Пътуване и транспорт Шофиране

Ползването на климатика в колата повишава разхода на гориво – мит или истина?

Включването на климатика в автомобила повишава ли разхода на гориво или не? Това е доста стар въпрос, на който обаче често се отговаря различно. Някои твърдят, че е по-добре да се отворят прозорците на автомобила когато е топло, други пък казват, че трябва да се ползва климатик без притеснения от повишаване разхода на гориво.

Изследвания, проведени от сайта Vox.com показват, че най-удачният вариант за охлаждане през лятото, като се избегне значително повишаване на разхода на автомобила, е да се пътува на отворени прозорци.

От Vox твърдят още, че шофирането с включен климатик не е толкова финансово фатално, стига да се движите с по-висока скорост. Климатикът на автомобила вдига разхода най-вече когато се шофира с ниска скорост, защото натоварва повече двигателя и той консумира повече гориво, за да работи добре.

Според сайта, при скорост от над 70 мили или 110 километра в час на прав участък, е разумно да се шофира с включен климатик. Но при по-ниска скорост и пуснат климатик разходът се повишава с до 10 процента и затова е много по-добре да отворите прозорците. Така въздухът навлиза в купето на автомобила и охлажда пътниците, без да причинява прекалено високо съпротивление и да нарушава аеродинамиката на автомобила.

Повечето шофьори смятат, че когато шофират с по-висока скорост (над 100 километра в час), отварянето на прозорците нарушава аеродинамиката на автомобила и съответно съпротивлението му се увеличава и той започва да консумира повече гориво, за да поддържа скоростта. Това донякъде е така, но според Vox и при високи скорости е по-икономично да се отворят прозорците, отколкото да се пуска климатикът.

Заключението на Vox по темата е следното  – ако искате да ви е хладно през лятото и същевременно да спестите гориво, шофирайте на отворени прозорци и с изключен климатик. Ако пък жегата не е толкова непоносима, можете да оставите прозорците леко спуснати или напълно затворени – така ще спестите още повече.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!