Пари и финанси Помощи - Benefits

Пет орязани помощи от консерваторите, които може да ви засягат

Великобритания се изправя пред множество орязани социални помощи и най-ощетени от това ще са най-бедните.

Може би не знаете за какво става дума? Все пак, не беше ли именно консервативното правителство, което обеща, че ще спре с орязването на бюджета за подпомагане?

Всъщност, тези реформи бяха решени още преди настоящият премиер Тереза Мей да поеме властта. За тези промени е отговорен бившият министър на финансите Джордж Озбърн и лошото е, че те ще повлияят на милиони семейства в затруднено положение.

Повечето от промените влязоха в сила от началото на април, но бяха обявени толкова отдавна, че повечето хора вероятно изобщо са забравили за тях.

Затова в тази статия ще ви приготвим пет от най-значимите промени и ще обясним кои ще бъдат засегнати, както и защо дадена промяна може да бъде спорна.

Ще се концентрираме върху специфични орязвания на социалните помощи, а не върху други придобивки, като например безплатната грижа за деца или повишаването на необлагаемите доходи от 11 100 на 11 500 паунда.

Но дори и да вземем предвид тези придобивки, които сумирани са повече от намалените помощи, експертите казват, че отново тези, които ще загубят, ще бъдат най-бедните.

Според „Резолюшън фаундейшън“ 80% от данъчните облаги през следващата година ще отидат при по-заможните семейства.

Най-бедната част от населението ще трябва да понесе 67% от орязването на помощите.

Например, самотен родител с бебе с доход 17 000 паунда ще получи 80 паунда повече от данъчното намаление, но ще загуби 610 паунда от намаляването на социалните помощи, твърдят от  „Резолюшън фаундейшън“.

Двойка с общ доход от 33 500 паунда с три деца ще получи 160 паунда повече от намаляването на данъците, но ще загуби 2700 паунда от орязването на социалните помощи.

Междувременно двойка с две деца със 100 000 паунда годишен доход ще бъде с 480 паунда в плюс като краен резултат, предупреждават експертите.

Представяме ви и петте намалени социалните помощи и придобивки, които може би засягат и вас.

Забележка: Цифрите са събрани от правителствени данни и данни от Камарата на общините. Не забравяйте, че ще се изправите срещу подобни намаления, дори ако сте на обединената помощ „Универсален кредит“.

 

Лимит на “данъчния кредит” за до две деца

 

В сила от: 6 април 2017 година

Намаление: 1.2 милиарда паунда на година до 2020 г.

Брой потърпевши: 515 000 семейства до 2020 година

Какво представлява? Данъчният кредит за деца, на стойност до 2780 паунда на дете на година, вече ще се изплаща само за първите две деца в семейството.

Защо промяната е спорна? Тя ще лиши от огромни суми многочленни семейства в бъдеще, а жените, които имат трето дете в резултат на изнасилване, ще трябва да докажат това болезнено събитие, за да получат специално предвиденото изключение.

Кого ще засяга?

Семействата с ниски доходи и с над две деца, които получават „данъчен кредит“ за деца където:

Третото и всяко следващо дете е родено след 6 април 2017 година или

Семейството е спряло да получава „данъчен кредит“ за 6 месеца или повече, а след това отново започне да го взима.

Кого не засяга?

Вече родените деца, ако техните родители не са спирали да получават “данъчен кредит” и не са го прекъсвали за дълго време.

Децата, родени в следствие на изнасилване (но майките ще трябва да докажат това).

Близнаци, тризнаци и т.н. родени в семейства с едно дете.

Деца, които се отглеждат от роднина или приятел на семейството, защото не могат да бъдат отглеждани от рождените си родители.

Деца, които са осиновени (освен от доведените родители).

Деца с увреждания, които се броят отделно.

 

Край на ‘семейния елемент’

 

В сила от: 6 април 2017 година

Намаление: 540 милиона паунда на година до 2020 г.

Брой потърпевши: 970 000 семейства до 2020 година

Какво представлява? Това е допълнително заплащане в рамките на помощта “данъчен кредит” за деца, наречено ‘семеен елемент’. Стойността му беше 545 паунда на година и се спира изцяло.

Защо промяната е спорна? Тя ще лиши милиони нови заявители от голямо плащане, но ще продължава да се дава на хората, които вече са в системата.

Кого ще засяга? Семействата с ниски доходи, които получават „данъчен кредит“ за деца, когато всички деца са родени след 6 април 2017 година.

Кого не засяга? Семейства, които получават „данъчен кредит“ за деца, родени преди 6 април 2017 година.

 

„Помощ за заетост и подкрепа“  (Employment and Support Allowance – ESA) – 30 паунда на седмица

 

В сила от: 3 април 2017 година

Намаление: 350 милиона паунда на година до 2020 г.

Брой потърпевши: 500 хиляди души в дългосрочен план

Какво представлява? Хората, които получават „Помощ за заетост и подкрепа“, (която се отпуска на болни или инвалиди), ще взимат с 29,05 паунда по-малко на седмица, ако бъдат счетени годни за „дейност, свързана с работа“, т.е. с възможности да започнат да работят. За тях помощта се нарича накратко „ESA WRAG“ Така те ще получават по 73,10 паунда, колкото е помощта за безработни, търсещи работа, вместо 102,15 паунда.

Защо промяната е спорна? Промяната разгневи благотворителни организации, лейбъристите и Камарата на лордовете, като всички казват, че хората, имащи нужда от помощта, са по-нуждаещи се от безработните, които търсят работа. Те смятат, че орязване от 1500 паунда на година ще направи иначе трудния живот на тези хора още по-труден и няма да им помогне по никакъв начин да се върнат на работа.

Кого ще засяга?

Хората, които започват да получават помощта ESA WRAG след 3 април 2017 година.

Хората, които са спрели да получават помощта за 12 седмици или повече, а след това отново са започнали да я взимат.

Кого не засяга?

Хората, които понастоящем получават социалната помощ, АКО продължат да я взимат без дълга пауза (от 12 седмици или повече).

Получаващите „Помощ за заетост и подкрепа“  (Employment and Support Allowance – ESA) в другата група, на ESA – WRAG.

Хора, които вече получават помощта ESA, които са преместени в групата на  ESA – WRAG, т.е. са преценени като годни за трудова дейност.

 

Младите хора не могат да получават помощта за плащане на наема (Housing Benefit)

 

В сила от: 1 април 2017 година

Намаление: 105 милиона общо до 2020 г.

Брой потърпевши: 11 000 души в дългосрочен план

Какво представлява? Търсещите работа на възраст от 18 до 21 години вече няма да имат право на помощ за плащане на наема, която варира като сума и винаги се изплаща директно на наемодателя. Целта е те да бъдат спрени да се ориентират към ‘живот на помощи’.

Защо промяната е спорна? „Сентърпойнт“ предупреждава, че тя може да принуди хиляди млади хора да живеят на улицата и така тя би струвала на бюджета повече, отколкото би спестило спирането й. Лейбъристкият лидер Джеръми Корбин казва: „Тази последна неприятна промяна ще влоши още повече скандала с повишаващия се брой бездомни.

Кого ще засяга? Хората на възраст от 18 до 21 години, които получават помощ за търсещи работа и имат право на помощ за плащане на наем.

Кого не засяга?

Хората, които понастоящем получават помощта (според последните новини от Министерството за работа и пенсии.

Младите хора, които печелят поне 89,60 паунда на седмица и тези, участващи в програма за чиракуване.

Младите, които се грижат за собствените си деца.

Младите, които са временно настанени като бездомни.

Младите, които са обект на домашно насилие или са заплашени от него.

Сираци и напускащи домове и семействата на временни приемни родители.

Млади хора, получаващи някои от помощите за инвалидност (частта „daily living“ от помощта „персоналното индивидуално плащане“ (PIP).

Младежи, чиито родители живеят в чужбина.

Млади хора, за които връщането в дома на родителите им е неподходящ вариант.

 

Промени за овдовелите лица

 

В сила от: 6 април 2017 година

Намаление: 100 милиона на година в дългосрочен план.

Брой потърпевши: Вероятно десетки хиляди, но точният брой не е ясен

Какво представлява? Три различни социални помощи за овдовели ще бъдат заменени с една нова – помощ за поддръжка при загуба на съпруг или партньор (Bereavement Support Payment). Тя е 3500 паунда, плюс 350 паунда на месец за 18 месеца за кандидати със деца или 2500 паунда, плюс 100 паунда на месец за останалите.

Защо промяната е спорна? Има победители и губещи от нея – 48% ще бъдат по зле финансово, а 52% по-добре. Хазната ще спестява като цяло около 100 милиона паунда на година. Благотворителните организации предупредиха, че периодът за изплащане на помощта е твърде кратък и овдовелите хора имат нужда от по-дългосрочна подкрепа. Правителството настоява, че промените са в позитивна насока.

Кого ще засяга? Всеки, който може да кандидатства за помощи при овдовяване. Което значи:

Хора, чиито съпруг/съпруга или партньор е починал след 6 април 2017 година, но –

Оцелелият човек трябва да е под пенсионната възраст И

Починалият да е плащал „достатъчно“ социални осигуровки през живота си.

Така губещите в случая ще са родители, които са могли да получават помощ за овдовял родител за по-дълго време, както и възрастни хора, които са могли да получат помощ при овдовяване и все още работят.

Тези, които ще спечелят от промяната, са хора под 45 години, които нямат зависими от тях деца.

Кого не засяга? Хората, които вече получават помощ при овдовяване или чиито съпруг/съпруга или парнтьор е починал преди 6 април 2017 година.

 

И нека не забравяме голямото замразяване на помощите

В сила от: Отдавна е в сила

Намаление: 3,5 милиарда паунда на година до 2020 г.

Брой потърпевши: Няколко милиона души

Какво представлява? Почти всички помощи за хората в трудоспособна възраст са замразени на нивата си от 2015-2016 г. за период от 4 години.

Защо промяната е спорна? Тя всъщност означава, че помощите са намалени, защото паундите в джобовете на хората могат да купят все по-малко неща от година на година. Оценка на въздействието на тези действия на правителството от страна на Либерал-демократите показва, че средно-статистическия човек, получаващ помощи, ще бъде ощетен с около 6 паунда на седмица.

Кого ще засяга? Всеки човек на възраст между 16 и 64 години, който получава някакъв вид държавна социална помощ.

Кого не засяга? Пенсионерите и хората, които не получават помощи.

Категории