискови.

Друг ключов фактор, който влияе много на цената на една автозастраховка е бонусът при липса на искове. Това е вид отстъпка от застрахователната премия, която се натрупва за периода, през който не са предявявани претенции по автомобилната ви застраховка. Стойността му е различна при различните застрахователи, но за по-дълъг период от пет или повече години, отстъпката от застрахователната премия може да достигне доста сериозна сума и така с време и по-внимателно шофиране да се сдобиете с една наистина добра и ниска цена за своята автозастраховка.

Цената на автозастраховката зависи пряко и от възрастта и мощността на автомобила. Нов и мощен автомобил ще бъде с по-скъпа застраховка от нов с по-слаби възможности, заради това, че мощният дава по-големи предпоставки за пътно произшествие. По-старите автомобили и ретро автомобилите също са с по-висока застраховка, заради повечето рискове от неизправности, които крият и съответно по-високия шанс от произшествие с тях.

Друг ключов фактор, който влияе на цената на застраховката е местоживеенето на шофьора. Автозастраховката на водач, живеещ в столицата или голям град струва доста повече, отколкото тази на водач, живеещ в някое малко градче. В големия град има много повече трафик, съответно и по-голями предпоставки за пътнотранспортно произшествие, а и в големите градове колите се крадат значително по-често. Така може да се окаже, че автозастраховка за шофьор извън Лондон например струва два пъти по-малко от тази на шофьор в английската столица. Разлика има дори и в застраховките на шофьори, които живеят на различни улици в един и същи град.

Още един, на пръв поглед незначителен фактор, който обаче оказва влияние върху цената е мястото на домуване на автомобила. Разликата между това дали дадено превозно средство домува в гараж или на улицата може да бъде забелязана ясно в цената на застраховката му. Съответно ако имате алея за паркиране в дома си, а най-добре – автомобилът ви нощува в гараж, ще получите по-добра цена на застраховката, отколкото ако паркирате на улицата, където всеки може да ви удари или да открадне колата ви.

Пореден фактор, определящ цената, е дали е застрахован само един шофьор или има двама шофьори. Можете да добавите по-опитен водач като втори шофьор на автомобила ви. По този начин цената на застраховката би трябвало да се понижи. В подобни случаи един от родителите е добър вариант, но имайте предвид, че той трябва да е добавен като втори, а не основен шофьор. Ако бъде вписан като основен за вашия автомобил, а вие като втори, застраховката ви ще бъде много по-евтина, но това е незаконно. Добавянето на втори водач към автозастраховката, както може би сте се досетили, е особено подходящо за млади шофьори или неопитни водачи.

https://infozauk.com/%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%81%d0%b8-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1/Друго, което влияе наа цената на една застраховка, е колко превозни средства има и използва застрахованото лице. Колкото повече са те, толкова по-евтини стават застраховките по обясними причини.  Ако всеки в семейството има автомобил и всички са застраховани да шофират и автомобилите на другите членове на семейството, това също може да намали цената на отделните застраховки.

Взема се предвид и средният годишен пробег на един автомобил. Логично е, че колкото повече се кара и е на пътя, толкова по-голям е шансът от инцидент, затова и цената на застраховката е по-висока. Колкото по-малко се използва превозното средство, толкова по-сигурно е за застрахователя и той съответно намалява цената на застраховката.

И за финал едно уточнение, което може да се тълкува и като съвет – не разчитайте само на сайтовете за сравнение на цените. За да сравните цените на различните застрахователи, използвайте сравнителни сайтове, но имайте предвид, че те не могат да взимат предвид всички текущи промоции и индивидуални отстъпки. Ако избирате застраховката си сами, проверете в няколко сравнителни сайта кой застраховател предлага най-добри условия, а след това проверете цената в момента в сайта на застрахователя. Обадете се и на текущия си застраховател, за да проверите дали няма да ви направи отстъпка, за да останете при него. Има компании, които не участват в сравнителни сайтове, за да не плащат допълнително комисиони и така да намалят цените на застраховките, които продават. Добър начин е да използвате професионалните услуги на застрахователен брокер – така винаги ще сте сигурни, че ще ви предложат индивидуална оферта и ще намерите най-добрата цена, често по-добра, отколкото тези в интернет.

Източник: www.chikov.com

Професионалният екип на Chikov.com може да ви даде застрахователен съвет и да ви помогне да си намерите подходяща застраховка. За връзка с тях използвайте имейл atanas@chikov.com или телефонен номер 077 8606 7076.

Tags