Жилище Търсене и купуване на жилище

Очаква се ръст в цените на жилищата във Великобритания през 2014 година

Цените на жилищата във Великобритания се очаква да нараснат с 8% през тази година. Банки и брокери на недвижими имоти прогнозират по-голям растеж в някои части на страната след реализираните изненадващи печалби през 2013 година.

Ръст в цените се очаква във всички части на Кралството, а не само в Лондон и на югоизток от столицата. Правителствените инициативи за стимулиране на ипотечното кредитиране са възстановили доверието към пазара на имоти и търсенето се е повишило. Очаква се тази тенденция да продължава и през тази година, въпреки премахването на някои стимули и промените в регулирането на ипотечния пазар, което ще доведе до по-строги изисквания за достъпност до кредитите.

Най-оптимистичните очаквания предвиждат увеличение с 8% на цените през тази година, което би добавило почти 20 000 паунда към сумата на едно жилище или 1600 паунда на месец, ако приемем, че средната цена на една къща ще бъде около 247 000 паунда. Това е според проучвания на най-големия кредитор във Великобритания – Halifax.

Capital Economics също заявяват, че очакват цените на жилищата да се повишат през 2014 година, но с 5 процента. Икономистът  Матю Пойнтън (Matthew Pointon), казва, че увеличението на цените може да се случи много бързо, още до пролетта.

Дисбалансът между предлагането и търсенето стои зад очаквания растеж от 8% и именно той беше един от основните двигатели на цените през 2013 година, като апетитът на купувачите нараства с по-бързи темпове, отколкото имотите, обявявани за продажба. Това е една от основните причини, поради които критици осъждат правителството относно схемата за стимулиране на жилищното кредитиране. Според статистиката, Великобритания се нуждае от най-малко 100 000 допълнителни жилища за продаване годишно, за да се справи с търсенето.

Големите кредитори като Santander и Barclays предлагат кредити до 95 процента от стойността на жилището. Лихвите по ипотечните кредити през 2013 година бяха рекордно ниски.

Планира се някои от стимулите за жилищно кредитиране да бъдат отменени, но оттеглянето им е малко вероятно да доведе до увеличаване на лихвите по ипотеките, коментират специалисти.

През пролетта в сила ще влязат по-строги закони за отпускане на ипотечни кредити. Съветът на ипотечните кредитори заяви, че очаква това да ограничи кредитирането през следващите години.

Грейн Гилмор, ръководител на британските жилищни проучвания в агенцията за недвижими имоти Knight Frank заяви, че банките и строителните дружества вече са предпазливи по отношение условията за кредитиране, така че новите условия е малко вероятно да повлияят на продажбите. Агенцията предрича ръст от 7 % на цените на жилища във Великобритания през 2014 година

Хауърд Арчър, главен икономист в IHS UK, е на мнение, че банките активно трябва да съдействат на британското правителство, за да се постигне баланс между търсенето и предлагането на имоти. Арчър очаква инфлацията на цените да достигне до 8% през тази година, но добавя, че лихвените проценти не може да бъдат увеличени драстично, защото това ще окаже негативно въздействие върху икономиката. Предвижданите мерки би трябвало да доведат до много по-устойчив пазар.

Цените се повишават не само в Лондон, но и на територията на цялата страна. Все пак очакваните скокове в столицата са най-големи. Повишението беше голямо и през отминалата 2013 година, като някои компании сочат, че увеличението в Лондон е надхвърлило 10 процента. Мартин Елис от Halifax казва, че очаква по-малко регионални вариации през 2014 година.

Въпреки последните увеличения, цените на жилищата остават с 12% под пика си от август 2007 година, подчертава Елиас.

Обобщеният извод, който може да се направи е, че цените на жилищата през тази година ще нараснат между 4 % и 8 %. Въпреки очакваните промени относно ипотечното кредитиране, основният лихвен процент се предвижда да остане около 0,5% до края на 2014 година.

Категории