Забележителности и култура Паметници

Стоунхендж (Stonehenge)

Стоунхендж (Stonehenge) е безспорно най-популярният древноисторически паметник на територията на цяла Европа. Като такъв е и една от най-посещаваните туристически забележителности на Стария континент, защото тази величествена мегалитна композиция в впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история. Този праисторически обект се намира в английското графство Уилтшир, на около 12 км в северна посока от Солсбъри и на 3, 2 км западно от Амсбъри и на 130 км югозападно от Лондон.

От 1986 г. Стоунхендж е вписан в списъка на световното културно наследство на Юнеско, но освен това е под егидата на закона за защита на древните паметници. Строежът или по-скоро изграждането на този каменен ансамбъл е започнал преди около 5000 г., а според археолози и историци е продължило близо 15 века – с начални работни дейности през 3100 г. пр.н.е., когато е моделиран външният кръгъл насип и ровът, и е завършил малко преди 1600 г. пр.н.е. с оформянето на вътрешния кръг от големи, сини гранитни камъни.

Каменните руини на Стоунхендж се намират в долината Солсбъри. Като се смята, че някои от каменните блокове са били докарани чак от Пресели Хилс в Южен Уелс. Някои от тях достигат до рекордните 4 тона тегло. Почвечето са с еднаква големина, като са групирани по двойки, а върху всяка двойка е поставен хоризонтално същия каменен блок. В центъра на древния паметник се намира т.нар олтарен камък, а около него е вътрешният кръг с двете си подковообразни конструкции.

Все още си остава загадка какво точно символизира Стоунхендж и каква е била целта на издигането му. Има три главни теории, които се извеждат на преден план. Според някои експерти място за ритуални церемонии и погребения до град на мъртвите или храм на Слънцето. Тази теория се подкрепя от факта, че подковообразните конструкции са съобразени с изгрева и залеза по време на лятното и зимното слънцестоене. Астрономи са на мнение, че Стоунхендж е била обсерватория на древните ни предци за разчитане на положението на Луната, Слънцето и звездите. Според други експерти, това е каменен модел на вселената, а археолози предполагат, че Стоунхендж е бил място за контакт между древните хора и извънземни.

Районът около Стоунхендж е богат на още доста археологически находки. Тук преди около 6 г. е открит най-древният гроб на територията на Англия – „Стрелецът от Еймсбъри“. Той датира от преди 4000 г., а в него е открито тяло заровено с лък и стотици ценни предмети. Мистиката около Стоунхендж привлича тук и от много сектански общества, които извършват тук редовно своитеритуали.

 Повече информация за Стоунхендж

[nggallery id=25]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Българи търсят правата си във Великобритания май 4, 2019
    Почти всеки ден някой българин се свързва с нашата фирма www.help4bg.co.uk да търси правата си. Питат ни, може ли да си търсим правата. Истината е, че то за търсенето ще може да ги търсите, ама дали ще ги намерите е въпроса. Ако пък ги намерите, дали търсенето си е заслужавало е другото нещо, над което трябва да […]
    Atanas Chikov
  • Шофьорски неволи в UK април 21, 2019
    Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него. Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой. Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!