Шофиране

Съвети при закупуване на нов автомобил

Ако можете да си позволите да покупка като чисто нов автомобил, винаги търсете най-добрата цена, за да бъде изгодна покупката ви. Не пропускайте и да се пазарите, защото повечето хора не го правят, но така ще получите още повече срещу парите си.

Закупуването на нов автомобил е сериозна инвестиция – за повечето хора е на второ място след закупуването на жилище.

Винаги, когато става дума за сериозни суми е важно да се вземат правилните решения. Първо трябва да изберете възможно най-подходящия автомобил за вас, а след това и откъде да го закупите.

Преди да хукнете да платите за нов автомобил, обмислете покупката си отново.

Чисто новата кола най-добрият вариант ли е?

Безспорно е, че закупуването на чисто нов автомобил е скъпо удоволствие – не само заради първоначалните разходи, но също така и заради бъдещата стойност на евентуална препродажба. Средно ще загубите до 20% от стойността му на минутата, в която го изкарате от автокъщата. Помислете за покупка на запазен, нов модел автомобил на старо.

Има и вариант, при който може да закупите регистриран автомобил, който на практика не е нов, но е на не повече от 15-20 мили. Дилърите регистрират новите автомобили, за да отчитат продажби и да вземат бонусите си, след което продават тези автомобили без комисионна, което значи, че можете да ги закупите с отстъпка до 20%. Независимо, че тези автомобили са вече регистрирани, при покупка получавате пълната гаранция, която дават и на чисто новите коли.

Ако все пак държите да имате чисто нов автомобил и не желаете да правите компромиси, то тогава е важно да помислите за евентуална препродажба след време. Преди да си закупите избрания автомобил, погледнете как вървят цените на модела втора ръка, за да добиете представа какво ще загубите като стойност в рамките на няколко години време, докато решите да я продадете. Инвестирайте в автомобил, който ще запази голяма част от стойността си с течение на времето.

Изяснете се от какво имате нужда и какво искате

Важно е да се изясните със себе си преди да се отправите към автокъщата. Вземете това, от което наистина имате нужда, например въз основа на вашите шофьорски навици, размера на вашето семейство, бъдещи разходи за поддръжка и ремонт и т.н.

Има много въпроси за обмисляне, но някои от основните, на които трябва да си отговорите са:

Колко голяма трябва да бъде колата?

Помислете за броя на пътниците, които автомобилът ще може да побере и свободното място в багажника. Не пренебрегвайте и цялостния размер.

Как ще я използвате?

Вашите шофьорски навици и средния годишен пробег ще се отразят на текущите разходи, така че преценете кое е по-удачно – дизелов или бензинов двигател.

Колко ще струва застраховката?

Проверете цената на застрахователната полица, преди да купите автомобила. Това ще ви даде представа какви приблизителни разходи ще имате всяка година за застраховка.

Каква гаранция ще получите?

Някои производители предлагат пет години гаранция, други – само две. Разгледайте мненията по форуми и сайтове, за да получите представа за гаранциите и дефектите на различните модели.

Изберете автомобили, които отговарят на вашите изисквания въз основа на предварителните ви проучвания.

Тествайте преди да купите

Не забравяйте да тествате избрания автомобил. След като давате толкова много пари, вероятно ще искате кола, която да е удобна за шофиране. Единственият начин да се прецени това е като я изпробвате.

Ако сте се насочили към няколко автомобила, опитайте се да изпробвате всички в един и същи ден, за да ви е по-лесно да ги сравните. Не се задоволявайте с малка обиколка – от нея едва ли ще успеете да научите много. Покарайте ги повече време и ако е възможно по различна пътна настилка.

Не забравяйте, че чисто новите автомобили и търговците са много убедителни. Не позволявайте опияняващата миризма на нова кола или любезният продавач да ви подведат, обмисляйте добре. Премислете всичко научено, преди да предприемете покупка.

Бъдете реалисти по отношение на допълнителните екстри

Всеки желае повече екстри към колата си, но така цената расте значително. Наистина ли се нуждаете от затоплящи се седалки, нископрофилни гуми или висок клас озвучаване?

Предайте стария си автомобил

Ако сте решили да се разделите с настоящата си кола, може да я предадете срещу сериозна отстъпка от цената на новия автомобил. Не се съгласявайте още с първото предложение. Обиколете и проучете каква отстъпка ви предлагат в различните автокъщи, за да бъде сделката възможно най-изгодна.

Пазарете се

Не е задължително да плащате пълната цена на новата кола, защото дилърите почти винаги ще се съгласят да преговарят с вас. Ако някой търговец не желае да преговаря, просто подминете тази автокъща и отидете в друга, където ще имате повече успех.

Не забравяйте, че търговците обикновено са по-склонни да намаляват цените, когато няма много продажби. Традиционно това е през месеците август и декември.

Обмислете много внимателно възможностите за финансиране

Винаги оглеждайте общите разходи по предлаганите кредити през целия период и изберете най-изгодния вариант.

Макар и да ви предлагат 0% първоначална лихва за покупка на автомобил на лизинг, уверете се, че сделката е изгодна за вас в дългосрочен план.

Купете автомобила си онлайн

Ако сте направили своето проучване (включително и тест драйв) и сте си избрали автомобил, няма причина да не го закупите онлайн.

Цените в интернет понякога са с до 2000 паунда по-ниски, така че си заслужава да обмислите и този вариант. Можете да намерите пълен списък на брокерите, които търгуват и онлайн на уебсайта www.honestjohn.co.uk. При поръчка онлайн ще трябва да сте малко по-търпеливи, защото ще ви се наложи да изчакате няколко седмици докато пристигне новия ви автомобил.

Обмислете покупката на остаряващ модел

Друга добра идея е да се ориентирате към модел, който е на път да бъде заменен с нов. При тези обстоятелства търговците обикновено ще бързат да продадат тези бройки, преди да излязат новите модели и така може да получите огромна отстъпка от порядъка на до 30% от първоначалната цена.

Категории