Обществен транспорт в Лондон - TfL Обществен транспорт извън Лондон Пътуване и транспорт

Таксиметровите услуги в Лондон

Ако ви предстои пътуване из Лондон с такси, тази статия съдържа полезна информация за вас.

Официалните таксита в Лондон са черни на цвят (black cab). Може да си хванете такси на улицата или на определените за целта стоянки, разположени на видни места, включително на много от основните железопътни линии, метростанции, летища и автогари. Разбира се, може да си извикате такси и по телефона.

Ако жълтият знак „TAXI“ отпред свети, значи колата е свободна. Черните таксита са правно задължени да поемат всякакви поръчки за курсове до 12 мили (до 20 мили за тези, които обслужват летище Хийтроу) или до един час продължителност на пътуването.

Има минимална такса от 2.40 паунда, която трябва да платите при возене. Допълнителни такси се добавят, когато извикате такси по телефона или на Коледа и Нова година. Много от черните таксита приемат плащане с кредитна или дебитна карта, но попитайте водача преди да потеглите. За плащане с карта има допълнителни такси.

Всички черни таксита са пригодени за хора в инвалидни колички и могат да превозват кучета-водачи. Повечето таксиметрови коли имат разнообразие от допълнителни средства за пътниците, в това число:

  • рампи;
  • въртяща се седалка;
  • междинно стъпало;
  • радио и др.

В Лондон се предлага превоз и с лицензирани лични таксиметрови автомобили или т.нар. Minicabs.

Частните таксита покриват широк спектър от услуги и могат да бъдат от местни фирми с малки коли до луксозни лимузини .

Частните таксиметрови коли трябва да се резервират на място, по телефона или по електронната поща. Лицензираните малки дружества могат да предложат и по-евтина цена от черно такси, защото те не изчисляват цената по изминати километри. Може да попитате колко ще струва пътуването ви още когато правите резервацията си.

Ако искате да поръчате лек автомобил или малък камион по телефона, повечето хотели и хостели ще ви предложат списък с реномирани, лицензирани фирми. Ще намерите офиси на повечето улици. Всички лицензирани частни таксиметрови превозни средства имат отличителен лиценз за извършване на превоз в Лондон, които трябва да бъде поставен на предното стъкло.

Можете да проверите чрез Transport London, дали операторът е лицензиран.

Използват се широка гама от автомобили за таксита, така че когато правите резервация, трябва да попитате оператора дали превознитe средства, които предлагат, отговарят на вашите изисквания за достъпност.

Лицензираните частни превозни средства возят кучета придружители без допълнително заплащане за това.

Нелицензираните превозни средства, упражняващи дейност на такси, са незаконни. Пътниците могат да сезират за това. Пътуващите не са в безопасност, ако пътуват с нелицензирано, незастраховано и съответно – незаконно такси.

Резервация на такси през лицензирана фирма гарантира, че превозването ви ще се извърши от правоспособен водач с лицензиран автомобил. Това означава също, че се води регистър на пътуването ви, водача и използваното превозно средство. Ето защо, в случай на проблеми, водачът може да бъде проследен.

Само черните таксита могат да бъдат спрени от клиентите и да се хванат от улицата. Дори т. нар. minicabs, паркирани пред барове и клубове например, нарушават закона, ако приемат да ви превозят, без първо да направите резервация.

При нужда изпратете текстово съобщение (SMS) с текст CAB до телефонен номер 60 835 и ще получите три номера на такси обратно към вашия мобилен телефон. Не е нужно да кажете къде е местоположението ви, то се предоставя автоматично, като се използва GPS. Текстовата услугата ще ви струва 0.35 паунда на запитване плюс стандартната ставка на текстовото съобщение според мобилния оператор, който ползвате.

Можете също така да резервирате такси като използвате следния Twitter или имейл: tweetalondoncab@googlemail.com. Също може да посетите уебсайтът : tweetalondoncab.com

Вижте таблица с имена и номера на доставчици на таксиметрови услуги на този адрес: http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/taxisandminicabs/taxis/1136.aspx

Категории