Обща информация

Роумингът в ЕС поевтинява през 2016 година, а от 2017-а отпада напълно

Започналата през 2012 година кампания на Европейския съюз  за намаляване на цените за разговори между държавите-членки доведе до снижаване на цените за роуминг в границите на Европейския съюз. Към момента (юли 2015 г.) максималните възможни цени за роуминг в Европа са до 13 пенса (19 евроцента) на минута за разговор, 4 пенса (6 евроцента) на текстово съобщение и 14 пенса (20 евроцента) на мегабайт мобилен интернет, като към тези цени се добавя ДДС.

Например, потребителите на ЕЕ плащат 16,6 пенса на минута за обаждане, приемат разговор за 4,4 пенса на минута, а изпращат СМС-и за 5,2 пенса на минута. Потребителите на Three се радват на още по-голяма свобода – те могат да ползват обичайните си тарифи в 18 страни, между тях Испания и някои други европейски страни, САЩ, Нова Зеландия, Израел и др.

Наскоро страните-членки на Евросъюза взеха решение от април 2016 година роумингът на територията на Европейския съюз да поевтинее още повече, а от юни 2017 година таксите за роуминг да отпаднат напълно.

Окончателното премахване на таксите за роуминг се случва по-късно от досега планираното. Преди почти година Европейският парламент настояваше за отмяна още в края на тази година. По-рано Европейската комисия пък постави за цел лятото на 2016 година. Сега обаче решението се забавя с още година.

Като междинна стъпка,, от 30 април 2016 година се очаква роуминг начисленията да бъдат значително понижени. Според Европейската комисия, тогава телефонирането в рамките на Евросъюза ще струва най-много по 5 пенса на минута, а максималният лимит за текстови съобщения ще е 2 пенса. По отношение на цената за сърфиране в мрежата, всеки мегабайт от данни ще струва най-много 5 пенса. Към тези суми, обаче, отново следва да се начислява данък добавена стойност.

От 2017 година, когато роумингът отпадне напълно, операторите ще могат да предоставят различни ограничения, ако потребителите ползват по-често телефоните си в чужбина, а не само по време на едно краткотрайно пътуване.

Според в-к Индипендънт, на европейско ниво вече е постигнато и споразумение по отношение на спорния въпрос за интернет неутралността, още наричана “мрежова неутралност”. Този термин означава, че доставчиците на телеком услуги ще се отнасят равноправно към клиентите си. Вече ще има гаранции, че интернет няма да бъде ограничаван, защото доставчиците няма да имат право да блокират или забавят скоростта при достъп до определени сайтове, съдържание, услуги или апликации. С други думи, доставчиците няма да имат право да забавят или блокират достъпа до определен сайт, защото той не е платил такса или за да осигурят по-голям достъп към друг, по-голям уебсайт.

Потребителите на интернет ще имат по-прозрачни договори с доставчиците и ще могат по-лесно да сменят компанията, от която получават телеком услуги.

Съглашенията, постигнати на 30 юни, ще трябва да бъдат одобрени от Европейския Парламент и Европейския Съвет, за да влязат в действие.

Категории