Обща информация

Периоди на валидност на карта и кредит към предплатените планове на британските мобилни оператори

Ако ползвате предплатен план на някой от мобилните оператори във Великобритания, трябва да бъдете наясно, че след определен период на неактивност можете да загубите кредита, който сте заредили в картата си и дори самата карта да бъде изключена напълно, което значи, че ще загубите и номера си.

Периодът на неактивност е различен за всеки мобилен оператор, затова в тази статия ще ви представим какъв е той за всеки по отделно. Но преди това нека уточним какво се разбира под неактивност. Един потребител се счита за неактивен, когато не прави изходящи обаждания, текстови съобщения или интернет трафик, т.е. не е таксуван от оператора за услуги или ако не зарежда кредит в картата си за определено време. Ако разпознавате себе си в тази ситуация, трябва да си зададете следните три въпроса:

–          Как да разбера дали картата ми е изключена?

Когато операторът изключи картата ви поради неактивност, вече няма да можете да използвате мобилната мрежа за разговори и др. услуги. На телефона ви ще се появи съобщение за неактивна СИМ карта или проблем с мрежата. Освен това, няма да можете да получавате и входящи обаждания, т.е. няма да могат да се свързват с вас.

–          Мога ли да запазя номера си, дори и да съм изключен?

След като операторът ви изключи, той ще вземе номерът ви и ще го върне в мрежата към останалите свободни номера. За съжаление, едва ли ще бъде възможно да си върнете номера, след като ви е бил отнет. Също така няма да можете да пренесете номера си към друг оператор, защото той реално вече няма да е ваш и няма как да получите код за смяна от настоящия си оператор.

–          ­Кредитът, който съм заредил в картата си, ще ми бъде ли върнат?

Ако картата ви бъде изключена, кредитът ви по нея ще бъде изгубен и няма да можете да го възстановите. Също така няма да ви бъде върнат от оператора.

Повечето британски мобилни оператори изключват предплатените си абонати след 6 месеца неактивност. Въпреки това при някои от тях този период е по-кратък и достига до 84 дни. Обикновено при изключване, абонатът губи и номера,  и кредита по картата си.

За използването на самия кредит също има срок, който е между 3 и 6 месеца. Ако не сте изговорили заредената сума за този срок, тя ще бъде изгубена, дори и картата ви да не е спряна за неактивност.

Нека разгледаме и периодите за неактивност и изтичане на кредит на различните мобилни оператори във Великобритания:

–          ЕЕ

От ЕЕ изключват предплатените си абонати след 180 дни неактивност. Номерът ви и неизползваният кредит също ще бъдат изгубени след този период. Можете да поддържате картата си активна като правите изходящи обаждания поне веднъж на всеки 180 дни. Имайте предвид, че за обаждането трябва да ви таксуват, повиквания към безплатни номера няма да се зачитат.

–          Giffgaff

От Giffgaff ще ви изключат ако не сте били активни за период от 6 месеца. Можете да поддържате активност като правите изходящи обаждания, изпращате текстови съобщения, влизате в интернет, получите 4 обаждания за над 10 секунди всяко, зареждате кредит в картата си или като трупате бонус точки.

Ако въпреки това картата ви бъде изключена вие ще загубите неизползвания кредит в нея и номерът ви ще бъде взет. Въпреки това ако се свържете с оператора веднага, има възможност да ви възстановят услугите и номера, но само срещу определена такса.

–          О2

Предплатените клиенти на О2 ще бъдат изключени след 6 месеца неактивност. За този период се губят и неизползваните кредити и телефонният номер. Според О2, за да бъдете активни трябва да имате входящи и изходящи повиквания за периода. Ако въпреки това бъдете изключени губите номера си и ако поискате да ви включат отново ще имате нов номер.

–          Orange

Предплатените абонати на Orange също ще бъдат изключвани след 6 месеца без обаждания или зареждане на кредит. Телефонният номер също се отнема и се дава на друг клиент. Ако искате отново да се включите към тях, ще ви бъде даден нов номер и може да ви бъде възстановен неизползван кредит от предишна карта по преценка на оператора.

–          Talkmobile

От Talkmobile изключват неактивните си абонати с предплатени карти след 180 дни. Въпреки това, операторът ви дава допълнителен срок от 90 дни, преди да вземе номера ви и да изгубите кредита си по картата. За да поддържате картата си активна, трябва да правите изходящи обаждания, които се таксуват.

–          Tesco Mobile

Предплатените абонати на Tesco Mobile биват изключвани след 6 месеца неактивност. При изключване кредитът и телефонният номер също се губят. Ако действате достатъчно бързо и се обадите за повторно включване, може и да успеете, но ще трябва да платите такса за това.

–          Three (3)

Операторът Three изключва предплатените си абонати след 6 месеца, през които те не са зареждали кредит в картата си и не са ползвали платена услуга, като например обаждане, изпращане на съобщение, ползване на мобилен интернет и т.н.

–          T-Mobile

Потребителите на T-Mobile трябва да бъдат неактивни за период от 180 дни, за да бъдат изключени от мрежата на оператора. Ако искате да избегнете това, ще трябва да зареждате кредит в картата си и да правите платени обаждания.

–          Virgin Mobile

Предплатените абонати на Virgin Mobile имат 180 дни, преди да бъдат изключени за неактивност. За да бъдете активни, трябва да извършвате платени обаждания или да изпращате текстови съобщения. Имайте предвид, че за по-старите предплатени планове на оператора, като например Pay As You Go Addict и Simply 8p периодът за неактивност е само 90 дни.

–          Vodafone

За да бъдат активни, предплатените потребители на Vodafone трябва да зареждат кредит в картата си или да извършват обаждания поне веднъж на всеки 180 дни. В противен случай те ще бъдат изключени за неактивност.

–          ASDA Mobile

За да запазите СИМ картата си напълно активна, трябва да извършвате платени обаждания поне веднъж на всеки 90 дни. Ако не го направите, след този период, изходящите ви обаждания ще бъдат задържани и ще трябва да се обадите на оператора от друг телефон, за да заявите, че искате да ви ги пуснат.

Самата предплатена карта ще остане активна и след 90-дневния период, но след още 90 дни вече ще бъде изключена. Номерът ви ще бъде взет, а неизползваният кредит изгубен.

–          Co-Operative Mobile

Клиентите на Co-Operative трябва да зареждат предплатените си карти или да извършват платени обаждания на всеки 180 дни, за да не бъдат изключени. Телефонният номер се взима и дава на друг абонат. При повторно свързване не може да се възстанови и ще бъдете с нов номер. Кредитът в картата също се губи безвъзвратно.

–          Delight Mobile

Операторът изключва неактивните предплатени абонати след 180 дни. Ако не използвате телефона си за този период, ще загубите номера си и кредита в картата.

–          Family Mobile

От Family Mobile изключват предплатените си клиенти след 1 година неактивност. Това е доста по-дълъг период от този, който дават останалите оператори, но въпреки това трябва да извършвате платени обаждания поне веднъж на всеки 6 месеца. При изключване за неактивност абонатите на оператора не губят номера си веднага – той остава „замразен“ за период от 3 месеца или 1 месец, ако номерът е прехвърлен от друг оператор. Ако се включите повторно в този период, можете да вземете номера си обратно.

–          Lebara Mobile

Oт Lebara Mobile изключват предплатените си абонати само след 84 дни неактивност. Ако през този период не сте ползвали платена услуга на оператора, картата ви ще бъде спряна и номерът ви – изгубен. Въпреки това, ако се включите повторно през следващите 180 дни, ще можете да поискате неизползвания си кредит от предишната карта да ви бъде върнат.

–          Lycamobile

Неактивните предплатени абонати на Lycamobile губят неизползвания си кредит след 90 дни от датата на последното зареждане. Например ако сте заредили 10 паунда на 1 януари и не заредите до 1 април, кредитът ви ще бъде изгубен.

Освен това трябва да зареждате картата си или да извършвате платена услуга към оператора поне веднъж на всеки 120 дни, за да не бъдете изключени от мрежата. Ако ви изключат, ще изгубите номера си и неизполвания кредит.

–          Mobile by Sainsbury’s

Клиентите на оператора трябва да използват предлаганите услуги поне веднъж на всеки 180 дни, за да не бъдат изключени. Ако това се случи, имате още 90 дни, през които можете да се включите повторно и да използвате оставащия си кредит, но номерът ви ще бъде нов.

–          The People’s Operator

Този оператор ще ви изключи след 3 месеца неактивност. Губят се номерът и  неизполваният кредит. За да бъдете активни, трябва да правите обаждания или да зареждате картата си.

–          Vectone Mobile

Предплатените абонати на Vectone Mobile трябва да се обаждат от картата си поне веднъж на 180 дни или ще бъдат изключени за неактивност. Ако това се случи, номерът ви ще бъде взет, а неизползваният кредит – изгубен.

Категории