Преди да заминем Шофиране

Писмо от български автомобилен застраховател

От застрахователната ти компания в България е добре да изискате писмо за годините в които сте били техен клиент.

Това писмо във Великобритания се нарича доказателство за NCB (No Claims Bonus) или NCD (No Claims Discount) и то може да ви спести хиляди паунди.
Само някои от застрахователните компаннии в кралството признават тези писма, затова не можем да ви гарантираме, че писмото ще ви послужи 100%, но няма да ви попречи да го имате.
Изискайте писмото ви да бъде написано на английски, ако ли не – го преведете официално.
Моля, споделете в коментарите кои компании в България издават тези писма и ние ще ги добавим в този текст.
Ако идвате с българската си кола, носете всичките документи на колата и се убедете, че застраховката ви покрива шофиране в чужбина.

About the author

infozauk

19 Comments

Click here to post a comment

 • Съжаляван, но не можах да намеря необходимата информация, която ми трябваше, затова ще пиша тука. Въпроса ми е какво точно представлява това застрахователно писмо и като отида при застрахователя какво да му кажа да ми извади като писмо. Благодаря.

 • Писмото се издава от застрахователната компания, при която сте били застрахован като водач на моторно превозно средство и то потвърждава, че не сте имали претенции към застрахователната компания в продължение на последните еди-колко си години.

  Ако предишния Ви застраховател е британски, може да се обадите по телефона и да помолите да ви изпратят такова писмо, това е стандартна процедура.

 • Добре. А тов акакъв вид застраховка се води, тъй като аз имам книжка но нямам практикуван стаж на нея и да знам какво трябва да кажа на застрахователите.

 • Така. Извинявайте за въпроса. Обадих се на застрахователя ми и каза, че това нещо не ми трябва тъй като аз нямам ПТП, поради това че не съм карал кола до момента и в случая няма нужда да си вадя такъв документ. Но ми казах, че ако желая може да си направя застраховка, която ако нещо се случи след като отида в Англия, било то заболяване на зъби или, ако не дай си боже ми се наложи да отида на доктор, тази застраховка да ми послужи за покриване на разходи.

 • Какви видове застраховка съществуват в Обединеното кралство, може да прочетете в материала ни „Автомобилна застраховка“. Какъв вид застраховка ще изберете, зависи от това, какво застрахователно покритие искате да осигурите на автомобила си, и разбира се, от сумата, която желаете да платите.

  Документът, известен като No Claims Bonus или No Claims Discount се издава от предишен застраховател и доказва, че сте шофирали еди-колко си години, през които сте били застрахован и не сте направили иск към застрахователна полица.

  Ако не сте шофирали кола до момента, действително, няма как да ви се издаде този документ и в този случай, ще трябва да си направите автомобилната застраховка без него. Той не е задължителен, но ако го имате, би свалил цената на застрахователната ви полица.

  Каква здравна застраховка ще си направите, дали да си я купите от България и какви разходи ще ви покрие в Обединеното кралство, е предмет на друг раздел – „Здраве и здравеопазване“.

  Ако искате да обсъдите тези въпроси с други българи, които живеят във Великобритания, можете да ползвате форума http://www.bghelp.co.uk

 • Здравейте!
  Мога ли да изисквам от застрахователната компания No Claim Bonus,в случай,че застраховката е била издадена на името на съпруга ми?
  Ако не…Възможно ли е да се изискват такива гаранции от други служби в България?
  Като Полиция например?

 • Здравейте, Детелина! Ако въпросът ви е за Англия – да, съпругът може да прехвърли No Claim бонуса на съпругата. За повече информация и въпроси може да погледнете дискусиите във форума ни и да започнете своя, ако отново има нещо неясно.

 • Здравейте, Този документ може да бъде издаден и от КАТ, в рамките на една седмица. Казвам го от личен опит

 • ОК, това е добра информация, но колко стар може да бъде този документ от застраховател ? Аз например мога да си взема сега преди да съм тръгнал, но до една година не ми се очертава да имам кола и тогава взетият документ вероятно ще бъде стар ? ( в другия случай е трудно да го взема когато вече съм там )

 • Здравейте, кои английски затрахователи признават българските no claim писма

Категории