Пари и финанси Пенсиониране, пенсии

Получаване на държавна пенсия във Великобритания

Държавната пенсия представлява определена сума пари, която хората, навършили пенсионна възраст могат да получават. За да се класирате за пенсия, освен годините за това, трябва да имате и внасяни пенсионни осигуровки.

Към 2015 година, основната и най-висока сума, която може да получи един пенсионер като държавна пенсия, е 113,10 паунда на седмица или 5880 паунда на година. Тази сума се покачва ежегодно според най-високия от тези три показатели – средният процент на повишаване на заплатите, средният процент на повишаване на цените или фиксирано с 2,5 процента.

За да изчислите каква пенсия можете да получавате, използвайте калкулатора на сайта на британското правителство на адрес www.gov.uk/calculate-statepension.

Освен получаване на основна държавна пенсия (Basic State Pension) , вие може да имате право и на добавки към нея (Аdditional State Pension), а ако сте с ниски доходи – на социални помощи за хора над определена възраст (Pension Credit).

Пенсиите се изплащат по банков път, затова трябва да имате банкова сметка. Пенсията се изплаща за изминалите 4 седмици, а не за предстоящите.

За да започнете да получавате пенсия, трябва да сте навършили пенсионна възраст, която не е еднаква за всички и зависи от това, кога сте родени и от пола ви. Пенсионната възраст е между 61 и 68 години.

Размерът на пенсията ви ще зависи от това, колко години са ви внасяни пенсионни осигуровки или осигурителни кредити, които се внасят за хора, които са получавали някои видове помощи, например помощ за търсещи работа (Jobseekers Allowance), помощ за болногледачи (Carer’s Allowance) или помощ за нетрудоспособни поради заболяване или инвалидност (Employment and Support Allowance).

За да се класирате за пенсия, поне едно от следните трябва да е изпълнено:

– Работили сте и са ви внасяни осигуровки;

– Получавали сте помощи;

– Вие сте родител или се грижите за някого и получавате помощи;

– Имате съпруг/а или партньор/ка, чийто осигуровки покриват и вас;

– Плащали сте си пенсионните осигуровки сами.

За да получавате пълния размер на основната държавна пенсия, трябва да сте внасяли осигуровки (или кредити) за период  от 30 години. Ако имате по-малко от 30 години, сумата, която ще получавате като пенсия ще е по-малка, но можете да я покачите, като доброволно внесете осигуровки за определен период.

Ако имате право да се пенсионирате, пенсионирането няма да стане автоматично, трябва да заявите, че го искате. Ще получите писмо от Пенсионните служби около 4 месеца, преди да навършите годините за пенсия, в което ще е описано какво да направите. Ако не получите такова писмо, трябва да се свържете с Пенсионните служби като се обадите на телефон 0800 731 7898 или посетите сайта www.gov.uk/claim-statepension-online.

Имайте предвид, че дори и да се пенсионирате, имате право да работите, стига да искате.

Този материал е част от наръчника „4Bulgarians” – уникална книга, в която са събрани и подредени над 480 страници полезна информация за живота във Великобритания, обяснена на достъпен език и изцяло на български.

Ако желаете да си купите наръчника “4Bulgarians”, може да го намерите във Великобритания по българските магазини, заведения и бизнеси. В България книгата може да се купи в книжарниците или да се поръча онлайн на адрес: goo.gl/5kxU5b

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории