Кредитни и дебитни карти Обща информация Пари и финанси

Съвети за предотвратяване кражбата на данни от банкова карта чрез монтирано сканиращо устройство (skimming)

Избягвайте тегленето на пари вечер от неосветени банкомати, разположени на пусти и ненаблюдавани места, или такива, които не са към банков офис. На тези места по-лесно се поставят устройствата (скимери) за копиране на данни на банковата карта.

При приближаване към банкомата огледайте внимателно машината за нередности, наличие на допълнителни елементи, разлика в цвета на панелите, разглобени панели или с големи фуги и луфтове между тях, наличие на жички, несветещи или различно светещи светлини на процепа на четеца на банкомата. Концентрирайте се върху областта на четеца. Понеже няма как да познавате всички модели банкомати, изберете си един или два модела или няколко конкретни банкомата и извършвайте транзакциите си през тях. Така имате по-голям шанс да забележите промени и нередности по машината.

Проверете с ръка, чрез разклащане, здравината на закрепване на панелите на банкомата. Не се бойте да пипате машината. Тя е здрава. Често скимерите са закрепени само с двойно залепващи лепенки или леко лепило. Нестабилно закрепен елемент от оборудването на банкомата е повод за тревога. А откачил се елемент с електронни части на гърба е повод за уведомяване на охраната или полицията.

Огледайте се за необичайни предмети в близост до банкомата, от които има пряка видимост към клавиатурата. Такива могат да бъдат кутии за рекламни материали, кошче за стари бележки от банкомата, кафе автомати и други. В тях също могат да се монтират видеокамери, заснемащи въвеждането на PIN кода.

Закривайте клавиатурата с ръка, когато въвеждате PIN кода си. Уверете се, че до вас няма други хора, които виждат клавиатурата или прикрийте клавиатурата с тяло, чанта или друг подходящ предмет.

Никога не ползвайте банкомата, ако други хора ви предлагат помощ. Престъпниците може умишлено да са повредили машината и да се представят за техници, помощен персонал, охрана, клиенти и други. В такъв случай просто отидете на друга машина.

Ако картата ви бъде задържана от банкомат, незабавно се обадете в банката издател, за да я блокирате.

Ако по някакъв начин се почувствате застрашени, натиснете бутона за ОТКАЗ и прекратете транзакцията.

Ако имате повече от една банкова сметка, не откривайте кредитни и дебитни карти към тях. Дръжте по сметката, обслужвана с картата, само необходимите ви суми или толкова, колкото сте готови да загубите.

Въведете известие с SMS за всяка транзакция от кредитната ви карта. Така ще знаете, ако има неоторизирана транзакция, и ще реагирате навреме.

Ако кредитната и дебитната ви карта не са с чип, сменете ги за такива с чип. Картите с чип са с по-висока степен на защита. Проблем е, че информацията, записана в чипа, я има и на магнитната лента. Това се прави, за да можете с вашата карта да извършвате транзакции навсякъде по света. На много места, включително в САЩ, повечето банкомати и други такива устройства не работят с карти с чип. Затова вземете ли карта с чип, избягвайте да ползвате устройства, които имат четец за магнитни карти. При банкоматите няма как да избегнете това, но в магазините може. Устройствата с магнитна карта имат процеп отстрани и картата се прекарва легнала през него, а устройствата с чип имат по-малък процеп, в които картата се вкарва с тясната страна и влиза на около 1/3 от дължината си. Настоявайте да се използва четецът за чипове на устройството.

При подаване на карта на касата в магазин, огледайте района и плота. Ако има камера над мястото за плащане, прикрийте картата с ръка от горната страна. На плота не трябва да има прозорци, огледала и други прозрачни повърхности, над които картата да минава. Това се отнася и за прозорчето на скенера за баркодовете на стоките. Картата не трябва да стои в ръката на продавача зад барплота обърната с едната или другата страна надолу, или скрита от погледа ви.

Всеки може да разгледа в интернет снимки и материали и да придобие визуална представа за скимерите и начините за поставянето им. Престъпниците обикновено са една крачка напред при измислянето на нови способи за печалба, но изпълнението на описаните по-горе съвети може да защити потребителя от масовите случаи на кражба на данни за кредитни и дебитни карти и да спести нерви и пари.

Източник: в-к „Бг Бен“

Категории