Забележителности и култура Паркове, ботанически градини

Петте най-впечатляващи национални парка във Великобритания

Задачата да се изберат петте най-впечатляващи парка в Обединеното кралство не е никак лесна, и затова в нея ни помага  уебсайтът www.atlasandboots.com.

Петте парка, за които сме разказали в тази статия, предлагат по нещо специално, било то невероятен пешеходен туризъм, катерене или съзерцаване на звездното небе. Разбира се, на вас може да ви харесат други национални паркове, а не избраните от нас.

Най-голямата защитена блатиста местност Броудс, която се намира в Норфолк не успя да влезе в петицата, както и планините и обширните местности, покрити с пирен и ниски храсти на Брекън Бикънс или идиличните маршрути за колоездене на Ню Форест.

Във Великобритания има общо петнадесет национални парка, и десетте, които не са влезли в първата петица, не отстъпват по нищо на останалите и предлагат по нещо уникално в своята забележителна природна красота. Ако имате възможност посетете и някои от тях, защото всеки парк може да предложи по нещо различно.

 

Национален парк Дартмур

Местоположение: Девън, Англия

Площ: 956 квадратни километра

Основан: 1951 година

Уебсайт: dartmoor.gov.uk

Дартмур е любим на много хора парк, известен със скалистите си възвишения. Това е единственият национален парк в Англия, в който е позволено къмпингуването. Намира се на по-малко от час път от Ексетър и Плимут. Стига се сравнително лесно и от Лондон.

Почти половината от парка е в обширни пространства, покрити само с пирен. Това придава на пейзажа донякъде пустинен вид и не случайно сър Артър Конан Дойл го е използвал като място за действието в класическия си роман Баскервилското куче с участието на детектив Шерлок Холмс.

Дартмур има и видна военна история, която датира от Наполеоновите войни. През Втората световна война е използван за обучение на войниците за кацанията за десанта в Нормандия, също така е използван и за авиобаза.

Дори и днес три местности на север, покрити с пирен и ниски храсти, се използват за маневри и учения за бойни стрелби. Когато има учения, се вдигат флагове, за да се отцепи района, въпреки че ученията никога не прекъсват посещенията на парка.

През полята има села, които допълват пейзажа със своите чаени заведения и традиционни пъбове, където се предлага съответно различни видове чай и бира тип ейл, приготвяна в бурета.

 

Национален парк Кеърнгормс

Местоположение: Абърдиншър, Ангъс, Мъри, Пъртшър и Кинросшайър, Шотландия

Площ: 4528 квадратни километра

Основан: 2003 година

Уебсайт: cairngorms.co.uk

Кеърнгормс е най-големият парк във Великобритания. Намира се в една от най-красивите страни – Шотландия. Препоръчително е да посетите парка през ден с хубаво време, което понякога може да е предизвикателство, ако сте в Шотландия по време на по-дъждовен период. Ненадминатата му природна красота ще плени сърцето ви.

През годините той е заел специално място в сърцето на много посетители. Често те се връщат отново и отново, както за пешеходен туризъм през лятото, така и за планински алпинизъм през зимата.

Шотландия и свободният достъп по земя и вода там означават, че парк Кеърнгормс предоставя отлична възможност за къмпингуване в дива местност.

Въпреки че Бен Невис, най-високата планина в Шотландия, се намира по на запад, в Кеърнгормс е разположена най-високата планинска верига с най-обширни естествени гори.

Огромната площ на парка предоставя възможността за голямо разнообразие от различни терени и пейзажи на територията му, между които невероятно красиви кристално чисти реки и езера, обширни местности, покрити с само пирен и ниски храсти, заснежени върхове и хребети, замъци и планински хижи и някои от представителите на разнообразното богатство от диви животни на Обединеното кралство.

Уискито в местността също е много добро.

 

Национален парк Сноудония

Местоположение: Гуинед и Конуи, Уелс

Площ: 2142 квадратни километра

Основан: 1951 година

Уебсайт: eryri-npa.gov.uk

Основният пейзаж на Сноудония са назъбените върхове и най-високата планина в Англия и Уелс – Сноудън със своите 1085 метра.

Маршрутът през острия планински хребет Криб Гок към върха на Сноудън е един от най-стръмните във Великобритания и е един от най-добрите маршрути за изкачване през зимата и също толкова труден през лятото.

Едно от най-приятните занимания в Сноудония е къмпингуването в селото Бетс-и-Коед и катерене на един от най-известните върхове във Великобритания – Траван (с височина 918 метра), заедно с другите планини, които го заобикалят от веригата Глидерай.

Освен планини и катерене, Сноудония предлага и още  много други привлекателни неща – например 37 километра живипосно крайбрежие с пясъчни дюни, плажове и скалисти заливи. Има и много живописни села, стръмни речни ждрела, водопади, гористи долини, торфени блата и обширни местности, покрити с пирен.

Сноудония е местност с богата култура и традиции с над 26 хиляди жители в парка, от които над половината (62%) говорят уелски.

 

Национален парк Лейк Дистрикт

Местоположение: Къмбрия, Англия

Площ: 2362 квадратни километра

Основан: 1951 година

Уебсайт: lakedistrict.gov.uk

Няма как да не включим и Лейк Дистрикт към списъка с най-хубави национални паркове във Великобритания. Там се е приютила най-високата планина в Англия – Скофел Пайк (Skaffel Pike – 978 метра) и на известната планина Хелвелин (Helvellyn – 950 метра) със своето изправящо косите било Страйдинг Едж (Striding Edge).

Лейк Дистрикт е най-посещаваният национален парк във Великобритания с 15.8 милиона посетители годишно и над 23 милиона дневни посещения за година. Също така е приютил  214-те “възвишения на Уейнрайт” – хълмове и планини, описани в класиката на Алфред Уейнрайт от седем тома “Картинен пътеводител на възвишенията в Лейкланд”.

Освен планините, в парка има шестнадесет основни езера, от които е получил името си, както и множество малки езера, които го правят идеално място за водни спортове като ветроходство, кану-каяк, плуване и риболов.

Къмпингуване, катерене и пешеходен туризъм са само някои от заниманията в Лейк Дистрикт. Също така има възможност за колоездене по велосипедния маршрут от бряг до бряг. Всъщност паркът разполага едни от най-добрите условия за офроуд колоездене с богатия избор от тесни пътища, велоалеи и пътеки за коне, подходящи  за колоездачи на всякакво ниво.

Освен това ако ви привлича планинското колоездене, горите ще ви харесат отличните офроуд маршрути пресичащи надлъж и нашир Уинлатър форест и Гриздейл форест.

 

Национален парк Нортъмбърленд

Местоположение: Нортъмбърленд, Англия

Площ: 1049 квадратни километра

Основан: 1956 година

Уебсайт: northumberlandnationalpark.org.uk

Разположен между шотландската граница и индустриалния североизток, националният парк Нортъмбърленд е най-малко посещаваният от всички национални паркове във Великобритания. Това е и едното му предимство – с население от малко над 2000 души, той е най-рядко населеният от всички национални паркове в Англия и Уелс. Това са сурови и далечни земи, по които ходят диви планински кози и могат да се видят запазени останките на Адриановия вал като част от красивия пейзаж.

Адриановият вал е бил отбранително укрепление в Римската провинция на Британия и обозначавал северната граница на Римската империя. Строежът му е започнал през 122 година след Новата ера по време на царуването на император Адриан. Целта на укреплението е била да държи настрана „варварите“ от севера.

Националният парк е създаден като “парк с тъмно небе”, което означава, че е без никаква изкуствена светлина, за да популяризира астрономията в региона. Всъщност, той е най-голямата площ със защитено нощно небе в Европа, което го прави най-добрият парк във Великобритания за наблюдение на звездния небосклон.

 

Националните паркове във Великобритания

Както споменахме в началото на статията, на територията на Великобритания има общо петнадесет национални парка.

Десет се намират в Англия, три в Уелс и два в Шотландия.

Национален парк Държава Година на основаване Площ (км²)
Пийк Дистрикт /Peak District/ Англия 1951 1,438
Лейк Дистрикт /Lake District/ Англия 1951 2,362
Сноудония /Snowdonia/ Уелс 1951 2,142
Дартмур /Dartmoor/ Англия 1951 956
Пемброкшър Коуст /Pembrokeshire Coast/ Уелс 1952 620
Норт Йорк Мюърс /North York Moors/ Англия 1952 1436
Йоркшър Дейлс /Yorkshire Dales/ Англия 1954 2,178
Ексмюър /Exmoor/ Англия 1954 693
Нортъмбърленд /Northumberland/ Англия 1956 1,049
Брекън Бикънс /Brecon Beacons/ Уелс 1957 1,351
Броудс /The Broads/ Англия 1989 303
Ню Форест /New Forest/ Англия 2005 580
Саут Даунс /South Downs/ Англия 2009 1,641
Лох Ломънд енд дъ Тросъкс

/Loch Lomond and the Trossachs/

Шотландия 2002 1,865
Кеърнгормс /Cairngorms/ Шотландия 2003 4,528

Категории