Пазаруване

Правата ни когато някой магазин фалира

Понякога се случва магазините, които търгуват със стоки на дребно да затворят врати заради нисък оборот, печалби и цялостна работа на загуба. В последните години доста големи магазини затвориха, например HMV, Comet, Jessops, Zavvi и др. Ако се питате какви права имате в случай, че някой магазин затвори, точно това ще прочетете в по-долните редове. 

  • Какви права имам ако си закупя стока точно когато определен магазин фалира? 

Ако сте заплатили за стоката с кредитна карта тогава не трябва да се притеснявате. Според параграф 75 от Закона за потребителския кредит (Consumer Credit Act 1974) при покупка с кредитна карта на стойност от 100GBP до 30,000GBP вие сте защитени и загубите ви се покриват от кредитната ви карта.

Ако сте заплатили с дебитна карта на Visa, може и да успеете да си възвърнете парите, ако сумата е до 100GBP с услугата „chargeback”. Имайте в предвид обаче, че издателят на картата ви не е задължен със закон да ви изплати сумата обратно. Ако нещо подобно ви се случи вие имате срок от 120 дни да се свържете с издателя на картата ви и да поискате възвръщане на парите. Ако той не се съгласи, вие имате законно право да обжалвате решението чрез услугите на финансовия омбудсман (financial ombudsman).

Ако сте платили в брой за покупката най-вероятно ще изгубите парите си. При обявяване на фалит, магазините възвръщат парите на кредиторите и банките и след това на крайните клиенти, които са платили в брой. Обаче, ако сте си платили и поръчката ви е обработена, по закон вие трябва да получите закупената стока.

  • Какво се случва с гаранцията на закупената от мен стока когато магазина е фалирал?

Повечето стоки се продават с гаранция към производителя от 1 година, така, че дори и магазинът, от който сте закупили стоката да фалира, гаранцията ви не отпада. Гаранцията към производителя покрива заводски дефекти по стоката, така, че при подобен проблем може да се обърнете директно към производителя и той ще ви поправи или замени проблемния артикул. Освен това вие сте защитени и по закона за продажба на стоки (Sale of Goods Act), което значи, че имате право на безплатна поправка и дори в някои случаи на безплатна замяна на стоката за определено време след като гаранцията към производителя е изтекла. Ако магазинът, от който е купена стоката е фалирал, то в такъв случай няма кой да ви поправи или замени артикула, така, че можете да си поискате парите обратно.

Ако сте платили за стоката с кредитна карта и покупката е на стойност между 100GBP и 30,000GBP, вие имате правото да си върнете парите според параграф 75 от Закона за потребителския кредит.

Ако сте платили с дебитна карта Visa и стоката е на стойност до 100GBP, издателят на картата може да потърси отговорност от ваше име към магазина, от който сте пазарували, но имайте в предвид, че издателят не е задължен да го направи със закон.

Ако сте платили в брой или с чек, едва ли ще успеете да получите парите си обратно.

  • Какви права имам ако съм си заплатил за удължена или допълнителна гаранция и магазина, към който е тя фалира?

Удължените и допълнителните гаранции са към трети лица, така, че дори и магазинът да фалира, тези лица трябва да уважат вашето искане за гаранционно обслужване.

Ако все пак имате някакви съмнения за скрита клауза, може да погледнете гаранционните условия, които са на гаранцията ви и да проверите дали сте защитени в подобни случаи.

  • Какво ще се случи с моя ваучер за покупки в случай, че магазина фалира?

Ако магазинът обяви ликвидация преди да затвори и вие имате ваучер за покупки, може да го използвате спокойно и в магазина са длъжни да го приемат. В случай, че магазинът е прекратил търговска дейност тогава е много вероятно да няма как да си възвърнете стойността на ваучера, но нищо не ви пречи да опитате.

Категории