Кредитни и дебитни карти Пазаруване Пари и финанси

Предплатени карти – пластика, която всеки може да има

Предплатените карти са изключително полезни и добре измислени, особено ако имате тийнейджър вкъщи и не ви се иска да му давате пълна свобода чрез кредитна карта. Тези карти важат навсякъде където се приемат кредитни и дебитни, с тази разлика, че при предплатената карта, няма как да изхарчите повече отколкото сте внесли в нея.

Какво представлява предплатената карта?

Предплатената карта е точно това, което се подразбира от името й. Внасяте пари в картата, тя може да се използва в магазини, ресторанти и т.н. както всяка друга кредитна или дебитна карта. Обаче приликите между картите свършват до тук. Най-важната разлика, с която предплатените карти се отличават е, че ако не сте внесли пари в нея, няма какво да харчите.

Повечето хора се притесняват, че няма да им приемат предплатената карта и затова не си правят такава. Тези притеснения са неоснователни. Предплатените карти се приемат навсякъде където приемат дебитни или кредитни карти, дори може да ги ползвате и в чужбина.

За кого са най-подходящи тези карти?

Ако вие сте от хората, които без затруднения могат да си изкарат кредитна или дебитна карта, е по-добре да си извадите такава. Ако нямате тази възможност, значи може да си извадите предплатена карта. Тя е особено подходяща при следните случаи:

 • Дайте картата на детето си.

Трябва да имате поне 18 години, за да може да си извадите кредитна карта. За предплатена карта ви трябват поне 13 години. Ако пък детето ви няма необходимата възраст, може вие да му извадите една на ваше име и да му я зареждате периодично със някаква сума. С тази карта вашето дете ще има възможност да се учи да организира финансите си още от ранна възраст  и ще може да плаща с нея във всеки магазин или при онлайн пазаруване.

 • Пазаруване онлайн.

Ако търсите нещо, което го няма в близкият магазин, то със сигурност ще го откриете в интернет. За да пазарувате онлайн ви трябва пластика, независимо каква. Ако не можете да си извадите кредитна или дебитна карта, предплатената също е добър вариант.

 • Пазаруване в чужбина.

Същото е положението, ако заминавате в чужбина. Ако нямате възможност да си извадите кредитна или дебитна карта и не искате да носите много пари в кеш със себе си, предплатената карта ще ви свърши добра работа.

 • При лоши кредити.

За да ви изкарат предплатена карта, не се налага да ви правят проверка за минали и настоящи кредити. Така всеки с лоши кредити, може да си извади предплатена карта, която дори в някои случаи би помогнала за подобряването на кредитите ви.

Как работят предплатените карти?

Нещата са много прости. Кандидатствате за карта, получавате я, вкарвате пари и сте готови. След това като плащате с нея, ще ви вземат такси за това. Ключът тук е, да си изкарате предплатена карта, която няма големи такси при използване. Преди да си изберете подходящата за вас карта, трябва да знаете какви такси ще си бъдат налагани.

Главните такси ще са при зареждането на картата, а именно:

 • При зареждане онлайн.

Повечето предплатени карти предлагат зареждане онлайн чрез сайт, ако имате кредитна или дебитна карта, от която искате да прехвърлите пари. Таксата предимно е 3% от сумата, която сте внесли, като има възможност тя да е по-ниска, ако прехвърляте пари от дебитната си карта.

 • При зареждане през ПОС терминал или в пощенските офиси.

Може да заредите предплатената си карта в пощата или през ПОС терминал, като за тази цел може да внесете пари, да използвате чек или разбира се, кредитна или дебитна карта. Таксата за зареждане тук в повечето случаи е фиксирана и е на стойност от 1GBP.

 • Зареждане с трансфер по банков път.

Малко са картите, които могат да бъдат заредени с пари директно от вашата банкова сметка, но има и такива. Тази услуга в повечето случаи е безплатна.

Други такси при използване:

 • При кандидатстване и подновяване.

За кандидатстване и разбира се, издаване на картата, таксата е от 8 до 10GBP. За подновяване след като изтече валидността й обаче, също се налага да платите такса от 5GBP. Валидността на една предплатена карта предимно е около 1 година.

 • При транзакции.

Ще ви таксуват когато използвате картата да платите някъде или когато теглите пари от нея. Таксите варират, но ако я използвате в чужбина, те ще са по-високи.

 • Таксуване при неактивност.

Ако не използвате редовно картата, от компанията ще ви таксуват за това нещо. Така, че във ваш интерес е да я ползвате периодично и да ви взимат такси за това, отколкото да не я ползвате и пак да плащате таксите.

 • При обмен на валута.

Ако сте в чужбина и плащате с картата си, парите ви се обменят автоматично от британски паунд във валутата, която ви е нужна. Уловката тук е, че повечето компании не предлагат особено конкурентни курсове за обмен и по този начин, вие може да се почувствате ощетени.

Най-добрите предплатени карти

Предплатените карти са толкова много, че да проберете най-изгодните и добри си е направо невъзможно. Затова си изяснете за какво ще ви е нужна картата и за кого ще бъде, тогава изборът е по-лесен.

 • Предплатена карта за тийнейджъри.

Не всички предплатени карти са подходящи за тийнейджъри, дори в тази категория има само едно предложение.

Lebara Moneyиздават се две карти и е подходяща за пазаруване.

Таксата за кандидатстване е 9,95GBP, но ако внесете 20GBP в нея, таксата отпада. Когато пазарувате с картата нямате такси, но при теглене на пари от банкомат ще ви взима по 1,50GBP. Получавате две карти, едната, от които е главна и може да бъде държана в родителя, а другата да е за детето. Втората карта може да бъде зареждана само през главната. Може да зареждате пари по банков път безплатно или в пощата срещу такса от 1GBP. Нямате месечна такса, а таксата при подновяване е 7,50GBP.

 • Карти за пазаруване (включително онлайн).

Ето няколко предложения за предплатени карти, според това за какъв тип пазаруване ще ги ползвате:

Lebara Money – вече я споменахме по-горе.

Travelex Cash Passport Globeза няколко по-големи транзакции.

Тази карта има такса от 0.99GBP за всяко теглене от банкомат или при пазаруване. Картата се издава безплатно и нямате такси при зареждане. Особено подходяща е, ако я използвате рядко, но за покупки с по-голяма стойност. Минималната сума за зареждане на картата е 100GBP. Нямате такса за подновяване.

Travelex Cash Passport Currencyза по-малки транзакции при пазаруване.

Картата е безплатна, няма такси при издаване, пазаруване, теглене и подновяване. Имате такса от 2% (минимум 3GBP) при зареждане. Минималната сума за зареждане е 50GBP. Картата има възможност да бъде в 7 различни валути, затова изрично кажете, че искате да е в британски паундове или в евро.

 • Карти, подходящи за използване в чужбина.

Тук има едно условие. Всичките чужди валути, с които картите работят са евро и долари. Ако ще пътувате към някое по-екзотично местенце, тези карти не са за вас.

FairFX най-изгодната от всички, плюс това получавате бонус от 5-10GBP.

За тази карта се кандидатства онлайн, нямате такси при плащания или за обмен и се зарежда безплатно по банков път или през дебитна карта. Има такса от 9,95GBP за кандидатстване. При изкарване на FairFX Euro карта и зареждане на 500GBP или повече, получавате 10GBP бонус, а ако изберете FairFX Dollar карта, при зареждане на 500GBP получавате 5GBP бонус. Когато зареждате, парите се обменят по курса на FairFX  за същия ден, а не по курса в деня, когато я използвате за да направите някакво плащане. Таксата при теглене от банкомат е 1,50EU или 2$.

CaxtonFXследващата изгодна карта в класацията.

За тази карта отново се кандидатства онлайн. Нямате такса при плащания или за обмен. Картата може да се зарежда безплатно онлайн или по телефона от дебитна карта. При обмен на валутата, това става по курс на Caxton, който е по-нисък от този на FairFX, но в сравнение с други е направо чудесен. Минималните суми, с които може да заредите картата са 150EU или 200$. Няма такси при теглене от банкомат в чужбина, а в Обединеното кралство са 2EU или 3$.

Какво да имате предвид

Освен плюсовете, които имат предплатените карти и таксите, за които вече сте на ясно, има и още някои неща, които да имате в предвид:

 • Няма какво да направите, ако банката фалира.

Всички предплатени карти са собственост на банки или oрганизации, които се занимават с това. Ако компанията, която е издала вашата карта фалира, то тогава банката или организацията става отговорна за вашите пари. Ако обаче се случи така, че и те да фалират, тогава вече вашите пари остават незащитени.

За да избегнете такива неприятни случаи е добре да зареждате картата си с малки суми, които да ви стигнат за определено време или покупки.

 • При пазаруване с предплатени карти нямате клиентски права.

Ако си закупите нещо с кредитна карта, вие имате пълни права като клиент, но при пазаруването с предплатена карта не е така. Затова имайте едно на ум когато сте на пазар и използвате предплатената си карта, защото в такъв случай вашите клиентски права ги няма.

 • Трябва да си зареждате картата когато се изчерпа.

Това нещо е очевидно, но все пак трябва да се отбележи. Ако ви трябват често по много пари, тези карти могат да ви бавят нещата, защото ще се налага всеки път да се обаждате по телефона или да търсите компютър за да прехвърляте пари в картата си.

 • Имат лимит.

Повечето карти имат лимит на сумата, която може да се държи в тях. Предимно лимитът е от 3,000 до 5,000GBP. Докато не похарчите цялата сума или част от нея, не може да ги зареждате. Имате и лимит на това колко може да изхарчите в рамките на една година, който предимно е от 15,000GBP нагоре.

Категории