Обща информация

Празнуване на Великден във Великобритания

Различните нации и култури имат свои различни обичаи за празнуване на Великден. Ако по една или друга причина ви се налага да прекарате Възкресение Христово във Великобритания, трябва да се подготвите за малко по-различни неща от тези, с които сте свикнали в България.

Великден се отбелязва на различна дата всяка година. Чества се в неделята след първото пълнолуние, след първия ден на пролетта в северното полукълбо, което значи, че празникът може да се падне в една от неделите между 22 март и 25 април.

Тази година Великден във Великобритания се пада на 5-ти април, а в България ще се чества на 12 април.

Петъкът преди Великден и понеделникът след него са официални празници (Bank holidays) във Великобритания и много хора почиват. Училищата излизат във ваканция за две седмици около празника.

Британците честват Великден още от предхристиянската епоха и днес тези, които имат интерес към духовните ценности, приемат празника за нещо много свято, което им дава възможността да прочистят съзнанието и душите си. В дните около Великден британските семейства се събират, за да прекарат времето си заедно.

На Велики четвъртък кралица Елизабет Втора участва в церемонията Роял Монди (Royal Maundy; думата Maundy означава “Велики четвъртък”), която датира още от времето на крал Едуард Първи. На церемонията се раздават т.нар, “Maundy money” на пенсионирани граждани от района като признание за службата на възрастните хора в полза на обществото и на тяхната църква. Парите, които се раздават, са специално изработени за събитието малки сребърни монети, чиято форма е останала една и съща от 1670 година насам. Броят им отговаря на броят на годините на кралската особа – когато кралицата е била на 60 г., е раздала 60 монети в изработени специално за събитието бели торбички, в червени торбички се слагат парите, които се раздават на бедните.

На Разпети петък британците почитат разпънатия на кръста младенец. Това е ден на траур и християните се молят в църквата.

На Великден във Великобритания се пеят пролетни песни и настроението на хората е приповдигнато. В някои градчета се организират и традиционни паради. Църквите се украсяват с бели лилии, символ на непорочност. Британците изпращат поздравителни картички на своите близки приятели и роднини.

Освен шоколадовите яйца, предлагани във всички супермаркети в най-различни опаковки и големини – от миниатюрни с размера на нокът до огромни, които децата трудно обгръщат с ръце –  на великденската трапеза най-често присъства агнешко печено, пълнено с подправки и великденски кифлички с кръст отгоре (hot cross buns), които могат да се приготвят на Разпети петък.

Шоколадовите яйца се слагат на трапезата, но могат да се раздават и на големите – те са обичани както от деца, така и от възрастни. Боядисаните варени яйца вече са изместени в традицията от шоколадовите и пластмасовите яйца, пълни с бонбони. Не бива да се учудвате, ако дадете боядисано варено яйце на дете и то бъде разочаровано, защото не е шоколадово. Относително малък брой хора боядисват яйца вкъщи. Понякога в магазините могат да се видят картонени кутии с детски комплектчета, с които децата биха могли да боядисат яйца. Те съдържат бои, поставки за яйца от картон, ръкавици и понякога картинки.

На Великден британците играят и стара традиционна игра, в която пускат надолу по хълм истински яйца. Печели този, чието яйце стигне най-далече или остане здраво за най-дълго.

Друга британска традиция на Възкресение, датираща от Средновековието, е танцуването на фолклорен танц или т.нар. Morris dancing. Танцът се изпълнява само от мъже, които се обличат в костюми с шапки и панделки и връзват звънчета около глезените си. Те танцуват по улиците, а един от тях носи пръчка с надут свински мехур на върха й. Когато танцьорите минават около млада жена, този с пръчката я удря леко по главата, за да е щастлива.

Освен танцуващи мъже може да срещнете и деца, които припяват една стара рима, за да получат сладкиш. Римата е следната:

„Hot cross buns,

hot cross buns,

one a penny, two a penny,

hot cross buns.

If you do not like them,

give them to your sons,

one a penny, two a penny,

hot cross buns.“

Категории