Пазаруване

Пазаруване от разпродажби след Коледно-новогодишните празници

Столицата на Великобритания – Лондон е един от лидерите в разпродажбите. Те привличат не само местните хора, но и стотици хиляди туристи от цял свят. Традиционно, разпродажбите започват в т.нар. Боксинг дей – на 26 декември, веднага след Коледа. Тогава в Лондон може да видите огромни опашки, блъсканица, неистова амбиция да се добереш първи до най-желаното. А в първите дни и най-вече в съвсем първия ден на намаленията изборът наистина е огромен. Да се пазарува точно в този ден обаче, изисква огромно търпение и преди всичко здрави лакти, независимо дали сте на пазара в Камден или в „Хародс“.

Да се пазарува в Лондон,стана особено изгодно, след като еврото почти се изравни с британската лира, а в лондонските магазини стана обичайна практика да се предлагат огромни намаления до 80%.

Намаленията в някои магазини започват преди датата 26 декември, а масовите разпродажби продължават и през януари, а в някои случаи – до изчерпване на количествата. По-търпеливите потребители предпочитат да се възползват именно от януарските намаления, тъй като тогава биха могли да спестят доста разходи. През първия месец на годината голям брой търговци продават своите продукти на загуба, само и само да изчистят рафтовете си от стоки, които след коледните празници едва ли ще привлекат вниманието на купувачите.

Ето някои идеи за неща, които да си купим от разпродажбите през януари, по съвети от британската преса:

  • Подаръци

Купуване на подаръци за рождени дни, сватби, кръщенета или за всеки друг специален повод, може да се окаже доста по-изгодно през януари. Необходимо е да си направите списък с подаръците, които възнамерявате да купите през предстоящата година и имената на хората, за които са предназначени. Може би харченето на по-голяма сума пари сега няма да е по силите на всеки, но ако имате възможност да го направите, това със сигурно ще се отрази благотворно на бюджета ви по-нататък. Освен всичко друго, ще си спестите и време, тъй като ще сте подготвени за всеки предстоящ повод и празник и няма да се налага да търсите подаръци в последния момент.

  •  Коледни елхи и украси

Независимо дали предпочитате живо или изкуствено, най-доброто време да си купите коледно дръвче е по време на разпродажбите през януари, когато магазините отчаяно се опитват да изчистят складовете си от коледните стоки.

Ако сте решили да си вземете истинска елха с корен, бихте могли да я засадите на подходящо място в градината си, докато не дойде време да я приберете, за да краси дома ви.

Коледните светлини, декорации и изкуствени дървета пък могат просто да бъдат съхранявани на тавана или в килера.

  • Коледни картички и опаковъчни материали

До началото на януари цената им вероятно ще е спаднала наполовина в сравнение с тази преди Коледа. И въпреки че изглежда малко рано да се мисли за следващата Коледа, купуването на празнични картички, опаковъчна хартия, етикети и др. украси, докато са евтини, ще ви спести известни средства.

  • Коледни сладкиши и пудинги

Закупуването на храни за следващата Коледа може да изглежда дори налудничаво, някои британци смятат, че тъй като коледните сладкиши често имат дълъг срок на годност, купуването им сега и съхранението им до следващата Коледа не е чак толкова лоша идея. Естествено, от най-голямо значение е срокът на годност. Ако сте решили да пестите, запасявайки се с продукти отсега за догодина, винаги проверявайте кога изтича срокът на годност на стоката.

Възползвайте се от намаленията по най-правилния начин

Никак не е трудно след коледните разпродажби да се окажете затрупани с неща, от които в действителност нямате нужда. Много често хората, в стремежа си да се възползват от предлаганите намаления, харчат излишно голяма сума пари. Ако обаче се нуждаете от нов телевизор, нова кухня или изобщо от по-голям продукт като бяла техника или мебели, то януарските разпродажби са много подходящо време за купуването им. Тогава именно цените на подобни стоки са доста по-ниски от обичайното и придобиването им в този период би ви спестило значителна сума пари.

Мисленето в перспектива и пазаруването на неща като бански, слънчеви очила и въобще продукти, които обикновено се ползват през летните месеци, също е добро решение. На всички е известно, че зимните продукти са по-евтини през лятото и обратното – цените на летните стоки и други продукти спадат през зимата.

Категории