Жилище Търсене и купуване на жилище

Покупка на общинско жилище по програмата Right to Buy

Източник: Chikov.com

В тази статия ще обясним как работи програмата Right to Buy, кой има правото да се възползва от нея, как се кандидатства и т.н.

Какво представлява програмата?

Right to Buy е програма, която позволява на наемателите на общински жилища да ги купят в последствие със значителна отстъпка в цената. За последните 30 години във Великобритания са продадени 2 милиона жилища по тази програма.

Максималните отстъпки са както следва:

 • 100 хиляди паунда за Лондон;
 • 75 хиляди паунда за останалата част на Англия;
 • 16 хиляди за имотите в Уелс;
 • 24 хиляди паунда за Северна Ирландия.

Размерът на отстъпката зависи от това колко дълго сте били наемател, вида на имота, който искате да купите (апартамент или къща) и стойността на имота.

Мога ли да кандидатствам по програмата?

Ако отговорите на следните въпроси с „Да“, вероятно можете да кандидатствате:

 • Жилището, което искате да купите вашето единствено или основно ли е?
 • Имотът общински ли е?
 • Били ли сте под наем в общинско жилище общо за период от поне пет години (не е задължително да са подред)?
 • Можете ли да потвърдите, че жилището ви не е подходящо за възрастни хора или хора с увреждания?
 • Можете ли да докажете, че нямате проблеми със закона, както и дългове?
 • Можете ли да потвърдите, че нямате никакви запори на имуществото?
 • Можете ли да потвърдите, че жилището не е обявено за разрушаване?

Да се възползвам ли от програмата?

Има няколко неща, които трябва да обмислите преди да се впуснете в покупка на общинско жилище:

 • Можете ли да си го позволите?

Ако не сте сигурни във финансовото си състояние или изобщо имате някакви други колебания, препоръчваме ви да се свържете с нас, за да ви помогнем да вземете адекватно решение.

Все пак трябва да имате начален капитал, защото някои ипотечни кредитори искат такъв. Проучете внимателно какво представляват ипотечните кредити, как се обезпечават и връщат и какви са изискванията, за да сте възможно най-запознати. На сайта ни ще откриете всичката тази информация в категория „Ипотеки“.

Също така, за да вземете ипотечен кредит ще трябва да имате сравнително добър кредитен рейтинг.

 • Добавете и страничните разходи

Покупката на едно жилище никога не минава без странични разходи. Освен парите за евентуалния депозит, ще трябва да имате и финанси за други разходи като например поддръжка, данъци и такси.

 • Ще продавате ли жилището в близко бъдеще?

Ако решите да продадете жилището преди да са изтекли поне 5 години ще трябва да върнете отстъпката, която ви е била направена по програмата Right to Buy.

Ако пък искате да го продадете през първите 10 години, вие сте задължени първо да го предложите на вашия стар хазяин или друг социален наемодател в района.

Когато продавате жилището още през първите години от покупката, вие не само, че трябва да върнете отстъпката, но вие я връщате върху продажната сума на имота. Например – направена ви е 20 процента отстъпка от цената му при покупката. При продажба през първата година вие трябва да върнете тази отстъпка, т.е. 20 процента, но от сегашната продажна цена на имота. Ако го продавате през втората година трябва да върнете 80 процента от 20-те процента, през третата 60 процента от тях, четвъртата – 40 процента и петата – 20 процента от отстъпката.

Как да кандидатствам?

За да кандидатствате преди всичко трябва да попълните формата RTB1, която можете да намерите и изтеглите от тук.

След като я попълните я изпратете на хазяина и изчакайте неговия отговор в срок до 4 седмици.

Ако наемодателят се съгласи да продаде жилището, той трябва да ви изпрати оферта. Това трябва да стане в срок до 8-12 седмици след съгласието му.

Какво се случва след това?

Ако кандидатурата ви по програмата Right to Buy е одобрена, вашият наемодател трябва да ви изпрати в писмена форма колко смята, че струва жилището и как е изчислил цената му, описание на имота и земите, на които се намира, приблизителните такси по него за следващите пет години и има ли структурни или други проблеми.

Ако вие сте съгласни с написаното трябва да приемете офертата и да задвижите нещата по получаването на ипотека.

За ипотечен или финансов съвет, както и помощ в намирането на подходящo жилище, можете да се обърнете към екипа на сайта Chikov.com на имейл atanas@chikov.com или на телефон 077 8606 7076.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!