Обща информация

Стикерът GB в регистрационния номер на автомобилите вече е невалиден в чужбина

Британските шофьори, пътуващи извън Обединеното кралство, трябва да премахнат или да закрият старите GB стикери.

Вместо това, те трябва да използват UK стикер или да имат UK идентификация на регистрационния номер.

Указанията на британското правителство са в сила от вторник, 28 септември 2021 год.

Съгласно новите правила, всеки шофьор с GB стикер трябва да го замени с нов UK стикер при пътуване в чужбина.

„Макар да става въпрос само за подмяна на две букви, това е значителна промяна за шофьорите, които карат колите си извън Обединеното кралство“- каза говорителят на RAC, Роб Деннис.

„Шофьорите също трябва да помнят, че регистрационните табели със синя лента и буквите „GB“ до европейските златни звезди също вече са невалидни “, предупреди Роб Денис, говорител на RAC.

Ще бъдат въведени наказания за неспазване на новите правила.

Халфордс предупреди още, че  на шофьорите, които не са поставили UK стикери, може да бъде отказано да влизат в някои страни.

Ето какви са промените в идентификацията на автомобилите в ОК

Стикерът „ GB “, който  досега беше валиден за автомобили от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, се променя при  международния трафик на превозните средства, регистрирани в Обединеното кралство, от„ GB “на „UK“.

Последната промяна е факт само девет месеца след като правителството обяви новия стил на регистрационните табели, за да отбележи първата годишнина от Брексит.

Да припомним, че през януари знамето на ЕС беше премахнато от всички номера на Обединеното кралство.

Новите правила и изисквания за UK стикера

Съгласно указанията на правителството, всеки, който планира да шофира извън Обединеното кралство, трябва да сложи UK стикера  на видно място  в задната част на автомобила си, ако номерът на автомобила е:

 • GB идентификатор с флага на Обединеното кралство,
 • номер, съдържащ символ на ЕС,
 • номер, съдържащ националния флаг на Англия, Шотландия или Уелс,
 • номер, съдържащ само цифри и букви – без флаг или идентификатор.

Всеки с регистрационен номер, който включва UK идентификация и флага на Обединеното кралство, известен също като Union Jack, не се нуждае от допълнителен UK стикер.

В указанията се уточнява, че при пътуване в Испания, Кипър или Малта, трябва да имате UK стикер, независимо какъв е регистрационния ви номер.

 

 

About the author

admin

Добави коментар

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!