Обща информация

Преминаване от лятно към зимно часово време

Задавали ли сте си въпроса защо се налага всяка година през пролетта да местим стрелките на часовника с един час напред по лятното часово време и след това, през есента, отново ги връщаме с час назад, за да преминем към зимното часово време? Отговорът е много прост – за да се възползваме максимално от дневната светлина през лятото. По този начин хората се възползват максимално от слънцето, а това, от своя страна, води до пестене на електроенергия.

Разбира се, смяната на времето има своите плюсове за някои хора, за други – минуси, но това е съвсем нормално, защото всеки човек има собствено мнение по въпроса.

Нека се върнем малко назад във времето, за да ви разкажем историята за това, как се е появила идеята за смяната на времето.

Идеята за преминаването от лятно часово време към зимно и обратно първо е осенила самия Бенджамин Франклин през 1785 година.

След повече от век по-късно, през 1895 година, момък от Нова Зеландия на име Джордж Върнън Хъдсън, предложил часовниците да се преместят с 2 часа напред през лятото, за да може да отделя повече време за хобито си – да лови насекоми.

Подобна идея минала и през ума на британския младеж Уилям Уилет през 1905 година. Неговият аргумент бил, че в Лондон хората губели в сън голяма част от дните си през лятото. Така той се опитвал да внесе идеята си в Парламента до края на живота си през 1915 година. Въпреки че доста хора подкрепяли неговата идея, тя така и не се реализирала.

През Първата световна война идеята за преминаване от лятно към зимно часово време и обратно започнала да се струва много добра на голяма част от управляващите. Те се замислили за предимствата – по този начин щели да се подобрят работните часове и да пестят от електроенергия, затова накрая въвели преминаването от едно часово време в друго.

Във Великобритания времето се е сменило за пръв път през 1916 година и това се е запазило и до днес.

Не забравяйте, че преминаването към зимно часово време става винаги последната неделя на месец октомври, която тази година се пада на 26-ти  – тогава трябва да преместим часовниците с 1 час назад. Връщаме се към лятното часово време през последната неделя на месец март, тогава часовника трябва да отиде с 1 час напред.

За по-лесно запомняне, през кой сезон преместваме часовника напред, а през кой – назад, на английски има следния мнемонически израз – “spring forward, fall back”, в превод „пролетта напред, есента назад“.

Категории