Имиграция и работа Имиграция и работа: Новини

Разбивачи на митове: Имигрантите от ЕС не заемат работните места на британците

Една от главните причини за гласуването “брексит“ беше, че имигрантите от ЕС заемат работните места на британците. Всъщност изследователите от няколко британски университета, включително „Оксфорд Юнивърсити“ и „LSE – London School of Economics and Political Science“, се съгласиха, че имиграцията не влияе върху британския трудов пазар.

Между другото… брексит ще „удари“ доста работни места.

Това, което беше разпространено като мит, е че имигрантите оказват огромен натиск върху заплатите и по този начин заемат работните места, които иначе щяха да са заети от британци. „Express“ публикуваха най-чистата версия на това твърдение през месец февруари тази година, обявявайки, че „Милиони имигранти от ЕС заемат нашите работни места“.

Но всъщност, ако погледнем фактите, виждаме, че тези виждания излизат малко грешни,  тъй като в момент, когато имиграцията е в най-високите си нива, има 74,2% трудова заетост, измерена от ONS. Според статистиката, изведена за последното тримесечие от 2015 и първото тримесечие на 2016, броят на хората, които са започнали работа, се е увеличил, спрямо същия период година преди това.

Това твърдение  се потвърждава и от поредица от академични изследвания, направени от Центъра за икономическа политика в Лондонското училище по икономика, Института за изследване на труда и Обсерваторията на миграцията в университета в Оксфорд. Според техните проучвания, мигранти от ЕС не са причината на оставане на британците без работа.

Идеята, че имигрантите от ЕС заемат работните места на британците е позната като „lump of labour fallacy“. Всъщност имигрантите могат и се конкурират с британците за свободните работни места, но също така имигрантите създават и нови работни места.

Имигрантите създават директно работни места, веднага след като основат собствен бизнес и започнат да наемат хора. Това е нещо, което те правят почти два пъти по-добре от самите британци. Те също така те създават работни места косвено, чрез търсенето на стоки и услуги, предоставени от британските работници. А чрез предоставяне на уменията си в кратък срок, те спомагат за по-добрата конкуренция между различните компании и по този начин създават дори още повече работни места.

Това като теория е добре представено, но все още не е доказателство за това, че имигрантите не заемат работните места на британците. Трябват конкретни цифри.

Проучване, направено от Обсерваторията по миграция в Оксфордския Университет, разкрива, че имиграцията няма съществено влияние върху това дали британците работят или не работят. Още по-ново проучване, направено в Националния институт по Икономика и социални проучвания, показва, че дори и в близките срокове на имиграция, тя не е повлияла негативно върху разпределянето на работни места за британци.

Това, което е притеснително е, че брексит може да предизвика рецесия. А това определено няма да е добре за британците – особено за младите.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!