Други Обща информация

Популярни алкохолни напитки и коктейли, с които да се разхладим през лятото

Времето навън вече е достатъчно топло и повечето хора започват да обмислят кога и къде ще прекарат лятната си почивка. Независимо дали предпочитате да се припичате под жаркото слънце или релаксирате на сянка,  освежаващите и разхлаждащи алкохолни напитки и коктейли се консумират от повечето почиващи често и по повечко.

Представяме ви някои от най-популярните алкохолни напитки и коктейли с тяхното съдържание, а за хората, които ограничават приема на калории, за да поддържат безупречната си лятна форма, сме добавили и калориите, които съдържа всяка напитка и коктейл. Имайте предвид, че количеството калории за коктейлите е усреднено, съставките може да варират в доста широки граници в зависимост от любимата рецепта на бармана, та дори и от неговото настроение в момента на приготвянето на коктейла.

В тази статия не ви призоваваме да се откажете от коктейлите или алкохолните напитки. Нейното предназначение е да ви запознае със съставките и различните полезни вещества в различните алкохолни удоволствия, както и с техните калории, за да може да направите обмислен личен избор. Ако си приготвяте коктейлите вкъщи, може да се опитате да използвате  възможно най-малко захар и подсладени напитки, за да намалите калориите в тях.

 

Коктейли

Мимоза: Приготвя се от 75 милилитра портокалов сок и 75 милилитра шампанско. С изпиването само на един такъв коктейл доставяте на организма си 42% от препоръчителната дневна доза витамин C.

Маргарита: Приготвя се от 30 милилитра текила, 15 милилитра куантро и 15 милилитра сок от лайм.

Мохито: Приготвя се от 45 милилитра ром, 30 милилитра сок от лайм, 6 листа от мента, 2 чаени лъжички захар и 30 милилитра газирана вода.

Водка с тоник: 45 милилитра водка и 120 милилитра тоник, сложете резен лимон – и коктейлът е готов.

Ром с кола: Смесете 45 милилитра ром със 120 милилитра кола, добавете и резен лимон.

Отвертка: Приготвя се от 45 милилитра водка и 100 милилитра портокалов сок.

Дайкири: За приготвянето му ще ви трябват 45 милилитра ром, 30 милилитра сок от лайм и 15 милилитра захарен сироп.

Джин с тоник: Смесете 45 милилитра джин със 120 милилитра тоник и добавете резен лимон.

Мартини: Приготвя се от 60 милилитра джин и 15 милилитра вермут.

Пиня Колада: Ще ви трябват 30 милилитра ром, 30 милилитра кокосово мляко и 90 милилитра сок от ананас.

Секс на плажа: Приготвя се от 45 милилитра водка, 15 милилитра прасковен шнапс, 45 милилитра боровинков сок и 45 милилитра портокалов сок.

Текила Сънрайз: Смесете 45 милилитра текила, 90 милилитра портокалов сок и 15 милилитра гренадин. Имайте предвид, че гренадинът е захарен сироп, така че бъдете внимателни колко добавяте, особено ако искате да запазите добрата си фигура.

Водка с Ред Бул: 45 милилитра водка се смесват с 250 милилитра Ред Бул.

Космополитън: Приготвя се от 45 милилитра водка, 15 милилитра куантро, 15 милилитра сок от лайм и 30 милилитра сок от боровинки.

Лонг Айлънд: Смесете по 15 милилитра водка, текила, ром, трипъл сек и джин. Добавете 30 милилитра лимонов сок и 30 милилитра захарен сироп и кола на вкус.

Коктейл Калории за една чаша
Мимоза 90 калории
Маргарита 120 калории
Мохито 135 калории
Водка с тоник 140 калории
Ром с кола 145 калории
Отвертка 145 калории
Дайкири 150 калории
Джин с тоник 150 калории
Мартини 160 калории
Пиня Колада 170 калории
Секс на плажа 180 калории
Текила Сънрайз 200 калории
Водка с Ред Бул 210 калории
Космополитън 220 калории
Лонг Айлънд 220 калории

 

Колко калории има в един шот

Някои хора предпочитат да пият шотове, защото смятат, че в тях има по-малко калории или просто защото пиенето им е по-забавно и приятно. Независимо какви са вашите причини, ако следите колко калории приемате, внимавайте, защото шотовете се обръщат бързо и може и да не забележите кога сте изпили прекалено много калории.

Вижте какво е средното съдържание на калории в един шот, за да си направите по-добра сметка колко да изпиете следващия път:

Шот водка – 96 калории.

Шот водка с желе – 96 калории.

Шот ром  – 96 калории.

Шот с ликьор Саутърн комфърт и лайм – 100 калории.

Шот текила – 104 калории.

Шот уиски – 105 калории.

Шот Йегермайстер – 155 калории.

 

Вина

Шампанско: Чаша от 150 милилитра съдържа средно между 105 и 125 калории. Ако искате да бъдете по-здравословни в избора си на шампанско, поръчайте бутилка Брут Зиро или Брут Нейчър, в които почти няма добавена захар.

Бяло вино: Чаша от 150 милилитра съдържа между 110 и 125 калории. Леките бели вина от сортовете Ризлинг и Пино гриджо съдържат по-малко калории от белите вина с повече алкохол като Шардоне, Совиньон блан и Мускат.

Червено вино: Чаша от 150 милилитра съдържа средно между 110 и 130 калории. Червеното вино съдържа полезните за сърцето полифеноли – антиоксиданти, които свалят лошия холестерол, както и ресвератрол – спомага за поддържането на кръвната захар в норми и изостря паметта.

Категории