Здраве и здравеопазване Здравна каса - NHS Зъболечение

Стоматологични услуги – обща информация

Ако се намирате в границите на Англия и ви се наложи да потърсите стоматологична помощ първо трябва да проверите за стоматолози близо до вас, които работят със здравната каса – NHS. Това може да стане по няколко начина:

1. Като посетите сайта на NHS – www.NHS.uk и изберете секцията „Dentists”;

2. Като се обадите на NHS Direct;

3. Като използвате сайта NHSDentistLocator.

Не е задължително да се регистрирате като пациент при съответния стоматолог, но е препоръчително, за да може да ви направи здравен картон и да се грижи за вашите зъби когато трябва. Ако стоматологът в момента не приема нови пациенти може да се ориентирате към друг или да се запишете в листа с чакащите и когато той реши, че може да поеме повече пациенти да ви запише.

Имайте в предвид, че някои стоматолози имат договор с NHS само за лечение на деца, така, че ако искате лечение от такъв стоматолог ще трябва да си заплатите като частен пациент.

Когато се запишете при определен стоматолог той има правото да ви отпише като негов пациент ако не му оказвате съдействие в лечението или пък пропускате прекалено много часове. Ако упражните насилие срещу него, той е в правото си да прекъсне всякакви взаимоотношения с вас и да спре да ви лекува без предупреждение.

Стоматологично лечение към NHS

Всички услуги и всяко лечение, които са свързани с поддържането на здравето и хигиената във вашата устна кухина се поемат частично от NHS. Вашият стоматолог трябва да ви изготви и даде план за лечение, а ако не го направи вие може да му поискате. В този план ще бъдат описани всички услуги и лечение, свързани с вашите зъби, които трябва да извърши той и съответните цени за това. Цените за тези услуги са главно в 3 групи, според това какво лечение и услуги трябва да бъдат извършени. В чакалнята или в кабинета на вашия стоматолог трябва да има подробен ценоразпис, където да видите цените. Ако няма или искате да разберете предварително колко може да ви се наложи да платите, може да прочетете това в нашата статия „Стоматологични услуги – покритие от NHS и такси“.

Стоматологът ви може да ви предложи да извърши част от лечението или определена услуга частно. Вие имате право на избор, но той в никакъв случай не трябва да ви притиска в избора ви, особено за частно лечение за услуга, която се поема и от NHS. Ако все пак стоматологът оказва натиск върху вас и вашия избор вие имате право да подадете жалба.

Имайте в предвид, че някои услуги не се покриват от NHS и ще трябва да си заплатите за частна услуга. Такава услуга например е поставянето на бяла пломба в кътник. Ако трябва да ви се извърши частна услуга или лечение, стоматологът трябва да ви даде бланка, на която да се подпишете, че сте съгласни с това.

Право на безплатни услуги и лечение към NHS

Може да имате право на безплатно стоматологично лечение и услуги към NHS, ако:

  • Сте на възраст под 18 години;
  • Сте на възраст под 19 години и се обучавате в редовна форма;
  • Сте бременна жена;
  • Сте родили през последните 12 месеца;
  • Получавате някои социални помощи.

Хора с нисък доход също може да имат право на безплатно лечение или поне на лечение с по-ниска цена.

Смяна на стоматолог

Имате правото да смените стоматолога си по всяко време. Просто уведомете досегашния и откажете записаните си часове при него. Ако искате да смените стоматолога си докато сте в процес на лечение на зъб ще трябва да му заплатите за извършените услуги до сега и след това може да го завършите при новоизбрания, но преди това се консултирайте с него и се убедете, че ще е възможно той да го завърши.

Такси при пропускане на уговорен час

Ако стоматологът ви поиска такса, въпреки, че сте отложили или пропуснали часа си не трябва да му давате нищо, защото това е незаконно. В подобни случаи вие не дължите нищо, но стоматологът има право да ви откаже лечение и да ви отпише като негов пациент ако сте несериозни и пропускате често уговорените часове.

Спешно лечение

Ако ви се наложи да търсите спешна стоматологична помощ извън работно време ще трябва да позвъните на NHS Direct или на вашия PCT, за да ви насочат към стоматолог, който може да ви поеме. Имайте в предвид, че има такса за спешно лечение и лечение извън работно време.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

Категории