Обща информация

От 1 юли звъним безплатно към номера започващи с 0800 и 0808 и знаем колко точно ни таксуват за обаждане към 08, 09 и 118

Британският телекомуникационен регулатор Офком (Ofcom) въвежда нови промени при позвъняването от стационарен или мобилен телефон към някои от телефоните за услуги, започващи с 0800, 0808, 08, 09 и 118.

Телефоните с 0800 и 0808 се наричат “безплатни”, но досега безплатно беше обаждането само от стационарен телефон, а мобилните оператори таксуваха потребителите с до 20 пенса на минута при разговор. От 1 юли те стават напълно безплатни от всички оператори. Очаква се телефонните компании да изгубят десетки милиони паунди от новата промяна, а тя ще засегне над 175 милиона телефонни номера на институции, малки и големи бизнеси и много други.

При позвъняване към номерата, започващи с 08, 09 и 118, които се ползват за различни услуги, потребителите в повечето случаи не знаеха колко точно ги таксуват на минута, но и при тях ще има промяна от 1 юли. Ще можете да изчислите колко ще ви струва обаждането, като съберете следните две такси:

1.       Такса за свързване – парите от нея отиват при телефонната компания и се начислява на базата пенсове на минута. Всеки оператор ще таксува различно, затова най-добре направете справка в месечната си разпечатка или директно се свържете с вашия оператор и го попитайте.

2.       Такса за обслужване – това е остатъка от цената на разговора, която е за услугата, на която се обаждате.  Цената й се определя от организацията, която предоставя услугата и при обаждане цената ще се съобщава.

Пример:

Вашата телефонна компания ви таксува с 5 пенса на минута за свързване към телефони за конкретни услуги, т.е. започващи с 08, 09 и 118. Самата услуга струва 20 пенса на минута – в такъв случай трябва да ви бъде съобщено, че за услугата ще бъдете таксувани с 20 пенса на минута, плюс таксата за свързване от вашия оператор. Ако сте съгласни с това, вие ще заплатите по 25 пенса на минута.

Имайте предвид, че всички тези промени няма да засягат обажданията към обикновените стационарни линии (започващи с 01, 02 и 03), мобилните (започващи с 07), както и обажданията направени от платени телефони и през роуминг.

Категории