Обществен транспорт в Лондон - TfL Пътуване и транспорт

Придвижване с велосипед из Лондон

Колоезденето в Лондон е чудесен начин да спестите пари от транспортни разходи, да опознаете столицата и да се раздвижите.

В британската столица през последните няколко години се направиха много подобрения за колоездачите, някои от тях са повече специални платна и повече места, от които може да се вземе велосипед под наем. С подходящите предпазни мерки за безопасност, колоезденето е един уникален начин да се придвижите и да се насладите на града.

Съвети за безопасност

Важно е да носите каска, особено когато карате колело в натоварените части на града. Добре е също да обличате светлоотразителна жилетка, за да сте уверени, че ще ви забележат, ако карате в тъмното. Винаги проверявайте дали светлините по велосипеда ви работят.

Шофьорите на автомобили трябва да оставят място за велосипедистите на светофарите. Водачите не трябва да навлизат в т. нар Advanced Stop Line box, когато светлината е червена – това място е запазено, за да осигури безопасността на велосипедистите и ако те не спазят това правило, може да носят отговорност и да заплатят глоба от 100 паунда, както и може да им бъдат добавени три наказателни точки.

Колоездачите винаги трябва да спират на червен светофар, в противен случай, освен че застрашават собствената си безопасност, може да бъдат глобени 50 паунда.

Колоездачите трябва да карат по средата на платното, когато се движат по тесни пътища. Така се предотвратява опасното изпреварване от другите автомобили.

Водачите на автомобили също трябва да следят за безопасността на колоездачите. Необходимо е да спазват безопасно разстояние от велосипедистите и да не

се опитват да ги изпреварят, когато няма достатъчно пространство, за да го направят.

Колоездачите трябва да минават покрай паркираните коли на достатъчно голямо разстояние. То трябва да е поне толкова, че ако някоя врата на автомобил бъде внезапно отворена, да не се блъснат в нея. Водачите и другите пътници в автомобила също е добре да се огледат, преди да отворят някоя врата.

Колоездачите трябва да са особено внимателни с камиони и други големи превозни средства, тъй като шофьорът може да не е в състояние да ги види ясно. Най-добре е да не изпреварват тежкотоварни автомобили или да го правят, само ако са сигурни, че видимостта е отлична.

Водачите на автомобили трябва внимателно да се огледат освен за други коли и за велосипедисти, преди да направят обратен завой. На кръстовищата също е важно доброто оглеждане.

Още няколко съвета към колоездачите

  • Обърнете внимание на случващото се около вас на пътя и се опитайте да предвидите какво може да направят другите участници в движението.
  • Направете зрителен контакт с водачите, за да сте сигурни, че са ви видели.
  • Не карайте по тротоара.
  • Носете светли дрехи през деня и светлоотразителна жилетка през нощта.
  • Използвайте светлини, ако карате в тъмното. Може да ви глобят до 50 паунда, ако нямате такива.
  • Използвайте съответните сигнали с ръце, когато правите ляв или десен завой.
  • Не говорете по мобилния телефон, докато карате.
  • Носете каска.

Паркиране

Можете да паркирате велосипеда си навсякъде из Лондон, стига да няма специален знак, който да забранява това. Освен това из столицата ще откриете много безопасни и удобни места за паркиране.

Има платени паркинги, които при възможност е добре да използвате. Цената за един паркиран велосипед обикновено е около 50 пенса за всеки 24 часа.

Колоездене с деца

Колоезденето с децата може да бъде голямо забавление за цялото семейство.

Когато децата станат достатъчно силни, за да крепят главата си, вече могат да бъдат превозвани с детска седалка. Това обикновено става на възраст от около 9 до 12 месеца. Ако детето ви е много малко, може да ги возите в по-малка седалка отпред на колелото, за да може да го виждате, докато карате.

Други детски седалки се монтират на задната част на велосипеда и трябва да се използват само за деца до петгодишна възраст.

Можете да возите повече от едно дете с вас с помощта на двойна седалка. Те също са подходящи за деца до петгодишна възраст .

Децата обикновено се научават да карат колело на възраст между три и шест години. Когато избирате първото колело на детето си, трябва да се постараете то да му пасва като размери, а не да е по-голямо, за да може да го използва по-дълго време.

Ако карате с детето си на отделни велосипеди, най-добре е да сте след него, за да го наблюдавате. Ако сте двама възрастни и едно дете, единият възрастен трябва да кара първи, а другият да е последен. Така детето ще е в още по-голяма безопасност.

Правилното поставяне на каска е от съществено значение. Посъветвайте се с търговеца при закупуването, за да се убедите, че каската на детето ви отговаря на стандартите за безопасност.

Облечете повече децата си, когато ще ги возите в детски седалки, защото няма да въртят педали, за да се загреят и макар и времето навън да е топло, вятърът ще ги духа и може да настинат.

Вземане на велосипед под наем

Наемането на велосипед е просто – вземате го, возите се и го връщате.

Ако искате да си наемете колело, отидете до най-близката станция за велосипеди под наем. Трябва да носите със себе си дебитна или кредитна карта и да докоснете екрана. Така ще платите такса за регистрация, която обикновено е около 2 паунда. Наемът за велосипеда се плаща при връщането в зависимост от това колко дълго е използван.

Просто следвайте инструкциите на екрана и ако сте изпълнили всичко правилно, накрая ще получите код за освобождаване на колело.

Имайте предвид, че всеки код за освобождаване на колело е валиден за 10 минути и важи само на определената станция. Не позволявайте на никого да види кода, преди да го използвате, за да не се възползва от него.

Когато вземете колело под наем, проверете гумите, спирачките и звънеца. Регулирайте и височината на седалката така, че да е удобна за вас.

Когато връщате велосипеда, натиснете бутона, с който да потвърдите, че той е здрав. Трябва да изчакате зелената светлина, която ще покаже, че наистина е така.

Ако базовата станция е пълна, изберете опцията, която указва това и следвайте указанията на екрана, за да получите допълнителни 15 минути безплатно.

Ако установите повреда по велосипеда, има бутон, с който да съобщите за това.

Първият половин час след наемането на велосипеда е безплатен. В Лондон има повече от 8000 велосипеда и над 550 станции за отдаването им под наем из целия град.

Велосипедите обикновено могат да бъдат наемани почасово, за ден, седмица, месец или дори година.

Ако искате да наемете велосипед за цял ден или за по-дълго, вероятно ще ви излезе по-евтино. Колкото по-дълъг е периода на наемане, толкова по-ниска е таксата на час.

Ако не се върне взет под наем велосипед или го върнете повреден, може да се наложи да заплатите глоба до 300 паунда.

Велоалеи

Barclays Cycle Superhighways са велоалеи от централната част на Лондон до предградията на британската столица. Целта им е да осигурят на колоездачите по-безопасни, по-бързи и по-кратки пътувания из града. Четири Barclays Cycle Superhighways са активни, като е планирано изграждането и на други:

CS2: От Bow до Aldgate

CS3: От Barking до Tower Gateway

КЕ7: От Merton до City

CS8: От Wondswort до Westminster

Още полезна информация за велосипедистите в Лондон може да намерите на сайта www.londoncyclist.co.uk.

Категории