Обща информация

Таксата за телевизионен лиценз – кога трябва да я платим и кога можем да я избегнем?

Източник: в. „БГБен“

Гледането на националната телевизия във Великобритания, за разлика от България не е безплатно и определено примката около врата на зрителя започва допълнително да се затяга. ВВС съобщи, че ще ограничи досега безплатното гледане на програми по BBCiPlayer – платформата, на която телевизията качва всички вече излъчени програми на запис. Досега за тях, както и за всички останали програми на запис, не се начисляваше годишна такса за телевизионен лиценз от £147. Това няма да е така за BBCiPlayer. С оглед на предстоящите промени, в този материал ще обобщим най-важното, което трябва да знаем за телевизионния лиценз на Острова.

Защо във Великобритания има такса за телевизионен лиценз?

Правната дефиниция за телевизионен лиценз, дадена в Закона за комуникациите (Communications Act 2003) и Регулациите за телевизионния лиценз (TV Licensing Regulations 2004) е разрешение да бъдат инсталирани и използвани технически средства, които позволяват гледането на телевизия (телевизори, компютри, мобилни телефони, таблети, конзоли, телевизионни кутии и DVD плеъри) с цел гледането или записването на програми, излъчвани на живо. Лицензът не е свързан със заплащането на услуги, а с правото да гледате телевизия на живо.

Въпреки че в голямата си част приходите от него отиват за BBC, телевизионният лиценз не се води като заплащане за излъчването на телевизията. Наличието на лиценз не определя колко канали получавате. Без валиден лиценз нямате право да гледате програми на живо, независимо от начина им на излъчване (аналогов сигнал, сателит, кабел или интернет).

Гледането на българска телевизия във Великобритания подлежи ли на такса за телевизионен лиценз?

Телевизионният лиценз е един от начините, по който нашите домакини – британците, си прибират пари за финансирането на ВВС, като формулировката на това е, че телевизионният лиценз е разрешение за гледане на телевизия на живо.

Ако гледате българска телевизия по тази логика, подлежите на такса за телевизионен лиценз, макар че вашият доставчик на услугата не вижда и пени от годишната ви такса от £147. Единствената ситуация, в която не подлежите на такса за телевизионен лиценз е ако гледате програми или филми на запис – като например, изтеглени от интернет филми или клипове по Vbox7 и YouTube, които са записи на нещо вече показвано по телевизията.

Златното правило за телевизионния лиценз

Ако искате да избегнете таксата за телевизионен лиценз, единственият начин да направите това е да не гледате телевизия на живо по нито едно от устройствата си (телевизор, компютър, таблет, телефон и др.), дори и ако използвате затова безжичен или мобилен интернет.

Какво става, ако гледате телевизия на живо извън дома си?

Пример: Семейство Иванови, които имат телевизионен лиценз в дома си, отиват на гости в понеделник вечер при семейство Петрови, които нямат телевизионен лиценз. Иванови си носят лаптоп. В 18 часа, те включват лаптопа и през уебсайт, пускат на него предаването „Като две капки вода” по „Нова телевизия”.

По правило телевизионният лиценз е свързан с адреса, а не с устройството, тъй като правилото е било създадено преди масовото разпространение на мобилните технологии. В общия случай Иванови ще са в нарушение, ако гледат телевизия при Петрови. Има обаче една вратичка в правилото – ако докато гледат предаването, лаптопът е на батерия, а не е включен чрез зарядното в контакта, тогава Иванови няма да са в нарушение.

Може ли регулаторният орган да различи дали гледате телевизия на запис или на живо?

Въпросът е бил задаван многократно, без да има категоричен отговор. Според TV Licensing (регулаторния орган на телевизионните лицензи), институцията не разкрива методите, които използва за да хваща нарушителите, за да не ги окуражава да намират технологични решения за заобикалянето. TV Licensing твърди, че на ден биват хващани по 1000 нарушители.

Каква е глобата за гледане на телевизия без телевизионен лиценз?

Във Великобритания гледането на телевизия без телевизионен лиценз е криминално деяние. За него можете да бъдете разследвани, подвеждани под наказателна отговорност, а глобата е в размер до £1000 без в това да се включват правните разноски на TV Licensing по делото.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории