Забележителности и култура Паметници

Стоунхендж (Stonehenge)

Стоунхендж (Stonehenge) е безспорно най-популярният древноисторически паметник на територията на цяла Европа. Като такъв е и една от най-посещаваните туристически забележителности на Стария континент, защото тази величествена мегалитна композиция в впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история. Този праисторически обект се намира в английското графство Уилтшир, на около 12 км в северна посока от Солсбъри и на 3, 2 км западно от Амсбъри и на 130 км югозападно от Лондон.

От 1986 г. Стоунхендж е вписан в списъка на световното културно наследство на Юнеско, но освен това е под егидата на закона за защита на древните паметници. Строежът или по-скоро изграждането на този каменен ансамбъл е започнал преди около 5000 г., а според археолози и историци е продължило близо 15 века – с начални работни дейности през 3100 г. пр.н.е., когато е моделиран външният кръгъл насип и ровът, и е завършил малко преди 1600 г. пр.н.е. с оформянето на вътрешния кръг от големи, сини гранитни камъни.

Каменните руини на Стоунхендж се намират в долината Солсбъри. Като се смята, че някои от каменните блокове са били докарани чак от Пресели Хилс в Южен Уелс. Някои от тях достигат до рекордните 4 тона тегло. Почвечето са с еднаква големина, като са групирани по двойки, а върху всяка двойка е поставен хоризонтално същия каменен блок. В центъра на древния паметник се намира т.нар олтарен камък, а около него е вътрешният кръг с двете си подковообразни конструкции.

Все още си остава загадка какво точно символизира Стоунхендж и каква е била целта на издигането му. Има три главни теории, които се извеждат на преден план. Според някои експерти място за ритуални церемонии и погребения до град на мъртвите или храм на Слънцето. Тази теория се подкрепя от факта, че подковообразните конструкции са съобразени с изгрева и залеза по време на лятното и зимното слънцестоене. Астрономи са на мнение, че Стоунхендж е била обсерватория на древните ни предци за разчитане на положението на Луната, Слънцето и звездите. Според други експерти, това е каменен модел на вселената, а археолози предполагат, че Стоунхендж е бил място за контакт между древните хора и извънземни.

Районът около Стоунхендж е богат на още доста археологически находки. Тук преди около 6 г. е открит най-древният гроб на територията на Англия – „Стрелецът от Еймсбъри“. Той датира от преди 4000 г., а в него е открито тяло заровено с лък и стотици ценни предмети. Мистиката около Стоунхендж привлича тук и от много сектански общества, които извършват тук редовно своитеритуали.

 Повече информация за Стоунхендж

[nggallery id=25]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
    Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
    Atanas Chikov
  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!