Здраве и здравеопазване Помощ при заплащането на здравни услуги

Помощ за здравните разноски

Помощ за здравните разноски ако сте с ниски доходи

Ако имате трудности с покриването на здравните си разноски и нямате право на някакъв вид помощ, може да успеете да получите помощ чрез програмата за ниски доходи на NHS.
Големината на помощта ще зависи от големината на доходите ви. Възможно е изобщо да не ви одобрят за помощи, ако капиталът ви е твърде висок. Съществуват два вида сертификати: сертификат за пълна помощ (НС2) и сертификат за ограничена помощ (НС3), който ви осведомява колко ще трябва да платите.
За да подадете молба за който и да е от двата сертификата, трябва да попълните формуляр НС1, който може да се намери от местната социална служба, NHS-болниците, зъболекари, оптици и фармацевти. Не е необходимо да чакате докато дойде време за лечение, за да подадете молба за сертификат. Изпратете попълненият формуляр НС1 на Health Benefit Division (0845 850 1166).

Помощ с разноските по рецептите

Авансови сертификати
Ако често се нуждаете от рецепти, но нямате право да ги получавате безплатно, можете да си купите авансов сертификат, с който ще спестите пари. Можете да си вземете сертификат, който е валиден или 4, или 12 месеца. Авансовият сертификат ще бъде изгоден за вас ако се наложи да плащате за повече от пет рецепти в рамките на четири месеца, или повече от 14 рецепти за 12 месеца.
Преди да си купите авансов сертификат проверете дали имате право на безплатни рецепти, защото е много трудно да си възвърнете парите, ако вече сте платил/а за сертификата.
В Англия има много начини да си купите авансов сертификат:
• по телефона от Prescription Pricing Authority (PPA: 0845 850 0030);
• от уебсайтът на PPA (www.ppa.org.uk);
• от фармацевт;
• от PPA във вашия район.
В Уелс можете да подадете молба чрез формуляр WP95, който можете да получите от Local Health Board.

ПОМОЩ ЗА ЗДРАВНИТЕ РАЗНОСКИ

По-голяма част от лечението на NHS е безплатно, но има много неща, за които обикновено се плаща. При определени ситуации, например, ако получавате определени държавни помощи или сте на определена възраст, можете да получите помощ с:
• такси за рецепти;
• зъболекарски такси на NHS, включително и прегледи;
• очни прегледи;
• ваучери за разноските по купуване на очила и контактни лещи;
• пътни разходи до и от болницата за NHS-лечение;
• пътни разходи, ако се нуждаете от лечение в чужбина;
• перуки и платнени материали – например, коремни и гръбначни принадлежности, както и стягащо трико.

 

 

 

 

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!