Обща информация Пътуване и транспорт

Паспортите с безвизов достъп до най-много страни в света

Изискванията за издаване на виза са интересен, но често пренебрегван индикатор за международните отношения.  Повечето страни изискват от хората, които не са техни граждани, да получат виза, преди да преминат границата им, но изискванията за това може да варират според отношенията между двете  страни.

Държавите, които са в приятелски отношения, често предлагат помежду си бързо издаване на виза на гражданите при пристигането им, а в някои случаи дори не се изискват такива, както е между страните-членки на Европейския съюз.

За страните, които обаче не са толкова приятелски настроени, на посетителят може да му бъде поискана виза, да му се наложи да осигури информация за влизане и излизане, покана, както и да заплати сериозна такса.

Агенцията „Статиста“ е създала паспортен индекс, който подрежда „силата“ на паспортите на страните по света според това, колко страни могат да посетят притежателите на даден паспорт, без да им се издава виза предварително, или без да си купуват виза при пристигането си.

Според класацията, щатският и британският паспорт са най-”силни” и ценни, защото осигуряват безвизов достъп до 147 страни.

Паспортите от Франция, Южна Корея и Германия са на второ място, с достъп на гражданите им до 145 страни, без виза.

На трето място в тази класация са паспортите на Италия и Швеция с лесен достъп до 144 държави.

Дания, Сингапур, Финландия, Япония, Люксембург и Холандия са на четвърта позиция с бърз достъп до 143 страни.

А знаехте ли, че в някои страни има възможност за получаването на гражданство и съответно паспорт срещу инвестиции? Понякога получаването на такова гражданство е толкова скъпо, че сякаш е превърнато в търговия? Да получиш паспорт от страни като Карибските острови Сейнт Китс и Невис е удоволствие, за което се изисква дарение в специална фондация на стойност 250 000 щатски долара или инвестиции в жилища за 400 000 долара. Антигуа и Барбуда имат подобни изисквания – дарение от 200 000 долара или инвестиции от 400 000 долара. Наскоро Малта обяви подобни намерения, като там цифрите са още по-големи. Кипър и Гренада са също между страните с големи изисквания, а общият брой на страните е около 20.

Питате се какви ще да са тези привилегии, които да си струват подобна инвестиция? В Сейнт Китс новите граждани не плащат подоходен данък или данък печалба и оповестяват минимална данъчна информация. Също така с този паспорт те могат да пътуват до 132 държави, без да им се налага да си вадят виза. А най-интересното е, че дори няма нужда да пътувате до Карибите, за да посетите лично малката държава с по-малко от 50 000 жители, където да кандидатствате за гражданство и паспорт, защото това може да стане дистанционно, разбира се след като си платите „скромната“ такса.

Други държави, които също са започнали да превръщат получаването на паспорт в търговия са Албания, Хърватия, Ямайка, Черна гора и Словения. Към момента тази практика е законна, но морално спорна, най-малкото заради укриването на данъци и другите привилегии, от които се възползват хората с купени паспорти.

Категории