Обществен транспорт в Лондон - TfL Пътуване и транспорт

С година закъснение, нощното метро в Лондон стартира

Британска столица и мегаполис – Лондон е град, който не спи и затова жителите му отдавна имаха нужда от денонощен транспорт – услуга, която вече се предлага от метрото, благодарение на огромната инвестиция, отпусната за модернизирането на подземния транспорт.

От 2000 година насам все повече жители на Лондон надаваха глас за ползване на метро и през нощта, поне през най-натоварените вечери от седмицата – петък и събота.

С почти година закъснение от официално обявената дата за стартирането му, нощното метро вече е факт. Първоначално то трябваше да започне работа още на 12 септември 2015 година, но заради несъгласия между служителите, представлявани от синдикатите, и компанията-работодател „Транспорт за Лондон“, стартът му бе многократно отлаган. От 19 август тази година нощното метро заработи за радост на хиляди лондончани.

Към края на месец август 2016 година метрото работи денонощно по отсечката Central и Victoria Line, а скоро се очаква да тръгне и по отсечките Jubilee, Northern и Piccadilly.

24-часовата услуга на метрото се предлага само в петък и събота.

От компанията „Транспорт за Лондон“ заявиха, че благодарение на денонощните услуги на метрото, лондончани ще могат да се придвижват от центъра на града към покрайнините му и обратно и няма да разчитат за това само на нощните автобуси, такситата и частните превозвачи.

Нека разгледаме по-подробно как вървят и се очаква да вървят нощните влакове на метрото при всяка от петте линии:

Jubilee и Victoria – влаковете минават на около 10 минути през всяка станция по линиите.

Central – влаковете между White City и Leytonstone са на около 10 минути, а между Ealing Broadway към White City и Leytonstone към Loughton/Hainault на всеки 20 минути. Няма нощни влакове между станциите North Acton и West Ruislip, Loughton и  Epping и Woodford и Hainault.

Northern – по тази линия  влаковете минават на всеки 8 минути между Morden and Camden Town и на всеки 15 минути от Camden Town до High Barnet / Edgware. Няма нощни влакове към станциите Mill Hill East и Bank.

Picadilly – влаковете са на всеки 10 минути между станциите Cockfosters и Heathrow – терминал 5. За терминал 4 на летището и между Acton Town и Uxbridge няма нощни влакове.

От „Транспорт за Лондон“ планират да осигурят и нощни влакове за линиите Metropolitan, Circle, District и Hammersmith & City, но на по-късен етап, след като програмата им по модернизиране на метрото приключи. Отделно от това, операторът планира да разрасне и наземната железница през 2017 година и теснолинейката си до 2021 година.

Цените за пътуване с нощните линии на метрото са стандартните, както при пътуване извън пиковите часове.

Дневните пътнически карти могат да се ползват за деня, за който са издадени и за пътувания преди 04:30 часа на следващата сутрин. Например, ако си купите дневна карта в петък в 11:00 часа, можете да пътувате с нея в нощното метро до 04:29 сутринта на съботния ден.

При безконтакните карти и картите „Ойстър“  важи правилото за максимален лимит (capping), който ви позволява да пътувате колкото искате, без да плащате повече над определена сума на ден, която зависи от зоните, в които се движите.

Влаковете, които се движат през нощта в метрото, са същите, на които лондончани са свикнали да се возят и през деня. Те са подходящи и за хора с увреждания. Служителите, които обслужват денонощните линии, също са добре познатите ви служители, които виждате и през деня. Те са готови да помагат при проблеми, въпроси и всичко друго.

От „Транспорт за Лондон“ се грижат за максимално безопасното пътуване за лондончани през нощта, както е и през деня. Компанията е осигурила засилена охрана в станциите, като британската транспортна полиция е отпуснала допълнително още 100 служители, които да патрулират из станциите на метрото.

Когато е необходима, поддръжката и ремонтите на нощните линии ще става в нощите от неделя до четвъртък, когато те не работят.

Според „Транспорт за Лондон“, нощните курсове на метрото спестяват на лондончани поне 20 минути при всяко пътуване, а в някои случаи – дори и час, и помагат на хората да стигнат навреме за забавления с приятели или до работното си място. Освен това, те спомагат за подобряването на нощната икономика на града, като се предвижда оборотът да се увеличи  с до 360 милиона паунда.   

И за финал ще ви предложим няколко интересни факта за лондонското метро:

Средната скорост на влаковете в метрото е 20,5 мили в час, като е включено и времето, през което пътниците се качват по станциите.

През сутрешния тричасов пик най-натоварената станция е Waterloo, от която се качват над 57 хиляди души.

По линията Metropolitan влаковете достигат скорост от над 60 мили в час.

Най-кратката дистанция между две станции е само 260 метра. Тя е измерена между станциите Leicester Square и Covent Garden по линията Piccadilly. Пътуването от едната до другата станция трае 20 секунди и струва 4,30 паунда.

Много от метростанциите в Лондон са служели за убежища през Втората световна война.

Станция Angel разполага с най-дългия ескалатор в цялото лондонско метро с дължина 60 метра и вертикално придвижване от 27,5 метра.

Най-късият ескалатор пък се намира в станция Stratford с вертикално придвижване от 4,1 метра.

Само 45 процента от метрото е в тунели, под земята, останалото е наземно.

Най-дългото разстояние между две станции е по линията Metropolitan от станция Chesham до Chalfont & Latimer – 3,89 мили.

Най-дългият тунел е по линия Northern с дължина от 17,3 мили.

Станция Aldgate е построена върху масов гроб, където са заровени над 1000 души, починали от чума.

Най-дългото пътуване, при което на пътниците не се налага да сменят влака, е от начална станция West Ruislip до крайна станция Epping с разстояние една от друга от 34,1 мили.

Най-дълбоко разположената станция е Hampstead, която е на 58,5 метра под земята.

В централен Лондон най-дълбоко разположената станция е DLR Concourse at Bank-  на 41,4 метра под земята.

“Транспортният кораб” на Dr. Who от известния едноименен научно-фантастичен сериал – TARDIS (стара телефонна кабина) може да бъде видян пред входа на станция Earl’s Court.

По мрежата на лондонското метро могат да се видят много диви животни като кълвачи, елени, ястреби, змии и, разбира се, червеи и прилепи.

Лондонското метро използва над 47 милиона литра вода всеки ден.

Мотрисите в метрото в миналото са се задвижвали с пара.

Има само една станция на лондонското метро, в чието име не се съдържа нито една буква от думата “mackerel” (в превод – скумрия) и тя е “St. John’s Wood”.

Категории