Здравна каса - NHS

Подаване на жалба до Здравната каса (NHS)

Повечето пациенти остават доволни след получено лечение или здравни услуги, но винаги има вероятност нещо да се обърка. В такива случаи хората подават жалба до Здравната каса (NHS). Ако и вие сте сред недоволните пациенти, най-вероятно се чудите откъде да започнете? Всяка организация, която работи с NHS, има различна процедура по подаване на жалба. За да научите повече подробности каква е процедурата, попитайте някой от екипа на организацията или ако тя има уебсайт, може да потърсите информация на него, както и да се свържете директно с отдела по жалбите на NHS.

Какви са правата ми?

Когато ви е било отказано лечение или сте недоволни от лечението или услугите, които сте получили, вие имате право да подадете жалба, която ще бъде разгледана и след това трябва да получите пълен отговор.

При подаване на жалба, вие имате следните права:

  • Тя да бъде разгледана в детайли и, ако се наложи, да се разследва случаят ви;
  • Да разберете какъв е крайният резултат от жалбата и от проведеното разследване на случаят  ви, ако е имало такова;
  • Ако не сте доволни от отношението или решението на NHS по отношение на вашата жалба, може да отнесете случая на по-високо ниво към Parliamentary and Health Service Ombudsman;
  • Да поискате съдебно разглеждане на вашата жалба, ако смятате, че е необходимо;
  • Да получите финансова компенсация. 

Кога е най-добре да подам жалбата си?

Най-добре е да подадете жалба до 12 часа след случката, за която искате да се оплачете, или ако това няма как да стане, трябва да подадете жалбата си възможно най-скоро. Това се налага, за да може да се разследва случаят ви, ако е необходимо.

Понякога може да имате и повече време за подаване на жалба, стига да е възможно случаят да бъде разследван след това, но винаги е най-добре да подадете жалбата при първа възможност. Примерни случаи, при който може да получите повече време за подаване на жалба, са когато скърбите или сте травматизирани.

Откъде да започна?

От април 2009 година процедурата по подаването на жалбите е опростена и се състои само от две стъпки:

  1. Попитайте в здравното заведение или организация, от която искате да се оплачете, каква е процедурата по подаването на жалба. В повечето случаи, първото нещо, което трябва да направите, е да повдигнете въпроса за оплакване пред медицинското лице, от което не сте доволни. Ако искате да подадете жалба към здравно заведение, тогава трябва да се обърнете към ръководителя на заведението, който се занимава с жалбите. Може да отнесете случая и към вашия местен Primary Care Trust (PCT). Повечето жалби и случаи се решават още през тази стъпка;
  2. Ако обаче не сте доволни от разглеждането и изхода на жалбата ви, може да отнесете случая на по-горна инстанция до Parliamentary and Health Service Ombudsman. За тази цел трябва да се обадите на телефон 0345 015 4033.

Къде мога да получа допълнителна помощ?

Ако търсите допълнителна помощ, може да получите такава от следните институции:

  • Patient Advice and Liaison Service (PALS) – във всяко здравно заведение би трябвало да има служител на PALS, който да ви даде конфиденциален съвет и помощ по вашия случай. Ако търсите най-близкия офис на PALS, може да посетите този сайт.
  • Independent Complaints Advocacy Service (ICAS) – организация, която подкрепя хората, които искат да подадат жалба до NHS. Може да се свържете с организацията като отидете на място в най-близкия офис, чрез ръководителя на здравното заведение, чрез PALS или като се обадите на следните номера:

London: 0300 456 2370

South East: 0845 600 8616

Bedfordshire and Hertfordshire: 0300 456 2370

Cambridgeshire, Norfolk and Suffolk: 0300 456 2370

Essex: 0300 456 2370

South West: 0845 120 3782

West Midlands: 0300 456 2370

East Midlands: 0808 802 3000

North East: 0808 802 3000

North West: 0808 802 3000

Yorkshire and Humberside: 0808 802 3000

  • Citizens Advice Bureau – може да потърсите помощ и от местното бюро. Начините за връзка с бюрото може да намерите тук.
  • NHS Direct – от NHS Direct могат да ви посъветват за подаване на жалба до NHS. Ако решите да потърсите помощ от тях, може да се обадите на номер 0845 4647.

Категории