Преди да заминем Шофиране

Писмо от български автомобилен застраховател

От застрахователната ти компания в България е добре да изискате писмо за годините в които сте били техен клиент.

Това писмо във Великобритания се нарича доказателство за NCB (No Claims Bonus) или NCD (No Claims Discount) и то може да ви спести хиляди паунди.
Само някои от застрахователните компаннии в кралството признават тези писма, затова не можем да ви гарантираме, че писмото ще ви послужи 100%, но няма да ви попречи да го имате.
Изискайте писмото ви да бъде написано на английски, ако ли не – го преведете официално.
Моля, споделете в коментарите кои компании в България издават тези писма и ние ще ги добавим в този текст.
Ако идвате с българската си кола, носете всичките документи на колата и се убедете, че застраховката ви покрива шофиране в чужбина.

About the author

infozauk

11 коментара

Click here to post a comment

 • Съжаляван, но не можах да намеря необходимата информация, която ми трябваше, затова ще пиша тука. Въпроса ми е какво точно представлява това застрахователно писмо и като отида при застрахователя какво да му кажа да ми извади като писмо. Благодаря.

 • Писмото се издава от застрахователната компания, при която сте били застрахован като водач на моторно превозно средство и то потвърждава, че не сте имали претенции към застрахователната компания в продължение на последните еди-колко си години.

  Ако предишния Ви застраховател е британски, може да се обадите по телефона и да помолите да ви изпратят такова писмо, това е стандартна процедура.

 • Добре. А тов акакъв вид застраховка се води, тъй като аз имам книжка но нямам практикуван стаж на нея и да знам какво трябва да кажа на застрахователите.

 • Така. Извинявайте за въпроса. Обадих се на застрахователя ми и каза, че това нещо не ми трябва тъй като аз нямам ПТП, поради това че не съм карал кола до момента и в случая няма нужда да си вадя такъв документ. Но ми казах, че ако желая може да си направя застраховка, която ако нещо се случи след като отида в Англия, било то заболяване на зъби или, ако не дай си боже ми се наложи да отида на доктор, тази застраховка да ми послужи за покриване на разходи.

 • Какви видове застраховка съществуват в Обединеното кралство, може да прочетете в материала ни „Автомобилна застраховка“. Какъв вид застраховка ще изберете, зависи от това, какво застрахователно покритие искате да осигурите на автомобила си, и разбира се, от сумата, която желаете да платите.

  Документът, известен като No Claims Bonus или No Claims Discount се издава от предишен застраховател и доказва, че сте шофирали еди-колко си години, през които сте били застрахован и не сте направили иск към застрахователна полица.

  Ако не сте шофирали кола до момента, действително, няма как да ви се издаде този документ и в този случай, ще трябва да си направите автомобилната застраховка без него. Той не е задължителен, но ако го имате, би свалил цената на застрахователната ви полица.

  Каква здравна застраховка ще си направите, дали да си я купите от България и какви разходи ще ви покрие в Обединеното кралство, е предмет на друг раздел – „Здраве и здравеопазване“.

  Ако искате да обсъдите тези въпроси с други българи, които живеят във Великобритания, можете да ползвате форума http://www.bghelp.co.uk

 • Здравейте!
  Мога ли да изисквам от застрахователната компания No Claim Bonus,в случай,че застраховката е била издадена на името на съпруга ми?
  Ако не…Възможно ли е да се изискват такива гаранции от други служби в България?
  Като Полиция например?

 • Здравейте, Детелина! Ако въпросът ви е за Англия – да, съпругът може да прехвърли No Claim бонуса на съпругата. За повече информация и въпроси може да погледнете дискусиите във форума ни и да започнете своя, ако отново има нещо неясно.

 • Здравейте, Този документ може да бъде издаден и от КАТ, в рамките на една седмица. Казвам го от личен опит

 • ОК, това е добра информация, но колко стар може да бъде този документ от застраховател ? Аз например мога да си взема сега преди да съм тръгнал, но до една година не ми се очертава да имам кола и тогава взетият документ вероятно ще бъде стар ? ( в другия случай е трудно да го взема когато вече съм там )

 • Здравейте, кои английски затрахователи признават българските no claim писма

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
  Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
  Atanas Chikov
 • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
  Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!