Кредитни и дебитни карти Пазаруване Пари и финанси Почивки и ваканции в страната и чужбина Пътуване и транспорт

Подходящи кредитни, дебитни и предплатени карти при пътуване в чужбина

Добрата кредитна или дебитна карта  може да ви спести десетки, дори стотици паунди при пътуване в чужбина. В това ръководство сме събрали най-добрите кредитни, дебитни и предплатени карти за пътуване в чужбина, към средата на 2014 година.

Доколко е изгодна сегашната ви карта?

Ако мислите, че картата, с която разполагате в момента е изгодна, но не сте проверили – е възможно е да се учудите от скрити такси, които ви се начислят за това, че сте я използвали извън страната.

Най-честите такси, които се начисляват от повечето банки за ползване на техните карти са:

–        Такса за обмен на валута. Най-често е в размер на 3%. Когато използвате картата си по сметка в британски паунди, за да платите нещо в евро, например, на всеки 100 паунда ще ви взимат по 103 паунда. Може да се различава при отделните банки, така също може да варира в зависимост от страната, в която ползвате картата.

–        Такса за теглене на пари (както за кредитните, така и за дебитните карти). Тя е обикновено около 2.5% с минимум 3 паунда. Повечето хора знаят за такса за теглене на кеш при кредитните карти, но не знаят, че тя съществува и при дебитните карти, когато се ползват в чужбина;

–        Лихви върху сумата, която сте похарчили. Обикновено, ако изплатите напълно сметката от кредитната си карта, не плащате лихва – но това е така само в рамките на Обединеното кралство. Когато ползвате картата в чужбина, в много случаи дори и да я изплатите напълно, отново плащате лихва върху похарчена в чужбина, като често лихвата е по-висока от тази, която се прилага за в страната. Попитайте вашата банка дали картата ви има такава лихва;

–        Понякога дори има фиксирана такса при всяко теглене или плащане, което направите с картата – например, при дебитни карти на Halifax, Intelligent Finance, RBS, NatWest, Santander или дебитни карти на Lloyds TSB. Например, при всяко теглене от карта на Халифакс ще заплащате допълнително по 1.50 паунда. Ако вашата карта има такава такса, по-изгодно ще ви бъде да теглите големи суми по-нарядко.

Ако вашата карта има подобни скрити и не толкова скрити такси, тя вероятно не е най-добрия избор, особено ако ще пътувате в чужбина. Може би е време да помислите за смяна?

Най-добрите карти за използване в чужбина

  • Кредитни карти

Повечето кредитни карти, които ще изброим по-долу, нямат такси за ползване в чужбина и затова са добър избор за ползване зад граница. Запомнете, че те са изгодни само за ползване в чужбина, така, че когато се приберете в Обединеното кралство, може и да не са най-добрия вариант за вас.

Въпреки, че изброените карти са изгодни, не забравяйте, че все пак са кредитни и трябва да следвате златното правило, което гласи, че трябва да сметката да се изплаща напълно всеки месец. В противен случай изгодата ви от тези карти ще е нулева, заради лихвите, които ще трябва да платите.  Най-сигурен метод е да зададете директен дебит, който да изплаща пълната вноска по кредитната карта всеки месец.

–         Кредитна карта Halifax Clarity

Това е най-добрата карта за пазаруване и теглене в чужбина. Няма такса за обмен и такса за теглене. Курсът на обмен е на Мастъркард. Лихвата по тази карта, дори когато изплатите напълно сметката си, ще е 12,9%, което е около 1 паунд на месец. Някои потребители с по-нисък кредитен рейтинг може да имат по-високи лихви, достигащи до 21,9%.

–         Capital One Classic Extra

При тази карта нямате такса за обмен на пари, а освен това имате кешбек (cashback) опция и още няколко други екстри. Подходяща е за хора с приличен и добър кредитен рейтинг. Недостатък на тази карта е ниският кредитен лимит – 200 до 1500 паунда. Ако искате по-висок лимит, трябва да потърсите друга карта. Нямате такса за обмен, но при теглене на пари тя е в размер на 3%. Курсът на обмен е на Мастъркард. Лихвата по картата е фиксирана – 34,9%.

–         Aqua Reward

Тази карта е подходяща за разплащане в чужбина, но таксите при теглете на пари от нея са високи – 3%. Нямате такси за обмен и получавате 0.05% кешбек. Картата е подходяща и за хора с по-лош кредитен рейтинг. Недостатъците й са ниският кредитен лимит, който е едва 1200 паунда и високите лихви – 34,9% при разплащане и от 39,9 до 59,9% при теглене на пари.

–        Saga Platinum – за хора над 50 години

Това е карта за хора, които са на възраст над 50 години. Картата предлага изключително добър курс на обмен и няма такси за това. Можете да теглите пари от нея без притеснение, че ще има лихва, но за сметка на това, има такса в размер на 2%. Ако не успеете да покриете разходите по картата в срок ще ви се наложи да платите и лихва в размер на 19,6% ако сте теглили пари и 11,9% ако сте плащали с нея.

  • Дебитни карти

В случай, че не искате кредитна карта, е възможно да се сдобиете с дебитна карта, която да ползвате в чужбина без такси за обмен, но ще трябва да смените банката си. Не сме особено сигурни дали си заслужава усилията, особено при условие, че има толкова изгодни кредитни карти, но ако държите да пътувате с дебитна карта, ето няколко предложения:

–        Norwich & Peterborough BS

Ако си отворите сметка Gold Classic в тази банка, може да се възползвате от 0% такса за пазаруване с дебитната им карта в чужбина и няма да има никаква такса при теглене в целия свят. Имайте предвид обаче, че сметката Gold Classic има такса от 5 паунда всеки месец. Такса няма да имате, ако внасяте поне 500 паунда месечно в картата или оставите в сметката си поне 5000 паунда.

–        Metro Bank – само за Лондон и югоизток

Когато използвате дебитната си карта по сметка в тази банка, няма да ви се взимат такси за обмен или теглене, когато сте в европейска държава. Ако не пътувате из Европа ще ви взимат такса в размер на 1,9%. За да си отворите сметка обаче, трябва да отидете в един от клоновете на банката, които се намират в Лондон и околностите.

Ако държите на максималната сигурност и безопасност, може би използването на предплатена карта е най-добрият вариант за вас.

  • Предплатени карти

Предплатените карти са особено сигурен вариант, защото можете да похарчите само толкова, колкото вие сте си вкарали в тях. С тези карти можете да пазарувате навсякъде, да плащате в магазини, ресторанти и кафенета и разбира се да теглите пари от банкомат.

Въпреки, че не са толкова универсални, колкото кредитните карти, предплатените се приемат на много места и най-хубавото е, че ако изгубите картата, може да си извадите нова срещу такса от 10 паунда и парите ви пак ще са си в сметката. Определено същото нещо не важи, ако си изгубите портфейла, в който са били всичките ви пари.

Предплатените карти също могат да имат всякакви скрити и не толкова скрити такси, но ще ви предложим две карти, които са сравнително добри и са подходящи за използване в чужбина.

–        Ukash

Курсът на обмен е най-изгодния сред всички предплатени карти, но курсът е неин собствен, така че няма гаранция, че постоянно ще остане такъв. Картата е относително нова на пазара и все още няма достатъчно сведения за нея от потребители.

Картата няма нито такси за обмен, нито за разплащане или за теглене на пари извън Великобритания. Картата може да се зарежда от друга дебитна карта онлайн и се ползва безплатно само за долари или евро. Имайте предвид, че ако се разплащате  в различна валута ще ви вземат такса в размер на 2,75%.  Има такса от 12 евро за затварянето й, така че може просто да престанете да я ползвате, вместо да я затваряте.

–        CaxtonFХ

Toва е следващата изгодна карта след Ukash. Можете да я заявите онлайн. Няма такси за обмен и в случай, че я ползвате за пазаруване. Няма такса за теглене от банкомат. Може да се зареди онлайн или по телефона безплатно от дебитна карта. Курса на обмен се определя от Caxton и не е толкова добър колкото при Ukash, но в сравнение с останалите може да се каже, че става.

–        FairFX

Тази карта няма такси при обмен на валута или за разплащане в чужбина (ако сте си извадили картата в съответната валута). Ако теглите пари, ще платите такса в размер на 2 долара или 1,5 евро. Може да се зареди чрез банков трансфер или от дебитна карта. Валутата, в която може да вземете картата е британски лири, евро или долари.

За да си извадите тази карта, има такса от 9,95 паунда, но ако внесете повече от 50 паунда в нея или тяхната равносметка в евро или  долари, таксата ще ви се приспадне. Можете да заявите картата и онлайн.

Когато пазарувате в различна валута от тази, с която ви е заредена картата ще ви таксуват при всяка транзакция в размер на 1,4%. Например, ако си извадите карта в евро, но ви се наложи да пазарувате в САЩ, т.е. в долари, ще ви вземат съответната такса.

Предложените предплатени карти са подкрепени от банка или друга институция, така, че ако компанията, която ги предлага фалира, вие няма да изгубите парите си. Единственият вариант, в който може да изгубите внесените пари в картата е и банката или институцията, която стои зад компанията да фалира, но това е малко вероятно. И все пак ви съветваме да зареждате малки суми в предплатените карти или не повече, отколкото имате нужда.

Категории