Пазаруване

Тайните на гиганта Costco – бивши служители разкриват най-изгодните сделки и най-влудяващото поведение сред клиентите

Работещи в Costco разкриват тайни, включително и най-добрите продукти, които можете да си купите, както и кои навици на клиентите ги влудяват.

Гиганта за продажби на едро Costco е доста популярен магазин сред хората, кокито предпочитат да купят много наведнъж и да спестят същевременно. Въпреки че мнозинството от клиентите на магазина са търговци, хора, които не са търговци също могат да вземат членство и да пазаруват.

Хората се ядосват около масите за безплатни мостри

Едно от най-добрите неща в Costco са безплатните мостри. Но според един от бившите служители, клиентите на магазина наистина не обичат да чакат за тях. Той споделя, че „хората, които се ядосват, защото временно безплатните мостри са изчерпани и трябва да чакат, се държат като истински диваци, но за по-голямата част от клиентите няма проблем да почакат.“

Но срамежливите клиенти не бива да се отказват да ги приемат. Според същият бивш служител ако клиент, който по принцип няма намерение да купува даден продукт, си вземе безплатна мостра, той не трябва да се чувства неудобно от това.

Според него всяка мостра е от значение. „Ако трябва да купите всичко, което опитвате в магазина, трябва да похарчите доста пари. Но ако сте опитали нещо, което не възнамерявате да купите в момента, при някое от следващите посещения може да купите точно този продукт.“

Ако не възнамерявате да купувате даден продукт, не карайте служителите да ви обясняват всичко за него

Според друг бивш служител, който изпълнявал подобна роля, персонала е задължен винаги да обяснява на клиентите, независимо дали дошли само заради безплатните мостри. И докато самите клиенти не смятат това за нещо голямо, персонала трябва да обясни всичко за продукта, а това е наистина досадно понякога.

Освен това е наистина очевидно, когато някой е в магазина само за да яде безплатните мостри. Обикновено по-притеснителните хора биха опитали да повдигнат малък разговор относно продукта, а след това служителите трябва да дадат максимално голям набор информация, за да накарат клиента да си го купи.

Магазинът е внимателно подреден

Бивш служител, отговорен за подреждането и аранжировката на магазина разкрива тайните, които се крият зад това: „Има основно три или четири секции – храна, център и граници. В по-големите магазини има два центъра. Разхождайки се в магазина, клиентите обикновено тръгват и се движат до стоките от „границите“ на магазина. Там са подредени продукти, които не са от първа необходимост. Това са продуктите, които ще видите първо, понеже са такива, които са ви най-малко необходими“.

През зимата

Не се знае къде е логиката в това, но е факт, че през зимата хората, които заявяват клиентска карта за Costco се увеличават спрямо заявилите карта през лятото.

Продуктите, които си струват най-много според персонала

Сред продуктите, които си струват най-много са тоалетна хартия, замразени пилета, кафе, снакс и зърнените закуски.

Тайната на бързото обслужване

Когато излизате от магазина, може да видите наистина дълги опашки на изхода. Но тези опашки вървят наистина бързо и това не е само защото имате късмет и „сте избрали правилната опашка“. Просто системата на магазина е наистина бърза.

Според бивш служител, опашката се придвижва бързо, поради факта, че магазинът разполага със специални служители, които се грижат за това баркодовете на стоките в количките да са обърнати винаги на една и съща страна, за да могат те бързо да бъдат сканирани. Обикновен касиер в магазина обслужва 60+ клиента на час и през касата минават 20+ стоки в минута.

Категории