Здравна каса - NHS Зъболечение

Стоматологични услуги – покритие от NHS и такси

Стоматологичните услуги са едни от малкото, които не се покриват изцяло от здравната каса (NHS) и се налага да плащате за тях. Всички услуги, които вашият стоматолог смята за необходими за поддържане на здравето на вашите зъби и венци, са предоставени от NHS. Въпросът е там, че от NHS не могат да покрият разходите по извършването им напълно и в повечето случаи вие ще трябва да платите за тях, но в някои случаи това може и да не се налага.

Таксата, която ще трябва да платите на вашия стоматолог зависи пряко от услугата, която е извършвал. Във всички случаи за извършеното лечение или услуга се заплаща еднократно.  Ако се налага да направите няколко посещения до пълното завършване на зъб например, трябва да платите еднократно за лечението накрая или в началото. Няма да бъдете таксувани допълнително за каквото и да било, по време на лечението на зъба.

Има три стандартни такси, според услугите, които ще бъдат извършени спрямо вас:

  • Първа група (Band 1) – такса от 17,50GBP.

В тази група влизат прегледите, диагностика, рентгенови снимки, съвети как да избегнете бъдещи проблем, полиране, запълване на пукнатини и т.н.

  • Втора група (Band 2) – такса от 48,00GBP.

В нея влизат всички услуги от първа група, плюс пломба, запълване на канали и вадене на зъб.

  • Трета група (Band 3) – такса от 209,00GBP.

Покрива услугите от първа и втора група, плюс коронки, протези и мостове.

 

Ако вашият стоматолог ви съобщи, че трябва да извърши определена услуга и иска да я заплатите като частна, не се подлъгвайте. От NHS покриват известна част от сумата и вие не трябва да плащате на стоматолога ви пълната сума като за извършена частна услуга.

Ако имате нужда от спешна помощ при зъбобол или подуване, трябва да заплатите само таксата от първа група, независимо дали ще посетите стоматолога си веднъж или повече.

При условие, че покривате определени критерии като нисък доход, непълнолетие, бременност и т.н. , може да не се наложи да заплащате за извършените стоматологични услуги.

Безплатни услуги

Няма да ви се налага да плащане нищо в следните случаи:

  • Поправка на протеза (ако протезата не може да се поправи и се наложи поставяне на нова, ще трябва да заплатите такса за услуга от трета група);
  • За махане на шевове;
  • За спиране на кръв от устната кухина;
  • За предписване на медикаменти.

Препращане при друг стоматолог

Ако вашият стоматолог ви препрати към друг по време на курса на лечение, вие трябва да заплатите само една такса. Но ако сте препратени към друг стоматолог за различно лечение или услуга, ще трябва да заплатите за това.

Повторно посещение

Ако ви е била извършена определена услуга преди време и сега ви се налага да отидете на стоматолог, защото имате проблем пряко свързан с резултата от нея, трябва да го направите при същия стоматолог, който я е извършил първоначално, за да не ви таксува отново.

Плащане

Различните стоматолози имат различни изисквания относно разплащането. Някои предпочитат да им платите в началото на лечението за услугите, други пък в края. Начинът на плащане зависи изцяло от това как вие ще се договорите с вашия стоматолог.

Категории