Здраве и здравеопазване Зъболечение

Съвети от британските стоматолози за правилно поддържане на устната хигиена

Грижата за зъбите и устната кухина е много важна, ако искаме да запазим собствените си зъби максимално дълго, както и да удължим живота на коронки, мостове и т.н., които вече имаме поставени.

Ходенето при зъболекар често не е сред първите приоритети на новите емигранти, по няколко причини – най-вече, защото зъболекарските услуги, като цяло, са скъпи, ако човек разполага с ограничени средства. Затова много от българите намират време да посетят зъболекар чак когато вече имат проблем – болка, възпаление и други подобни.

Във Великобритания се смята за нормално всеки да е регистриран при зъболекар и да ходи на профилактични прегледи на всеки 6 месеца. Много е възможно да не бъдат открити никакви проблеми със зъбите, но от друга страна, ранното им откриване способства за бързото им отстраняване с по-малко намеса и по-безболезнено. Профилактичните прегледи се поемат от здравната каса и са безплатни за пациента.

Много често, ако няма други проблеми, стоматологът ще предложи почистване на зъбите от плака и зъбен камък. Редовното почистване от професионалист е от жизнено важно значение за грижата за зъбите и устната кухина. То може да бъде извършено от вашият зъболекар или от dental hygienist – зъбен хигиенист – професия, която все още не е толкова често срещана в България. Това е специалист по хигиената на зъбите и зъбната кухина. Тези специалисти почистват зъбите от зъбна плака и зъбен камък и преглеждат пациентите за сигнали за устни заболявания като гингивит (възпаление на венците), пародонтит и др., както и предлагат друг вид превантивна грижа за зъбите. Те обучават пациентите как да подобрят и поддържат добра устна хигиена.

Много от нас се изненадват и когато чуят съветите за правилно почистване на зъбите и устната кухина, предложени им от британските специалисти в сферата на стоматологията, защото те често са различни от това, на което са свикнали. Това се отнася особено за пациенти на възраст над 40 години, които са посещавали един и същи зъболекар с години, а основните съвети по почистването са получили още в детството си, когато стоматологията е била доста различна от сегашната.

Разбира се, има и някои общи неща – например, препоръката зъбите да се почистват поне 2 пъти дневно. Препоръчва се да се използва мека четка или такава със средна мекота, която да се държи под ъгъл 45 градуса спрямо външната повърхност на зъбите и венците, като при движението си тя трябва да докосва както зъбите, така и венците. Целта е да се почисти пространството между зъбите и венците, където често се натрупват отлагания и се развиват колонии от бактерии, водещи до заболявания на венците. Често стоматолозите препоръчват четката да бъде суха, когато върху нея се поставя паста за зъби. Пастата трябва да бъде подходяща за възрастта – пастите за зъби за различните възрастови групи имат различно съдържание на флоурид, което предпазва зъбите от разваляне.

След почистване на зъбите, британските стоматолози не препоръчват изплакване с вода, защото пастата за зъби,оставаща по повърхността на зъбите, я насища с флуорид, което спомага за предпазване на зъбите от кариес. Дори използването на вода за изплакване на уста не се препоръчва веднага след почистването на зъбите, защото пастите за зъби имат значително по-високо съдържание на флуорид. Ако предпочита, човек може да използва вода за изплакване на уста в друго време, извън двете основни почиствания на зъбите с четка и паста за зъби.

Движението на четката по външната зъбна повърхност може да бъде кръгообразно, както децата рисуват дим на детските си рисунки, а може да бъде хоризонтално или вертикално. С четката не бива да се натиска силно – това не води до по-добро почистване, но може да доведе до изтриване на емайла на зъбите.

Зъбите не бива да се почистват веднага след ядене, особено ако сме приемали храни или напитки с висока киселинност. Те водят до омекване на емайла и дентина и почистването точно тогава може да нанесе повече вреда, отколкото полза, особено ако ползваме твърда четка или абразивни пасти за зъби, рекламирани като избелващи.

Добре е да се изчака половин-един час, за да може да се възстанови киселинно-алкалното равновесие в устата и почистването на венците. Някои стоматолози препоръчват да не се изплаква устата дори с вода след приемането на цитруси, киселинни сокове или ябълки, за да не се разделим с микрочастиците в слюнката, които помагат устната кухина да се поддържа здрава. Други препоръчват изплакването с вода и премахването на остатъците от плодовете със зъбен конец или зъбен душ.

Добре е още в детството да се създаде навик да се почистват зъбите в една и съща последователност – например, да започваме от лявата страна по външната повърхност на горните зъби, след това да стигаме до края на дясната страна, след това да се прехвърляме на дъвкателната повърхност на зъбите и накрая – на вътрешната повърхност на горните зъби. След това – същото да се прави и с долните зъби. Разбира се, всяка последователност е приемлива, стига да се повтаря, за да стане навик и да обхваща всички повърхности на зъбите.

Родителите е добре да помагат на децата при почистването на зъбите, докато навиците им се затвърдят достатъчно и те правят това редовно и по правилен начин. На децата, които обичат да слушат музика, се препоръчва, например, да изберат песен, която е с продължителност поне 2 или дори 3 минути и да почистват зъбите си, докато песента свърши. Продават се и различни четки с таймери, които отмерват времето, необходимо, за да се почистят добре зъбите.

Много важно е да се почиства и междузъбното пространство със специален конец за почистване на зъби, който може да се купи във всеки супермаркет. Конецът се захваща в двете ръце и се навива около двата показалеца. С него се влиза между зъбите и се почиства страничната част на всеки зъб – тази, която е обърната към друг зъб, в посока нагоре-надолу. Така в едно междузъбно пространство трябва да почистим както зъба отляво, така и зъба отдясно. В магазинната и аптекарска мрежа се продават и зъбни конци с дръжчици, които улесняват това почистване, както и малки интердентални четчици, с помощта на които също може да се почиства междузъбното пространство. Те са с различни размери, в зависимост от това, колко е голямо разстоянието между зъбите. Те са много полезни за хора, които имат зъбни мостове или други конструкции. Във всеки конкретен случай е добре да се обърнем към зъболекар или зъбен хигиенист, който да ни посъветва за най-добрия начин на почистване в нашия конкретен случай.

Накрая, ще споменем накратко и съветите по отношение на храненето, които са свързани с поддържането на зъбите. Специалистите смятат, че най-честата причина за ранното разваляне на зъбите у децата е прекалено многото сладки неща и напитки, които те приемат от ранна възраст. Те препоръчват да се намалят драстично захарните изделия, ако е невъзможно да се спрат и те да бъдат давани на децата само във времето на основното хранене, за да може зъбите да са изложени на вредното им въздействие относително по-кратко време. Честото похапване на сладки неща води до това, че в устата почти през целия ден се създава среда, благоприятна за развалянето на зъбите. Ако децата приемат сокове, се препоръчва те да са натурални, неподсладени допълнително и да се приемат само чрез сламка, с помощта на която сокът да се отведе по-близо до гърлото и да не оказва въздействие на зъбите. Най-добрите напитки за детските зъби са водата и млякото, съветват британските стоматолози.

Категории